W skrócie:
Dla wielu z nas domowe mrożonki to okazja do przygotowania szybkiego obiadu. Wiele razy można było sięgnąć po zamrożoną zupę w opakowaniach na kostki lodu albo po sycący gulasz. Ponadto mrozić można kawałki warzyw i owoców, które sprawdzą się do szybkich koktajli. Zawsze warto też mieć w zamrażarce kawałki pokrojonego na kawałki banana, który będzie podstawą szybkich domowych lodów.
Zobacz w galerii produkty, które można mrozić — TOP 12
Zasady mrożenia produktów spożywczych
Bezpieczne i efektywne mrożenie żywności to świetny sposób na przedłużenie jej świeżości i uniknięcie marnowania. Aby jednak proces ten przebiegał prawidłowo i zapewniał bezpieczeństwo spożywanych później produktów, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach.
- Zupy, gulasze przeznaczone do zamrożenia powinny być wystudzone i przelane do odpowiednich pojemników.
- Każde opakowanie warto podpisać, aby znać datę wstawienia do zamrażarki i obliczyć potencjalną datę przydatności do spożycia.
Myśląc o jedzeniu, które będzie można szybko odgrzać, pomocne będzie sięganie po woreczki strunowe przygotowane do mrożenia żywności. Na przykład zupę można podzielić na mniejsze porcje. W ten sposób będą szybciej rozmrożone. - Małe ilości bulionu można zastosować do przyrządzenia np. sosu grzybowego.
Co można mrozić?
W kwestii mrożenia produktów żywnościowych, które można zamrozić, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wśród tych składników znajdują się między innymi:
- świeże drożdże,
- surowe ciasto na pizzę,
- podpieczone spody na pizzę,
- zagniecione ciasto na pierogi,
- domowe ciasta (np. sernik, szarlotka, makowiec),
- torty z kremem,
- chleb,
- białka jajek,
- przecier z pieczonej dyni,
- warzywa korzeniowe
- zupy
- leśne grzyby.

Czego nie mrozić?
Nie wszystkie produkty spożywcze dobrze znoszą proces mrożenia. Niektóre z nich mogą po rozmrożeniu zmienić swoją teksturę, smak lub konsystencję, stając się mniej apetyczne, a w niektórych przypadkach nawet niezdatne do spożycia. Dlatego warto wiedzieć, jakich produktów lepiej unikać, i nie wkładać do zamrażarki.
Nie należy mrozić:
Kulinaria

- warzyw liściastych,
- ugotowanych ziemniaków,
- makaronu
- ryżu,
- majonezu,
- olejów,
- warzyw o dużej zawartości wody
- warzyw niekrojonych.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Jak prawidłowo mrozić żywność? Oto sposób na bezpieczne prze...
Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni: