Na zieloną przystawkę zrób sałatkę z dyni i fety. Jesienią mogę ją jeść cały czas. To danie niemal robi się samo

Anna Daniluk
Na jesienną przystawkę polecam sałatkę z pieczonej dyni i fety. Oto zdrowy dodatek do obiadu.
Na jesienną przystawkę polecam sałatkę z pieczonej dyni i fety. Oto zdrowy dodatek do obiadu. Anna Daniluk
Szybka i prosta sałatka z pieczonej dyni i fety to prawdziwy rarytas na jesień. Doprawiam ją hojną ilością czosnku, suszonymi ziołami i zalewam aromatycznym sosem. Zrobienie go zajmuje tylko 5 minut, a domowa sałatka nabiera głębszego smaku. Poznaj przepis na sezonową sałatkę z dyni i fety na lunch.

W skrócie:

Sałatka z pieczona dynią to idealna propozycja na lekką przekąskę albo lunch do pracy. W tym ostatnim przypadku sos weź do małego słoika i polej nim składniki przed spożyciem. W przeciwnym razie składniki sałatki rozmokną i nie będą tak apetycznie wyglądać. Zachęcam cię też do zrobienia sałatki z pieczoną dynią i burakiem. Szczególnie jesienią i zimą te warzywa są tanie i przydatne do obiadu. Do tej sałatki zawsze dodaję zielony akcent, mogą to być liście świeżego szpinaku, roszponki lub rukoli. Wybór należy do ciebie.

Sałatka z dyni i fety – prosty przepis nie tylko na jesień

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczenia dyni.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 dyni piżmowej,

  • 65 g ciecierzycy z puszki bez zalewy,

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 1 starty ząbek,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • szczypta soli,

  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,

  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki,

  • 2 garście świeżych liści szpinaku,

  • 50 g sera feta lub sałatkowego zamiennika,

  • 6 sztuk suszonych pomidorów,

  • 1 ugotowany burak.

Sos:

  • 1/2 łyżeczki miodu wedle uznania,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 2 łyżki octu balsamicznego,

  • szczypta soli,

  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić sałatkę z pieczoną dynią i fetą?

Sposób przygotowania:

  1. Dynię przekrój na pół, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

  2. W misce wymieszaj z opłukaną ciecierzycą i polej olejem rzepakowym.

  3. Posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.

  4. Piekarnik lub frytkownicę beztłuszczową rozgrzej do 200° Celsjusza.

  5. Wsyp warzywa do szuflady frytkownicy beztłuszczowej lub rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki piecz przez 20 minut, aż będą złotobrązowe.

  6. W tym czasie pokrój fetę w kostkę, posiekaj suszone pomidory na paski, a buraka poszatkuj na cienkie plastry.

  7. Na talerzu rozłóż liście szpinaku, dodaj upieczoną dynię z ciecierzycą i ułóż plasterki buraka.

  8. Na wierzchu rozłóż kawałki fety, posiekane suszone pomidory.

  9. W słoiku umieść składniki sosu i energicznie wymieszaj. Polej nim z wierzchu sałatkę.

  10. Gotową sałatkę z dyni i fety podawaj od razu po przygotowaniu.

Dodatki do sałatki z pieczonej dyni i fety

Do takiej sałatki możesz także ugotować kaszę jaglaną, przygotować porcję kuskusu lub brązowego ryżu. W szybszej wersji sprawdzi się także opcja podania z grzankami. Zamiast ciecierzycy dodać grillowany filet z kurczaka. Świetnie też smakuje podany z plastrami polędwiczki wieprzowej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni