Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2253 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Konfitura malinowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Oto przepis na tradycyjne przetwory
Lucyna Ćwierczakiewiczowa to wciąż inspiracja dla wielu gospodyń domowych, która motywuje je do gotowania tradycyjnych dań. Ciekawym jest, że korzystała z...
Coca-cola, polo cocta i pepsi. Historia napojów w PRL-u
W czasach PRL-u coca-cola postrzegana była jako symbol kultury amerykańskiej. Z czasem napój nabrał negatywnego znaczenia. Określano go jako produkt zgniłego...
Ryby pełne rtęci i toksyn. Te gatunki mogą zaszkodzić. Jak wybierać ryby?
Ryby w diecie od dłuższego czasu wzbudzają kontrowersje. Dietetycy podkreślają, że są one bogatym źródłem białka i kwasów omega-3, a ekolodzy zwracają uwagę na...
Urodziny Roberta Makłowicza. Najlepsze momenty z programów. Zobacz ciekawostki
Robert Makłowicz wzbudza powszechną sympatię wśród Polaków. Trudno nie lubić wielbiciela gotowania, który ze znawstwem i poczuciem humoru opowiada o...
Jak zrobić tradycyjne włoskie risotto? Przepis od słynnego mistrza kuchni z Mediolanu
Kuchnia włoska kojarzy się wielu osobom z pizzą, sałatką caprese i pesto z bazylii. Warto wiedzieć, że jednym z najciekawszych dań rodem ze słonecznej Italii...
Miejsca godne podziwu. Restauracje i kawiarnie w Polsce z zachwycającymi widokami
Szukając niezapomnianych wrażeń kulinarnych, warto zwrócić uwagę na lokalizację lokalu. W wielu restauracjach i kawiarniach, poza wybornym jedzeniem, można...
Sałatka z pomidorów i moreli na lato. Przepis Doroty Szelągowskiej i Gosi Molskiej
Dorota Szelągowska to popularna dziennikarka telewizyjna, która zyskała sympatię widzów, pokazując w programie „Totalne remonty Szelągowskiej” pomysły na...
Co zrobić z nożyczkami w kuchni? Oto przedmioty codziennego użytku do gotowania
W domu jest wiele przedmiotów, w których kryje się potencjał do wykorzystania w kuchni. Najczęściej korzystamy z nożyczek, którymi można pokroić pizzę na równe...
Adam Małysz robi ogórki małosolne. Internauci stworzyli żartobliwą nazwę
Adam Małysz to były skoczek narciarski z wielkimi sukcesami i kierowca rajdowy. Obecnie jest prezesem Polskiego Związku Narciarskiego. Na swoim profilu na...
Pierogi dla Lewego? Tak wygląda dieta Roberta Lewandowskiego i jego żony
„Lewy, oddam pierogi za twoją koszulkę” - zdjęcia transparentu z takim napisem obiegły świat. Kapitan reprezentacji Polski 7 sierpnia zadebiutował w Lidze...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None