Domowe gołąbki z młodej kapusty. Sprawdź przepis na posiłek w sosie pomidorowym. Wypróbuj nadzienie z ryżu i mięsa mielonego

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Faszerowane i zrolowane liście kapusty można gotować w bulionie lub zapiec w piekarniku.
Faszerowane i zrolowane liście kapusty można gotować w bulionie lub zapiec w piekarniku. 123rf.com/zhuravlevaanna/zdjęcie ilustracyjne
Domowe gołąbki z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Można zrobić zdrowszą wersję gołąbków, używając brązowego ryżu i własnoręcznie zmielić wieprzowinę. Wypróbuj klasyczny przepis na gołąbki z młodej kapusty.

W skrócie

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to popisowe danie kuchni polskiej. Może onieśmielać początkujących kucharzy wielością składników i ich przygotowań. Jednak warto się odważyć i przekonać, że ich przygotowanie to kwestia wprawy. Zamiast młodej kapusty świetnie sprawdzi się kapusta biała, pekińska, a poza sezonem ukiszone liście kapusty. Zobacz przepis na domowe gołąbki z młodej kapusty.

Gołąbki z młodej kapusty – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np.: łopatki,
  • 1 średniej wielkości młoda kapusta,
  • 80 g suchego białego ryżu,
  • 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 1 cebula,
  • 10 ml oleju do smażenia,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Opcjonalnie: 5 g mąki pszennej do zagęszczenia sosu.

Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?

Przygotowanie:

  1. Ryż trzeba ugotować w 500 ml wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zajmie to około 12 minut. Potem ugotowany ryż trzeba odcedzić i odstawić do przestudzenia.
  2. Cebulę należy obrać, umyć, drobno pokroić np.: w kostkę, posolić i obsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Powinna się zeszklić. Zajmie to około 5 minut.
  3. Mielone mięso wieprzowe można już wymieszać w dużej misce z przestudzonym ryżem, cebulą i przyprawami. Farsz do gołąbków trzeba dokładnie wymieszać, aby smaki równomiernie się rozłożyły.
  4. Młodą kapustę należy umyć, usunąć z niej głąb i wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą. W ten sposób trzeba sparzyć liście, aby były bardziej plastyczne.
  5. Zajmie to kilka minut. Najlepiej od razu zdejmować liście, które zdążyły zmięknąć. Procedurę należy powtarzać, aż do wyczerpania liści do nadziewania.
  6. Wystający nerw z liścia można odciąć jeśli zwinięcie gołąbków będzie przez niego utrudnione. Na środku każdego liścia trzeba ułożyć łyżkę farszu i do środka składać boki liścia młodej kapusty. Następnie zwijaj ciasno, zaczynając od dołu i rolując je do góry.
  7. Wodę z gotowania liści kapusty można odlać i później ugotować na niej np.: kapuśniak. W garnku należy ułożyć liście, które były ze środka i były zbyt małe do faszerowania.
  8. Gołąbki z młodej kapusty powinny być ułożone obok siebie, po bokach i od góry, złączeniem na dole. Następnie gołąbki trzeba zalać bulionem warzywnym lub rosołem.
  9. Garnek trzeba przykryć i dusić przez 20 minut. Z garnka należy wylać powstały bulion i wymieszać z przecierem pomidorowym.
  10. Sos trzeba zagotować i w miarę potrzeby zagęścić mąką pszenną.
  11. Domowe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem z młodej kapusty można podawać z purée ziemniaczanym i sosem pomidorowym.

Wypróbuj także przepis na bigos:

Gołąbki z młodej kapusty w sosie własnym

Jeżeli nie przepadacie za sosem pomidorowym, świetnym pomysłem będzie wykorzystanie sosu powstałego podczas gotowania gołąbków. Można go zabielić śmietanką, albo dodać do niego posiekany świeży koperek. W obu wersjach będzie pysznie smakować.

Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika

Zamiast gotować gołąbki w garnku, można ułożyć je w naczyniu żaroodpornym zalać bulionem, a następnie dolać doprawiony przecier pomidory. Danie będzie gotowe po około 25 minutach pieczenia w 180° Celsjusza z grzaniem góra-dół bez termoobiegu.

Ponadto warto pamiętać, że można przyrządzić gołąbki z młodej kapusty inaczej niż zwykle. Określa się je gołąbkami bez zawijania. Do kotletów mielonych dodaje się poszatkowaną młodą kapustę, a następnie obsmaża i zapieka lub obgotowuje w sosie pomidorowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych

Herbata z płatków dzikiej róży

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.