Jak prawidłowo przechowywać produkty w zamrażarce? Oto tajniki bezpiecznego mrożenia żywności. Spraw, aby jedzenie było pewne i bez ryzyka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Mrożenie jedzenia to znakomity sposób na zachowanie jego świeżości. Mrozić można zarówno owoce, jak i warzywa. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, co jeszcze nadaje się do mrożenia. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.
Mrożenie jedzenia to znakomity sposób na zachowanie jego świeżości. Mrozić można zarówno owoce, jak i warzywa. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, co jeszcze nadaje się do mrożenia. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką. gettyimages.com/lithiumcloud
Zostało ci dużo jedzenia po obiedzie? Nie wyrzucaj go! Jest wiele produktów, które można bezpiecznie zamrozić, a później zjeść w dowolnym momencie. Dzięki temu nie tylko będziemy w trendach zero waste, czyli nie zmarnujemy jedzenia, ale też zaoszczędzimy pieniądze i czas potrzebny do przygotowania nowych potraw. Podpowiadamy, czego nie można mrozić, a co się do tego nadaje oraz w jaki sposób przedłużyć przydatność produktów.

W skrócie

Dla wielu z nas domowe mrożonki to okazja do przygotowania szybkiego obiadu. Wiele razy można było sięgnąć po zamrożoną zupę w opakowaniach na kostki lodu albo po sycący gulasz. Ponadto mrozić można kawałki warzyw i owoców, które sprawdzą się do szybkich koktajli. Zawsze warto też mieć w zamrażarce kawałki pokrojonego na kawałki banana, który będzie podstawą szybkich domowych lodów.

Kliknij w przycisk i przejdź do galerii produktów, które można mrozić - TOP 12

Zasady mrożenia produktów spożywczych

  • Gdy zabieramy się za mrożenie produktów spożywczych, warto pamiętać o kilku zasadach.
  • Zupy, gulasze przeznaczone do zamrożenia powinny być wystudzone i przelane do odpowiednich pojemników.
  • Każde opakowanie warto podpisać, aby znać datę wstawienia do zamrażarki i obliczyć potencjalną datę przydatności do spożycia.
  • Myśląc o jedzeniu, które będzie można szybko odgrzać, pomocne będzie sięganie po woreczki strunowe przygotowane do mrożenia żywności. Na przykład porcje zupy można podzielić na mniejsze woreczki. W ten sposób będą szybciej rozmrożone, a małe ilości bulionu można zastosować do przyrządzenia np. sosu grzybowego.

Co można mrozić?

W kwestii mrożenia produktów żywnościowych, które można zamrozić, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wśród tych składników znajdują się między innymi:

  • świeże drożdże,
  • surowe ciasto na pizzę,
  • podpieczone spody na pizzę,
  • zagniecione ciasto na pierogi,
  • domowe ciasta (np. sernik, szarlotka, makowiec),
  • torty z kremem,
  • chleb,
  • białka jajek,
  • przecier z pieczonej dyni,
  • warzywa korzeniowe
  • zupy
  • leśne grzyby.
Spody do pizzy
Tak przygotowane spody można zjeść nawet po 3 miesiącach od zamrożenia. Szymon Starnawski/Polska Press

Z tych produktów nie rób mrożonek

Nie należy mrozić:

  • warzyw liściastych,
  • ugotowanych ziemniaków,
  • makaronu
  • ryżu,
  • majonezu,
  • olejów,
  • warzyw o dużej zawartości wody
  • warzyw niekrojonych.
Mrożenie jedzenia to znakomity sposób na zachowanie jego świeżości. Mrozić można zarówno owoce, jak i warzywa. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, co jeszcze nadaje się do mrożenia. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.

Jak prawidłowo przechowywać produkty w zamrażarce? Oto tajni...

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Reklama

Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni