Patrz na dolne półki. Jak oszczędzić na kupowaniu jedzenia podczas inflacji?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Co zrobić, aby nie marnować jedzenia i zaoszczędzić pieniądze? Zebraliśmy podpowiedzi ekonomistki, kucharza i osób znanych z promowania gospodarnych zakupów.
Co zrobić, aby nie marnować jedzenia i zaoszczędzić pieniądze? Zebraliśmy podpowiedzi ekonomistki, kucharza i osób znanych z promowania gospodarnych zakupów. Getty Images/Julia_Sudnitskaya
Wzrost cen żywności daje się wielu osobom we znaki. Dodatkowo braki produktów przez zatrzymane łańcuchy dostaw i susze sprawiają, że jedzenie jest i będzie coraz droższe. Chcesz jeść zdrowo w sezonie, pomimo rosnących wydatków? Zebraliśmy porady od popularnych w Polsce blogerów i kucharzy.

Jagna Niedzielska aktywnie angażuje się w promowanie ruchu zero waste. Prezenterka znana jest z programów telewizyjnych odnoszących się do ekologicznej żywności, a także pisze książki kulinarnej zawierające przepisy dotyczące niemarnowania żywności. Wśród nich są takie publikacje jak „Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej” i „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.

Jagna Niedzielska niedawno opublikowała wpis na swoim profilu na Instagramie dotyczący oszczędzania na jedzeniu w czasach inflacji. Odniosła się do słów jednego z polityków, który kazał obywatelom i obywatelkom mniej jeść. Swoim obserwatorom zaproponowała 7 wskazówek, jak oszczędzać na jedzeniu. Między innymi pojawiło się korzystanie z sezonowych i najprostszych produktów.

Katarzyna Bosacka o tanim jedzeniu

Katarzyna Bosacka niedawno opublikowała wpis na swoim profilu na Instagramie dotyczący oszczędzania na jedzeniu w czasach inflacji. Powołała się na raport IBRIS dotyczył tego, czy Polacy wprowadzili w swoim gospodarstwie domowym jakieś oszczędności.

Znana dziennikarka promująca gospodarne gotowanie dodała, że:

  • w kwestii żywności 1/3 badanych (32,2%) wskazuje, że kupuje jej mniejsze ilości,
  • 15,7 % twierdzi, że decyduje się na jej niższą jakość,
  • 28,3 %, że w żywność i ubrania zaopatruje się wyłącznie na promocjach.

Obserwatorzy Katarzyny Bosackiej dodali, że najważniejsze jest kupowanie takiej ilości jedzenia, ile jest potrzebne. A także sprawdzanie daty ważności produktów oraz kupowanie produktów marki własnej. Inni proponowali umieszczać jedzenie w mniejszych opakowaniach, aby było taniej.

„Finanse Kobiet” radzi: Patrz na dolne półki

Izabela Lewandowska, autorka profilu Finanse Kobiet i doktor nauk ekonomicznych przygotowała kilka porad na temat oszczędzania na jedzeniu. Według niej warto planować zakupy z wyprzedzeniem i robić zakupy przy pomocy gotówki. Można też korzystać ze sklepu online i na bieżąco porównywać ceny produktów sprawdzając przewidzianym limitem. Warto też trzymać się następujących zasad.

  • W sklepie korzystać z kalkulatora, aby nie dać się zaskoczyć przy kasie.
  • Warto patrzeć na dolne półki (tam są tańsze produkty, które nie wykupiły miejsca na wyższych półkach) w dyskoncie.
  • Warto sięgać po produkty mniej znanych marek, które nie wydają wiele pieniędzy na reklamę.
  • Warto robić inwentaryzację zapasów spożywczych. Możliwe, że produkty z listy są już w kuchni.
  • Zrezygnuj ze słodyczy, które nie są niezbędnymi produktami do życia.

Ponadto przypomniała obserwatorom, aby używać koszyka zamiast wózka i nie iść na zakupy z dziećmi, które mogą poprosić o np. nadprogramowe batoniki.

Michał Toczyłowski o planowaniu posiłków

Kucharz i współautor książek kucharskich w rozmowie z nami zdradził, że najważniejsze jest kupowanie na bieżąco i nierobienie dużych zapasów jedzenia. A jeśli już chcemy robić zapasy, to należy je zaplanować i zrobić to z pomysłem.

- Można siąść w niedzielę i zrobić sobie rozpiskę, co chcę zjeść w ciągu tygodnia. Z tą rozpiską robię listę zakupów. Mając wypisane produkty, idę do sklepu i kupuję składniki na cały tydzień do przodu. Najgorzej jest pójść na zakupy bez listy i do tego „na głodnego”. Wówczas kupimy za dużo i to niepotrzebnych rzeczy. Przekonamy się, że rządzą nami emocje i głód. Niestety połowa rzeczy ląduje wtedy w koszu - radził.

A wy, w jaki sposób oszczędzacie na zakupach spożywczych?

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Lekue

Lekue Zestaw Do Kiszonek (3000100Surm017)

129,99 zł

kup najtaniej

Berlinger Haus

Berlinger Haus Zestaw Przyborów Kuchennych (BH6241)

133,00 zł

kup najtaniej

Victorinox

Victorinox Obieraczka pomarańczowa 7.6075.9

19,00 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Minutnik kuchenny stalowy JABŁKO

24,90 zł

kup najtaniej

Zwieger

Zwieger Obieraczka Do Warzyw Visionary

19,99 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu Zestaw Młynków Tusome G34621

85,00 zł

kup najtaniej

Florina

Florina Maselnica Alta Uno

29,00 zł

kup najtaniej

Pasabahce

Pasabahce Maselnica Frigo 13336

19,99 zł

kup najtaniej

Alessi

Alessi zestaw na przyprawy 5070

560,25 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie