Anna Bardowska znana z „Rolnik szuka żony” pokazuje, jak zrobić ciasto drożdżowe. Oto niezawodny przepis!

Anna Daniluk
Anna Bardowska do ciasta drożdżowego proponuje użyć jagód, malin lub truskawek.
Anna Bardowska do ciasta drożdżowego proponuje użyć jagód, malin lub truskawek. Getty Images/jirkaejc
Zastanawiacie się, jakie ciasto zrobić na rodzinny podwieczorek? Anna Bardowska, uczestniczka 2. edycji programu „Rolnik szuka żony” i Youtuberka, podzieliła się na profilu na Instagramie przepisem na ciasto drożdżowe z owocami. Macie ochotę na kawałek?

W skrócie

Kim jest Ania Bardowska?

Widzowie po raz pierwszy zobaczyli Annę Bardowską w 2. sezonie telewizyjnego show „Rolnik szuka żony”. Uczestniczka z wykształcenia jest pedagogiem. Jak sama deklaruje na swoim blogu zaaferowana wychowywaniem dzieci i życiem na wsi nie ma czasu na pracę w zawodzie. Anna Bardowska wraz z mężem prowadzi kanał na Youtube. Napisała również książkę dla dzieci „Skarby wsi”, która ma przedstawiać dzieciom, skąd pochodzi żywność na ich stołach. Celebrytka jest też kucharką z zamiłowania. Na Instagramie dzieli się swoimi przepisami na sprawdzone wypieki i przetwory.

Ciasto drożdżowe Anny Bardowskiej

Anna Bardowska od dłuższego czasu udowadnia, że jest pasjonatką gotowania. W mediach społecznościowych dzieli się niezwodnymi recepturami na ulubione dania. Wpis na Instagramie influencerka zaczęła od słów, że do tego ciasta potrzebuje tylko kubka mleka lub kawy. W poście podała przepis, nad którym rozpływali się obserwatorzy.

Ciasto drożdżowe z owocami – przepis Anny Bardowskiej
Składniki:

  • 250 g mleka,
  • 20 g cukru,
  • 70 g masła (nie bezpośrednio z lodówki),
  • 450 g mąki pszennej,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 jajo,
  • 50 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Na początku 20 g pokruszonych drożdży dodała do garnka i podgrzała przez 3 minuty, delikatnie mieszając. Anna Bardowska dodała, że powstała masa nie może być za ciepła, podgrzewamy do temp. 37-38 stopni.
  2. Do powstałej masy dodała 450 g mąki pszennej, 1 szczyptę soli, 1 jajo i 50 g cukru, aby wyrobić ciasto. Całość odstawiła do natłuszczonej miski na około godzinę (pod przykryciem).
  3. Blachę wyścieliła papierem do pieczenia, przełożyła ciasto, delikatnie je ugniatała tak, aby wypełniło całą blaszkę. Ciasto delikatnie oprószyła bułką tartą, dała na wierzch owoce. We wpisie wymieniła jagody, maliny i truskawki.
  4. Wierzch ciasta posypała kruszonką, którą wykonuje „na oko”, dodając trochę mąki, trochę cukru i masło.
  5. Drożdżówkę piekła w 190° Celsjusza przez około 35 minut. Anna Bardowska zachęciła do obserwacji ciasta, aby wiedzieć, kiedy się zezłoci i będzie gotowe.

Internauci komentują apetyczny przepis

Jedni byli zachwyceni pomysłem na wykorzystanie sezonowych owoców. Drudzy brali pod uwagę, że w upalne dni nie odważą się włączyć piekarnika.

- My też kochamy drożdżowe. W zimie, jeśli nie mamy pod ręką owoców, to wystarczy słoik dżemu, najlepiej truskawkowego. A wiosną i latem z owocami sezonowymi. Rabarbar, truskawki, jagody, ale najlepsza jest ze śliwkami. Pozdrawiam i smacznego, z pewnością do jutra nie będzie już śladu po drożdżowym – pisała użytkowniczka Ada.

Obserwatorka Katarzyna wyraziła nadzieję, że Anna Bardowska pomyśli o książce kucharskiej ze swoimi przepisami.

- Ale mi pani narobiła smaka na takie frykasy (pisownia oryginalna – przyp.red.) – dodał użytkownik Damian.

A Wy zechcecie wypróbować przepis ulubienicy programu „Rolnik szuka żony”?

Dodaj firmę Autopromocja

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni