W skrócie
Czym różni się książka kucharska od książki kulinarnej?
Od ponad 10 lat nie słabnie zainteresowanie tematyką jedzenia i gotowania, przedstawianą jako atrakcyjna część życia, która ma sprostać wysublimowanym gustom. Stąd narodził się podział na książki kucharskie i kulinarne. Te pierwsze kojarzą się ze zbiorem przepisów na potrawy, często w suchej, poradnikowej wersji. Książka kulinarna może natomiast być rodzajem albumu fotograficznego z przepisami traktowanymi jako uzupełnienie walorów graficznych. Często jest też opowieścią z podróży przeplataną wiedzą historyczną na temat regionu. Oto subiektywny wybór 10 książek idealnych na Dzień Miłośników Książki.
Top 10 książek kucharskich i kulinarnych. Kliknij w przycisk, aby zobaczyć subiektywny ranking
Książki kucharskie - gotowanie dla dzieci
Ciekawą gałęzią rynku wydającego są publikacje kierowane do dzieci. Szczególnie do gustu przypadła nam publikacja Marysi Przybyszewskiej „Dobra książka. Wegeprzepisy dla dzieciaków i rodziny” (wydawnictwo Cyranka). Autorka proponuje w niej kolorową kuchnię wegetariańską, która zaciekawi zarówno malucha, jak i starszaka. Dzieci docenią kolorowe obrazki i apetyczne zdjęcia, rodzice podpatrzą sposoby na urozmaicenie domowych posiłków. Obiecuję, że do tej książki będziecie wracać z przyjemnością.
Książka kucharska dla kulinarnych podróżników
Bartek Kieżun jest autorem cyklu książek kulinarnych „Do zjedzenia”, które ukazały się nakładem wydawnictwa Buchmann. Do tej pory na rynku pojawiły się cztery pozycje:
- „Italia do zjedzenia”,
- „Stambuł do zjedzenia”,
- „Portugalia do zjedzenia”,
- „Hiszpania do zjedzenia”.
Ale już planowana jest kolejna - o kuchni Aten. W każdej z tych książek autor skupia się na historii regionu, swoje opowieści okrasza ciekawostkami dotyczącymi zwyczajów i tradycji kulinarnej. Przepisy na dania są ściśle związane z miejscem jego pochodzenia. Po takiej dawce wiedzy od razu mamy ochotę spakować plecak i wyruszyć w nieznane. Warto dodać, że kulinarne opowieści Kieżuna są pięknie wydane i zilustrowane.
Książka kucharska dla szukających dań
„Leksykon smaków” Niki Segnit (Wydawnictwo Buchmann) - ta publikacja jest już w kanonie książek kucharskich, a wiele osób nazywa ją Biblią Smaku. Autorka skupia się na produktach spożywczych i sposobach ich łączenia w przepisach z różnych stron świata. Niki Segnit przeanalizowała, jakie smaki do siebie pasują, nawet jeśli pozornie zaskakują. „Leksykon...” w wielu miejscach nie daje konkretnych przepisów, ale inspiruje do łączenia tych, które są już znane w kuchni. Przykładem może być chociażby zestawienie ziemniaków i orzeszków ziemnych.
Książka kucharska dla ciekawskich
„Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu” Charlesa Spence’a, wydana przez Świat Książki, to wciągająca książka na temat naukowego podejścia do jedzenia. Autor opisuje na przykład, jak zapach danego pomieszczenia wpływa na odbiór jedzenia albo czym jest akustyczny chips (głośność chrupnięcia wpływa na odbiór chrupkości w zmyśle smaku). Znakomita książka dla poszukiwaczy wiedzy o gastronomii.
Kliknij w galerię, aby zobaczyć więcej godnych uwagi książek. Gwarantuję, że po lekturze tych pozycji nabierzecie apetytu!
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?