W skrócie
Baletnica dzieli się pomysłami na zdrowe odżywianie
Svetlana Ovsyankina na co dzień jest tancerką Teatru Wielkiego w Warszawie. Tajniki zawodu baletnicy poznawała w Rosji i od przeszło 10 lat mieszka i pracuje w Polsce. Od niedawna jest też mamą. Baletnica jest znana w sieci z prowadzenia profilów w mediach społecznościowych. Na Instagramie i na Facebooku można ją odnaleźć pod nazwą „Fit przepisy od baletnicy”. Ostatnio Wydawnictwo Pascal opublikowało jej książkę „Fit przepisy baletnicy. Sezonowo”.
- Jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania to spożywanie produktów, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku. Owoce i warzywa to źródło witamin, mikroelementów, błonnika i soli mineralnych. Wybierając sezonowe warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi tak potrzebnych mu witamin – pisała we wstępie do książki Svetlana Ovsyankina.
Wiśnie – właściwości odżywcze i zastosowanie
Z końcem lipca i w sierpniu można cieszyć się smakiem dojrzałych wiśni. Warto wiedzieć, że są one polecane ze względu na zawartość sporej ilości witaminy C. Kolejnymi substancjami, które można znaleźć w wiśniach, są:
- witamina A,
- witamina E,
- witaminy z grupy B.
Dodatkowo wiśnie dostarczają żelaza, magnezu, sodu i wapnia. W wiśniach znajdują się też spore ilości błonnika, który usprawnia trawienie i pozwala utrzymać prawidłową wagę. Nasze mamy i babcie gotowały też napar z ogonków wiśni, które były łagodziły bóle związane z miesiączką.
Placuszki z wiśniami – prosty przepis
Wartość odżywcza na 100 g: 141 kcal / 6,8 g białka / 5,2 g tłuszczu / 27 g węglowodanów.
Z podanej ilości składników wychodzi 35 małych placuszków, jeden to: 30 kcal / 1,5 g białka / 1,1 g tłuszczu / 5,7 g węglowodanów.
Składniki:
- 200 g wiśni,
- 3 jajka,
- 250 g sera ricotta,
- 80 g erytrytolu,
- 150 g mąki orkiszowej jasnej,
- 10 g oleju kokosowego do smażenia,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- W misce umieścić wydrylowane wiśnie, jajka, ser, erytrytol. Zblendować całość.
- Dodać mąkę, proszek. Zmiksować na jednolitą konsystencję.
- Ciasto wykładać na patelnię dużą łyżką (około jedna łyżka na jeden placuszek). Smażyć pod przykryciem na minimalnym ogniu, należy tego pilnować, inaczej placuszki ściemnieją.
- Przed każdą partią patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Pascal.
Patelnie w najlepszych cenach
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?