Jak prawidłowo mrozić żywność? Oto sposób na bezpieczne przechowywanie w zamrażarce. Z tą metodą zaoszczędzisz czas i pieniądze

Anna Daniluk
Mrożone warzywa, mięso i owoce warto rozmrażać w lodówce, albo od razu np.: gotować we wrzącej wodzie.
Mrożone warzywa, mięso i owoce warto rozmrażać w lodówce, albo od razu np.: gotować we wrzącej wodzie. freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Zostało ci dużo jedzenia po obiedzie? Nie wyrzucaj go! Jest wiele produktów, które można bezpiecznie zamrozić, a później zjeść w dowolnym momencie. Dzięki temu nie tylko będziemy w trendach zero waste, czyli nie zmarnujemy jedzenia, ale też zaoszczędzimy pieniądze i czas potrzebny do przygotowania nowych potraw. Podpowiadamy, czego nie można mrozić, a co się do tego nadaje oraz w jaki sposób przedłużyć przydatność produktów.

W skrócie:

Dla wielu z nas domowe mrożonki to okazja do przygotowania szybkiego obiadu. Wiele razy można było sięgnąć po zamrożoną zupę w opakowaniach na kostki lodu albo po sycący gulasz. Ponadto mrozić można kawałki warzyw i owoców, które sprawdzą się do szybkich koktajli. Zawsze warto też mieć w zamrażarce kawałki pokrojonego na kawałki banana, który będzie podstawą szybkich domowych lodów.

Zobacz w galerii produkty, które można mrozić — TOP 12

Zasady mrożenia produktów spożywczych

Bezpieczne i efektywne mrożenie żywności to świetny sposób na przedłużenie jej świeżości i uniknięcie marnowania. Aby jednak proces ten przebiegał prawidłowo i zapewniał bezpieczeństwo spożywanych później produktów, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach.

  • Zupy, gulasze przeznaczone do zamrożenia powinny być wystudzone i przelane do odpowiednich pojemników.
  • Każde opakowanie warto podpisać, aby znać datę wstawienia do zamrażarki i obliczyć potencjalną datę przydatności do spożycia.
    Myśląc o jedzeniu, które będzie można szybko odgrzać, pomocne będzie sięganie po woreczki strunowe przygotowane do mrożenia żywności. Na przykład zupę można podzielić na mniejsze porcje. W ten sposób będą szybciej rozmrożone.
  • Małe ilości bulionu można zastosować do przyrządzenia np. sosu grzybowego.

Co można mrozić?

W kwestii mrożenia produktów żywnościowych, które można zamrozić, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wśród tych składników znajdują się między innymi:

  • świeże drożdże,
  • surowe ciasto na pizzę,
  • podpieczone spody na pizzę,
  • zagniecione ciasto na pierogi,
  • domowe ciasta (np. sernik, szarlotka, makowiec),
  • torty z kremem,
  • chleb,
  • białka jajek,
  • przecier z pieczonej dyni,
  • warzywa korzeniowe
  • zupy
  • leśne grzyby.
Spody do pizzy
Tak przygotowane spody można zjeść nawet po 3 miesiącach od zamrożenia. Szymon Starnawski/Polska Press

Czego nie mrozić?

Nie wszystkie produkty spożywcze dobrze znoszą proces mrożenia. Niektóre z nich mogą po rozmrożeniu zmienić swoją teksturę, smak lub konsystencję, stając się mniej apetyczne, a w niektórych przypadkach nawet niezdatne do spożycia. Dlatego warto wiedzieć, jakich produktów lepiej unikać, i nie wkładać do zamrażarki.
Nie należy mrozić:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • warzyw liściastych,
  • ugotowanych ziemniaków,
  • makaronu
  • ryżu,
  • majonezu,
  • olejów,
  • warzyw o dużej zawartości wody
  • warzyw niekrojonych.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Mrożone warzywa, mięso i owoce warto rozmrażać w lodówce, albo od razu np.: gotować we wrzącej wodzie.

Jak prawidłowo mrozić żywność? Oto sposób na bezpieczne prze...

Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni