Placuszki z wiśniami w wersji fit. Przepis na sezonowe danie od baletnicy warszawskiego Teatru Wielkiego

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Svetlana Ovsyankina poleca fit placki z wiśniami. Posiłek przygotowywany jest na bazie mąki orkiszowej.
Svetlana Ovsyankina poleca fit placki z wiśniami. Posiłek przygotowywany jest na bazie mąki orkiszowej. Svetlana Ovsyankina
Sezon na wiśnie trwa w najlepsze. Można przygotowywać z nich pyszne kompoty albo używać jako składnik ciast. Mamy dla was przepis na apetyczne placki z wiśniami Svetlany Ovsyankiny, popularnej blogerki i tancerki Teatru Wielkiego w Warszawie. Sprawdź, jak zrobić proste placki z owocami.

W skrócie

Baletnica dzieli się pomysłami na zdrowe odżywianie

Svetlana Ovsyankina na co dzień jest tancerką Teatru Wielkiego w Warszawie. Tajniki zawodu baletnicy poznawała w Rosji i od przeszło 10 lat mieszka i pracuje w Polsce. Od niedawna jest też mamą. Baletnica jest znana w sieci z prowadzenia profilów w mediach społecznościowych. Na Instagramie i na Facebooku można ją odnaleźć pod nazwą „Fit przepisy od baletnicy”. Ostatnio Wydawnictwo Pascal opublikowało jej książkę „Fit przepisy baletnicy. Sezonowo”.

- Jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania to spożywanie produktów, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku. Owoce i warzywa to źródło witamin, mikroelementów, błonnika i soli mineralnych. Wybierając sezonowe warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi tak potrzebnych mu witamin – pisała we wstępie do książki Svetlana Ovsyankina.

Wiśnie – właściwości odżywcze i zastosowanie

Z końcem lipca i w sierpniu można cieszyć się smakiem dojrzałych wiśni. Warto wiedzieć, że są one polecane ze względu na zawartość sporej ilości witaminy C. Kolejnymi substancjami, które można znaleźć w wiśniach, są:

  • witamina A,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B.

Dodatkowo wiśnie dostarczają żelaza, magnezu, sodu i wapnia. W wiśniach znajdują się też spore ilości błonnika, który usprawnia trawienie i pozwala utrzymać prawidłową wagę. Nasze mamy i babcie gotowały też napar z ogonków wiśni, które były łagodziły bóle związane z miesiączką.

Placuszki z wiśniami – prosty przepis

Wartość odżywcza na 100 g: 141 kcal / 6,8 g białka / 5,2 g tłuszczu / 27 g węglowodanów.
Z podanej ilości składników wychodzi 35 małych placuszków, jeden to: 30 kcal / 1,5 g białka / 1,1 g tłuszczu / 5,7 g węglowodanów.

Składniki:

  • 200 g wiśni,
  • 3 jajka,
  • 250 g sera ricotta,
  • 80 g erytrytolu,
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 10 g oleju kokosowego do smażenia,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. W misce umieścić wydrylowane wiśnie, jajka, ser, erytrytol. Zblendować całość.
  2. Dodać mąkę, proszek. Zmiksować na jednolitą konsystencję.
  3. Ciasto wykładać na patelnię dużą łyżką (około jedna łyżka na jeden placuszek). Smażyć pod przykryciem na minimalnym ogniu, należy tego pilnować, inaczej placuszki ściemnieją.
  4. Przed każdą partią patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Pascal.

Dodaj firmę Autopromocja

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!