Spis treści
Francuska zupa cebulowa wielu smakoszom kojarzy się z wyrafinowanym gotowaniem, pomimo używania łatwo dostępnych składników. Wystarczy mieć w kuchni białą cebulę, rosół lub bulion warzywny, czosnek, tymianek i ser żółty. Warto sięgać po zupę cebulową w czasie przeziębień, gdyż cebula rozgrzewa i ma właściwości wykrztuśne. Podpowiadamy, jak przygotować domową zupę prosto z Francji.
Zupa cebulowa – przepis na francuskie danie
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 45 minut, w tym 5 minut na zrobienie grzanek.
Składniki:
- 250 g białej cebuli,
- 25 ml oleju,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 ząbek czosnku,
- 25 ml białego wina,
- 1 łyżeczka soli,
- 300-350 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 5 g mielonego czarnego pieprzu.
Grzanki do zupy cebulowej:
- 4 kromki bagietki,
- 100 g startego sera gruyère.
Zobacz także: Konfitura z czerwonej cebuli do słoika. Przepis na dodatek do soczystych burgerów. Delektuj się wyjątkowymi przetworami
Jak ugotować zupę cebulową?
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać, umyć i drobno posiekać. Następnie czosnek należy obrać i pokroić w cienkie plastry.
- W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej i wsypać do niego cebulę z suszonym tymiankiem.
- Gdy cebula zacznie mięknąć, należy dodać pokrojony czosnek i smażyć do momentu uzyskania złotego koloru. Zajmie to około 10-15 minut. Aby wydobyć pełny smak cebuli, należy przemieszać ją łyżką na małym ogniu smażyć, jeszcze 20 minut. Cebula ma się w tym czasie skarmelizować, ale nie przypalić.
- Następnie do cebuli należy wlać białe wino i gdy wyparuje, należy wlać do garnka rosół lub bulion warzywny. Cebulę należy gotować na małym ogniu do miękkości. Gotową zupę cebulową należy doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przed podaniem należy zrobić grzanki z bagietek. Pokrojone kromki trzeba posypać startym serem na grubych oczkach i umieścić w piekarniku ustawionym na grillowanie (120° Celsjusza).
- Grzanki należy zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera i widocznego podpieczenia sera i bagietki. Trwa to 3-5 minut.
- Zupa cebulowa jest gotowa do podania. Grzanki można umoczyć w zupie cebulowej lub podawać obok talerza.
Jaki ser najlepiej się sprawdzi?
Zupa cebulowa to znakomite danie wykorzystujące w oryginale ser gruyère. Warto wiedzieć, że ser pochodzi ze Szwajcarii, a nie z Francji. W Polsce sprawdzą się również inne sery dojrzewające z mleka krowiego, które współgrają z białym winem. Do grzanek podawanych z zupą cebulową można także sięgać po mniej intensywne w smaku sery takie jak szwajcarski emmentaler lub francuski ser comte.
Sprawdź także: Krążki cebulowe na imprezę lub do meczu. Przepis na chrupiącą i aromatyczna przekąskę z kuchni amerykańskiej
Wino do zupy cebulowej
Zupa cebulowa przygotowywana jest z dodatkiem francuskiego białego wina. Można sięgać po wina wytrawne i półwytrawne. Ważne, aby nie zdominować smakiem wina całej zupy. Dodatek wina podkreśla naturalnie słodki smak, który wzmacnia się, w czasie karmelizacji warzywa na patelni.
Jakie przyprawy wzmocnią smak?
Zupa cebulowa nie potrzebuje wielu składników, wystarczy dodać suszony tymianek. Większość smaku pochodzi z rosołu lub bulionu warzywnego. W zupie cebulowej świetnie smakuje też rosół z dodatkiem wołowiny. Jednak, jeśli wolicie bogatszy smak zupy cebulowej, to podczas smażenia cebuli można dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Dzięki temu zupa cebulowa nabierze wyrazistego, niemal „drzewnego” aromatu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Na obiad podaj aromatyczny rosół. Dzięki tym sposobom już nigdy nie będzie mętny
- Najlepsze masło czosnkowe do kanapek. Zrobisz je z 3 składników
- Krem z pora na obiad. Ta zupa rozgrzewa i wspaniale smakuje. Wypróbuj nasz przepis
- Zrób sobie dzień z indyjską kuchnią. Proste przepisy na pyszne indyjskie dania
Patelnie w najlepszych cenach
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?