Zdrowa zasmażka do fasolki szparagowej. Raz spróbujesz i się zakochasz. Przepis na pyszny i chrupiący dodatek do obiadu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zapomnij o zasmażce z bułką tartą! Lepiej smakuje w zupełnie innej wersji. Zobacz najlepszy przepis na fasolkę szparagową ze zdrową zasmażką. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałką lub gestem.
Zapomnij o zasmażce z bułką tartą! Lepiej smakuje w zupełnie innej wersji. Zobacz najlepszy przepis na fasolkę szparagową ze zdrową zasmażką. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałką lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Fasolka szparagowa to pyszna przekąska i rewelacyjny dodatek do letniego obiadu. Zwykle podaje się ją z zasmażką przygotowaną z bułki tartej i masła. Mam na to jednak dużo lepszy sposób. Wystarczy wykorzystać jeden bardzo zdrowy i popularny składnik, a nasza fasolka zyska wyśmienity smak i będzie ekstra chrupiąca. Sprawdź i wypróbuj przepis na zdrową zasmażkę do fasoli szparagowej.

W skrócie:

Fasolka szparagowa ze zdrową zasmażką

Sezon na fasolkę szparagową trwa od lipca do początku września. Warto wykorzystać ten czas i jak najczęściej dodawać ją do obiadu. Jest zdrowa i bardzo smaczna. Proponuję przepis na fasolkę szparagową z owsianą zasmażką. To inna wersja klasycznego dania, która dzięki zastąpieniu tradycyjnej bułki tartej zmielonymi płatkami owsianymi zyskuje na smaku i chrupkości. Całość przygotowuje się bardzo łatwo. Zasmażka w tej wersji ma kuszący zapach, a także zapewnia nam sporą ilość zdrowego błonnika.

Przepis na fasolkę szparagową z zasmażką z płatków owsianych

czas przygotowania: ok. 20 minut
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej,
  • 1 łyżka soli,
  • ok. 3 litry wody do gotowania,

owsiana zasmażka:

  • 7 łyżek płatków owsianych,
  • 80 g masła.

Jak zrobić najlepszą fasolkę szparagową na obiad?

  1. Fasolkę szparagową umyj.
  2. Odetnij oba końce w każdej fasolce.
  3. Zalej fasolkę zimną wodą, dodaj sól i wstaw do zagotowania.
  4. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
  5. Odcedź fasolkę i przełóż do miski lub dużego naczynia.
  6. Płatki owsiane delikatnie rozdrobnij np. za pomocą robota kuchennego lub młynka do kawy. Możesz je także posiekać ostrym nożem.
  7. Na patelni rozgrzej masło i dodaj płatki owsiane.
  8. Podsmażaj zasmażkę, aż się lekko zrumieni.
  9. Na koniec polej fasolkę szparagową owsianą zasmażką. Smacznego!
Zapomnij o zasmażce z bułką tartą! Lepiej smakuje w zupełnie innej wersji. Zobacz najlepszy przepis na fasolkę szparagową ze zdrową zasmażką. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałką lub gestem.

Zdrowa zasmażka do fasolki szparagowej. Raz spróbujesz i się...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!