Kochasz gotować i jeść? Oto 10 najlepszych książek kucharskich. Subiektywny ranking na Dzień Miłośników Książki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Popularność książek o tematyce kulinarnej nie słabnie. Wybrałam najciekawsze - moim zdaniem - pozycje dla smakoszy. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałką, aby zobaczyć subiektywny wybór książek.
Popularność książek o tematyce kulinarnej nie słabnie. Wybrałam najciekawsze - moim zdaniem - pozycje dla smakoszy. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałką, aby zobaczyć subiektywny wybór książek. Anna Daniluk
Według kalendarza świąt nietypowych 9 sierpnia przypada Dzień Miłośników Książki. Na rynku książek kucharskich można znaleźć publikacje odpowiadające różnym dietom, kuchniom świata lub tradycyjnemu gotowaniu. Które są najbardziej wartościowe? Zebraliśmy dla was 10 najciekawszych książek, które - naszym zdaniem - warto mieć w domowej bibliotece. Zobacz subiektywny ranking Strony Kuchni.

W skrócie

Czym różni się książka kucharska od książki kulinarnej?

Od ponad 10 lat nie słabnie zainteresowanie tematyką jedzenia i gotowania, przedstawianą jako atrakcyjna część życia, która ma sprostać wysublimowanym gustom. Stąd narodził się podział na książki kucharskie i kulinarne. Te pierwsze kojarzą się ze zbiorem przepisów na potrawy, często w suchej, poradnikowej wersji. Książka kulinarna może natomiast być rodzajem albumu fotograficznego z przepisami traktowanymi jako uzupełnienie walorów graficznych. Często jest też opowieścią z podróży przeplataną wiedzą historyczną na temat regionu. Oto subiektywny wybór 10 książek idealnych na Dzień Miłośników Książki.

Top 10 książek kucharskich i kulinarnych. Kliknij w przycisk, aby zobaczyć subiektywny ranking

Książki kucharskie - gotowanie dla dzieci

Ciekawą gałęzią rynku wydającego są publikacje kierowane do dzieci. Szczególnie do gustu przypadła nam publikacja Marysi Przybyszewskiej „Dobra książka. Wegeprzepisy dla dzieciaków i rodziny” (wydawnictwo Cyranka). Autorka proponuje w niej kolorową kuchnię wegetariańską, która zaciekawi zarówno malucha, jak i starszaka. Dzieci docenią kolorowe obrazki i apetyczne zdjęcia, rodzice podpatrzą sposoby na urozmaicenie domowych posiłków. Obiecuję, że do tej książki będziecie wracać z przyjemnością.

Książka kucharska dla kulinarnych podróżników

Bartek Kieżun jest autorem cyklu książek kulinarnych „Do zjedzenia”, które ukazały się nakładem wydawnictwa Buchmann. Do tej pory na rynku pojawiły się cztery pozycje:

  • „Italia do zjedzenia”,
  • „Stambuł do zjedzenia”,
  • „Portugalia do zjedzenia”,
  • „Hiszpania do zjedzenia”.

Ale już planowana jest kolejna - o kuchni Aten. W każdej z tych książek autor skupia się na historii regionu, swoje opowieści okrasza ciekawostkami dotyczącymi zwyczajów i tradycji kulinarnej. Przepisy na dania są ściśle związane z miejscem jego pochodzenia. Po takiej dawce wiedzy od razu mamy ochotę spakować plecak i wyruszyć w nieznane. Warto dodać, że kulinarne opowieści Kieżuna są pięknie wydane i zilustrowane.

Książka kucharska dla szukających dań

„Leksykon smaków” Niki Segnit (Wydawnictwo Buchmann) - ta publikacja jest już w kanonie książek kucharskich, a wiele osób nazywa ją Biblią Smaku. Autorka skupia się na produktach spożywczych i sposobach ich łączenia w przepisach z różnych stron świata. Niki Segnit przeanalizowała, jakie smaki do siebie pasują, nawet jeśli pozornie zaskakują. „Leksykon...” w wielu miejscach nie daje konkretnych przepisów, ale inspiruje do łączenia tych, które są już znane w kuchni. Przykładem może być chociażby zestawienie ziemniaków i orzeszków ziemnych.

Książka kucharska dla ciekawskich

„Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu” Charlesa Spence’a, wydana przez Świat Książki, to wciągająca książka na temat naukowego podejścia do jedzenia. Autor opisuje na przykład, jak zapach danego pomieszczenia wpływa na odbiór jedzenia albo czym jest akustyczny chips (głośność chrupnięcia wpływa na odbiór chrupkości w zmyśle smaku). Znakomita książka dla poszukiwaczy wiedzy o gastronomii.

Kliknij w galerię, aby zobaczyć więcej godnych uwagi książek. Gwarantuję, że po lekturze tych pozycji nabierzecie apetytu!

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Lekue

Lekue Zestaw Do Kiszonek (3000100Surm017)

129,99 zł

kup najtaniej

Berlinger Haus

Berlinger Haus Zestaw Przyborów Kuchennych (BH6241)

133,00 zł

kup najtaniej

Victorinox

Victorinox Obieraczka pomarańczowa 7.6075.9

19,00 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Minutnik kuchenny stalowy JABŁKO

24,90 zł

kup najtaniej

Zwieger

Zwieger Obieraczka Do Warzyw Visionary

19,99 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu Zestaw Młynków Tusome G34621

85,00 zł

kup najtaniej

Florina

Florina Maselnica Alta Uno

29,00 zł

kup najtaniej

Pasabahce

Pasabahce Maselnica Frigo 13336

19,99 zł

kup najtaniej

Alessi

Alessi zestaw na przyprawy 5070

560,25 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie