Wytrawne gofry na obiad. Sposób na niesłodkie śniadanie dla całej rodziny. Nie tylko dzieci poproszą o więcej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Miłośnicy gofrów z pewnością będą zachwyceni ich wytrawną wersja z dodatkiem żółtego sera i szynki.
Miłośnicy gofrów z pewnością będą zachwyceni ich wytrawną wersja z dodatkiem żółtego sera i szynki. Getty Images/Qwart/zdjęcie ilustracyjne
Pomysłów na wytrawne gofry jest bez liku. Można w nich przemycać podgotowane i zmiksowane warzywa lub wykorzystać w cieście na gofry resztki wędlin i serów. Proponujemy przepis na wytrawne gofry z szynką i żółtym serem.

W skrócie

Domowe gofry „na słono” można przygotować z różnymi składnikami. W Stanach Zjednoczonych w jadłodajniach podaje się gofry z podsmażonymi plastrami boczku i jajkiem sadzonym. Zaskakującą formą podania wytrawnych gofrów jest także zrobienie ich z boczkiem i polanie syropem klonowym. Takie zestawienie słonego mięsnego smaku ze słodkim syropem ma sporo zwolenników. Podpowiadamy przepis na wytrawne gofry z szynką i żółtym serem.

Gofry wytrawne – przepis z szynką i serem

Czas przygotowania: 1 godzina,
liczba porcji: dla 4 osób,
stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 2 g (szczypta) sody oczyszczonej,
  • 2 g (szczypta) soli,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 400 ml mleka,
  • 20 g startego żółtego sera np. mimolette, gouda,
  • 20 g szynki.

Jak zrobić wytrawne gofry?

Przygotowanie:

  1. Masło z mlekiem należy rozpuścić w garnku o grubym dnie i odstawić do wystudzenia.
  2. Wszystkie suche składniki należy przesiać i wymieszać razem.
  3. Wystudzone masło z mlekiem połączyć z żółtkami.
  4. Następnie trzeba dodać suche składniki.
  5. Kolejnym krokiem jest dodanie startego żółtego sera i szynki.
  6. Białka jajek należy ubić na sztywną pianę i połączyć z przygotowaną masą na gofry.
  7. W tym czasie należy rozgrzać gofrownicę o wysokiej mocy, np.: 1000 V. Dzięki temu gofry będą chrupiące.
  8. Masę na gofry należy wlać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 5 minut, aż będą wyrośnięte i złote.
  9. Gotowe wytrawne gofry można podawać z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym.

Niesłodkie gofry – sposób podania

Zamiast sera i szynki do ciasta na wytrawne gofry można dodać posiekane czarne oliwki, suszone pomidory, kawałki kiełbasy albo porcje mozzarelli. Ponadto część mąki pszennej można zastąpić namoczonymi i zblendowanymi płatkami owsianymi albo tłuczonymi ziemniakami. Domowe wytrawne gofry można także zrobić bez dodatków mieszanych w cieście. W takim przypadku należy postawić na składniki podawane na wierzchu. Na przykład mogą być to gofry z serkiem śmietankowym, łososiem i koperkiem. Gotowe gofry można także podać z serem feta, pomidorkami cherry, rukolą i posypać posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Gofry warzywne na obiad

Kolejnym pomysłem na urozmaicenie niesłodkich gofrów jest dodatek warzyw. Mogą to być podsmażone liście szpinaku z czosnkiem, podgotowane i zblendowane marchewki albo purée z dyni. Ponadto do wytrawnych gofrów można dodawać też ulubione zioła i przyprawy. Gofry ze składnikami wykorzystywanymi w pizzy można doprawić tymiankiem, oregano, bazylią lub rozmarynem.

Mamy nadzieję, że zachęcimy was do zrobienia własnych gofrów wytrawnych.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gofry jak na wakacjach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!