Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2253 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Kochasz gotować i jeść? Oto 10 najlepszych książek kucharskich. Subiektywny ranking
Według kalendarza świąt nietypowych 9 sierpnia przypada Dzień Miłośników Książki. Na rynku książek kucharskich można znaleźć publikacje odpowiadające różnym...
Młoda kapusta na obiad. Wyborne przepisy od zwyciężczyni MasterChefa
Młoda kapusta ma teraz swój czas i warto ją wykorzystać. Dominika Wójciak, autorka książki „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” przedstawia inspirujące przepisy...
Miód, mleko, oliwa z oliwek... Najczęściej fałszowane produkty spożywcze
Miód, mleko i oliwa z oliwek to trzy najczęściej fałszowane produkty spożywcze według danych instytutu Food Fraud Database. Eksperci skupili się na rynku...
Księga skarg i zażaleń w PRL-u. Kasjerka robiła manikurę, a klient musi się wyszumieć
„Kasjerka robiła manikurę w sklepie żywności. Kiedy prosiłam o mleko, nic nie odpowiedziała” - czytamy we wpisie z 1979 r. Z kolei Jan Kobuszewski z kabaretu...
Nie dla kota mleko i czekolada! Stworzyła książkę kucharską dla właścicieli kotów
Miłośnicy kotów często zastanawiają się, czym karmić swoich ulubieńców, żeby dogodzić ich podniebieniom, ale nie zaszkodzić. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk,...
Co kisi w sierpniu Ewa Wachowicz? Zobacz przepis znanej restauratorki
Ewa Wachowicz to popularna gospodyni programów kulinarnych, producentka telewizyjna i restauratorka. Była miss Polski często dzieli się z internautami...
Patrz na dolne półki. Jak oszczędzać na kupowaniu jedzenia podczas inflacji?
Wzrost cen żywności daje się wielu osobom we znaki. Dodatkowo braki produktów przez zatrzymane łańcuchy dostaw i susze sprawiają, że jedzenie jest i będzie...
Jak kisić ogórki? Sprawdzone patenty blogerów kulinarnych
Ogórki kiszone są zdrowym dodatkiem do kanapek, ale też składnikiem pożywnej zupy ogórkowej. Warto zrobić je własnoręcznie, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem....
Placuszki z wiśniami w wersji fit. Przepis na sezonowe danie od baletnicy
Sezon na wiśnie trwa w najlepsze. Można przygotowywać z nich pyszne kompoty albo używać jako składnik ciast. Mamy dla was przepis na apetyczne placki z wiśniami...
Anna Bardowska z „Rolnik szuka żony” pokazuje ciasto drożdżowe z owocami. Oto przepis
Zastanawiacie się, jakie ciasto zrobić na rodzinny podwieczorek? Anna Bardowska, uczestniczka 2. edycji programu „Rolnik szuka żony” i Youtuberka, podzieliła...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None