Wyśmienita tarta z jabłkami na kruchym cieście. Niezawodny przepis na ciasto z jabłkami i cynamonem. Ciasto, które zawsze wychodzi

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tarta z jabłkami na kruchym cieście to dla wielu ulubiony wypiek. Zobacz, jak ją zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałkami.
Tarta z jabłkami na kruchym cieście to dla wielu ulubiony wypiek. Zobacz, jak ją zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałkami. Liudmila Chernetska/Getty Images
Klasyczna krucha tarta z jabłkami to prawdziwy rarytas. Mam dla ciebie prosty do przygotowania przepis na taki przysmak. Gwarantuję, że jak raz spróbujesz, to się nim zachwycisz. Ciasto jest cudownie maślane, a nadzienie kusząco pachnie cynamonem. Zawsze się udaje. Przekonaj się i wypróbuj przepis na tartę z jabłkami.

W skrócie

Ciasto z jabłkami. Prosty przepis na deser

Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na klasyczną tartę z jabłkami i cynamonem. Maślane, kruche ciasto wypełnione kwaskowatymi jabłkami, smakuje wprost obłędnie. Do tego odrobina lodów waniliowych lub bitej śmietany i mamy deser lepszy niż z cukierni. Proponuję udekorować wypiek ozdobną krateczką i listkami z ciasta oraz posypać cukrem pudrem i cynamonem. To nie takie trudne jak się wydaje. Serdecznie polecam!

Przepis na tartę z jabłkami

Czas przygotowania: ok. 30 minut, pieczenie ok. 45 minut.
Porcja na standardową blaszkę do tarty.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru waniliowego/esencji waniliowej,
  • około 4 jabłka, najlepiej kwaśne, do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

Jak zrobić kruche ciasto z jabłkami?

Przygotowanie:

  1. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka, cukier, wanilię i szczyptę soli i ponownie posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto.

    Dobra porada: kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, ciepło rąk roztapia masło. Dlatego warto jak najdłużej zagniatać ciasto nożem lub specjalnym siekaczem do kruchego ciasta. Możesz także po wyrobieniu zawinąć ciasto w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 30 minut.

  2. Umyj i obierz jabłka. Pokrój owoce na cząstki.

  3. Ciasto podziel na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią formę na tartę, razem z brzegami.

  4. Na cieście ułóż jabłka, możesz oprószyć je cynamonem, a jeśli są bardzo kwaśne, to posyp je także łyżeczką cukru.

  5. Rozwałkuj resztę ciasta, potnij na paseczki i ułóż na tarcie krateczkę. Możesz także wyciąć z ciasta listki i udekorować nimi środek wypieku.

  6. Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza około 45 minut. Można jeść jeszcze ciepłe!

Ciasto będzie pięknie wyglądać i cudownie pachnieć, jeśli przed podaniem oprószysz je cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem. Smacznego!

Tarta na słodko – wypiek z Francji

Tarta to jeden z najpopularniejszych wypieków w kuchni francuskiej, wykonywany najczęściej z ciasta kruchego, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Kruchym ciastem wykładamy okrągłą formę o pofalowanych brzegach, a środek wypełniamy ulubionym nadzieniem. To pyszna alternatywa wobec szarlotki z bezą.

Natomiast smakoszom wypieków sprzed lat polecamy szarlotkę z papierówek oraz klasyczną szarlotkę na kruchym cieście.

Miłośnicy dużo słodszych ciast z jabłkami chętnie zjedzą szarlotkę z budyniem, która pasuje idealnie do filiżanki gorącej kawy lub herbaty.

Zobacz także: Sprawdzone przepisy z jabłkami. Oto 19 sposobów na owoce

Tarta z jabłkami na kruchym cieście to dla wielu ulubiony wypiek. Zobacz, jak ją zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałkami.

Wyśmienita tarta z jabłkami na kruchym cieście. Niezawodny p...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni