Na obiad zrób najsmaczniejsze gołąbki z młodej kapusty. Tym przepisem skradniesz serca gości. Liście nadziewaj ryżem i mięsem mielonym

Anna Daniluk
Faszerowane i zrolowane liście kapusty można gotować w bulionie lub zapiec w piekarniku.
Faszerowane i zrolowane liście kapusty można gotować w bulionie lub zapiec w piekarniku. 123rf.com/zhuravlevaanna/zdjęcie ilustracyjne
Na obiad ugotuj tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. To prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Możesz zrobić zdrowszą wersję gołąbków, używając brązowego ryżu i własnoręcznie zmielonej wieprzowiny. Poznaj klasyczny przepis na domowe gołąbki z młodej kapusty.

W skrócie

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to popisowe danie kuchni polskiej. Możesz czuć się onieśmielony, jeżeli zaczynasz przygodę z gotowanie, z racji wielości składników i etapów przygotowań. Jednak warto się odważyć i przekonać, że ich przyrządzenie to kwestia wprawy. Zamiast młodej kapusty świetnie sprawdzi się kapusta biała, pekińska, a poza sezonem ukiszone liście kapusty. Zobacz przepis na domowe gołąbki z młodej kapusty.

Gołąbki z młodej kapusty – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np.: łopatki,
  • 1 średniej wielkości młoda kapusta,
  • 80 g suchego białego ryżu,
  • 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 1 cebula,
  • 10 ml oleju do smażenia,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Opcjonalnie: 5 g mąki pszennej do zagęszczenia sosu.

Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?

Sposób przygotowania:

  1. Ryż trzeba ugotować w 500 ml wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zajmie to około 12 minut. Potem ugotowany ryż trzeba odcedzić i odstawić do przestudzenia.
  2. Cebulę należy obrać, umyć, drobno pokroić np.: w kostkę, posolić i obsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Powinna się zeszklić. Zajmie to około 5 minut.
  3. Mielone mięso wieprzowe można już wymieszać w dużej misce z przestudzonym ryżem, cebulą i przyprawami. Farsz do gołąbków trzeba dokładnie wymieszać, aby smaki równomiernie się rozłożyły.
  4. Młodą kapustę należy umyć, usunąć z niej głąb i wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą. W ten sposób trzeba sparzyć liście, aby były bardziej plastyczne.
  5. Zajmie to kilka minut. Najlepiej od razu zdejmować liście, które zdążyły zmięknąć. Procedurę należy powtarzać, aż do wyczerpania liści do nadziewania.
  6. Wystający nerw z liścia można odciąć jeśli zwinięcie gołąbków będzie przez niego utrudnione. Na środku każdego liścia trzeba ułożyć łyżkę farszu i do środka składać boki liścia młodej kapusty. Następnie zwijaj ciasno, zaczynając od dołu i rolując je do góry.
  7. Wodę z gotowania liści kapusty można odlać i później ugotować na niej np.: kapuśniak. W garnku należy ułożyć liście, które były ze środka i były zbyt małe do faszerowania.
  8. Gołąbki z młodej kapusty powinny być ułożone obok siebie, po bokach i od góry, złączeniem na dole. Następnie gołąbki trzeba zalać bulionem warzywnym lub rosołem.
  9. Garnek trzeba przykryć i dusić przez 20 minut. Z garnka należy wylać powstały bulion i wymieszać z przecierem pomidorowym.
  10. Sos trzeba zagotować i w miarę potrzeby zagęścić mąką pszenną.
  11. Domowe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem z młodej kapusty można podawać z purée ziemniaczanym i sosem pomidorowym.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wypróbuj także przepis na bigos:

Gołąbki z młodej kapusty w sosie własnym

Jeżeli nie przepadacie za sosem pomidorowym, świetnym pomysłem będzie wykorzystanie sosu powstałego podczas gotowania gołąbków. Można go zabielić śmietanką, albo dodać do niego posiekany świeży koperek. W obu wersjach będzie pysznie smakować.

Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika

Zamiast gotować gołąbki w garnku, można ułożyć je w naczyniu żaroodpornym zalać bulionem, a następnie dolać doprawiony przecier pomidory. Danie będzie gotowe po około 25 minutach pieczenia w 180° Celsjusza z grzaniem góra-dół bez termoobiegu.

Ponadto warto pamiętać, że można przyrządzić gołąbki z młodej kapusty inaczej niż zwykle. Określa się je gołąbkami bez zawijania. Do kotletów mielonych dodaje się poszatkowaną młodą kapustę, a następnie obsmaża i zapieka lub obgotowuje w sosie pomidorowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni