W skrócie
Kim jest Ania Bardowska?
Widzowie po raz pierwszy zobaczyli Annę Bardowską w 2. sezonie telewizyjnego show „Rolnik szuka żony”. Uczestniczka z wykształcenia jest pedagogiem. Jak sama deklaruje na swoim blogu zaaferowana wychowywaniem dzieci i życiem na wsi nie ma czasu na pracę w zawodzie. Anna Bardowska wraz z mężem prowadzi kanał na Youtube. Napisała również książkę dla dzieci „Skarby wsi”, która ma przedstawiać dzieciom, skąd pochodzi żywność na ich stołach. Celebrytka jest też kucharką z zamiłowania. Na Instagramie dzieli się swoimi przepisami na sprawdzone wypieki i przetwory.
Ciasto drożdżowe Anny Bardowskiej
Anna Bardowska od dłuższego czasu udowadnia, że jest pasjonatką gotowania. W mediach społecznościowych dzieli się niezwodnymi recepturami na ulubione dania. Wpis na Instagramie influencerka zaczęła od słów, że do tego ciasta potrzebuje tylko kubka mleka lub kawy. W poście podała przepis, nad którym rozpływali się obserwatorzy.
Ciasto drożdżowe z owocami – przepis Anny Bardowskiej
Składniki:
- 250 g mleka,
- 20 g cukru,
- 70 g masła (nie bezpośrednio z lodówki),
- 450 g mąki pszennej,
- 1 szczypta soli,
- 1 jajo,
- 50 g cukru.
Przygotowanie:
- Na początku 20 g pokruszonych drożdży dodała do garnka i podgrzała przez 3 minuty, delikatnie mieszając. Anna Bardowska dodała, że powstała masa nie może być za ciepła, podgrzewamy do temp. 37-38 stopni.
- Do powstałej masy dodała 450 g mąki pszennej, 1 szczyptę soli, 1 jajo i 50 g cukru, aby wyrobić ciasto. Całość odstawiła do natłuszczonej miski na około godzinę (pod przykryciem).
- Blachę wyścieliła papierem do pieczenia, przełożyła ciasto, delikatnie je ugniatała tak, aby wypełniło całą blaszkę. Ciasto delikatnie oprószyła bułką tartą, dała na wierzch owoce. We wpisie wymieniła jagody, maliny i truskawki.
- Wierzch ciasta posypała kruszonką, którą wykonuje „na oko”, dodając trochę mąki, trochę cukru i masło.
- Drożdżówkę piekła w 190° Celsjusza przez około 35 minut. Anna Bardowska zachęciła do obserwacji ciasta, aby wiedzieć, kiedy się zezłoci i będzie gotowe.
Internauci komentują apetyczny przepis
Jedni byli zachwyceni pomysłem na wykorzystanie sezonowych owoców. Drudzy brali pod uwagę, że w upalne dni nie odważą się włączyć piekarnika.
- My też kochamy drożdżowe. W zimie, jeśli nie mamy pod ręką owoców, to wystarczy słoik dżemu, najlepiej truskawkowego. A wiosną i latem z owocami sezonowymi. Rabarbar, truskawki, jagody, ale najlepsza jest ze śliwkami. Pozdrawiam i smacznego, z pewnością do jutra nie będzie już śladu po drożdżowym – pisała użytkowniczka Ada.
Obserwatorka Katarzyna wyraziła nadzieję, że Anna Bardowska pomyśli o książce kucharskiej ze swoimi przepisami.
- Ale mi pani narobiła smaka na takie frykasy (pisownia oryginalna – przyp.red.) – dodał użytkownik Damian.
A Wy zechcecie wypróbować przepis ulubienicy programu „Rolnik szuka żony”?
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni: