Wyśmienita gęś pieczona na 11 listopada. Tradycyjny przepis na rodzinny obiad. To danie zachwyci smakiem

Anna Daniluk
Gęś warto piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Gęś warto piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Jane Rubtsova/Getty Images
Gęś pieczona jest tradycyjnym daniem podawanym w dniu świętego Marcina, czyli 11 listopada. W Polsce gęsi są wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. To święto rozpoczyna też sezon na gęsinę. Gęś pieczona z kaszą to znakomite danie na rodzinny obiad. Zobacz tradycyjny przepis na pieczoną gęś.

W skrócie

Tradycyjnie gęś pieczona faszerowana jest kaszą gryczaną i suszonymi grzybami. Można też spotkać przepisy sięgające po kaszę jaglaną przygotowywaną z prosa albo średniej wielkości kaszę jęczmienną. Każda z nich powinna być ugotowana i wymieszana z warzywami i podrobami. Stare przepisy nie szczędziły na dodatku gęsiego smalcu, który był nośnikiem wyrazistego smaku.

Gęś pieczona z kaszą - przepis na obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 4 godziny.

Składniki:

  • 1 gęś o wadze około 1,5 kg,
  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • gęsie podroby z wątróbką,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały por,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić pieczoną gęś?

Przygotowanie:

  1. Gęś należy umyć, osuszyć, rozciąć i wyluzować z kości. Następnie trzeba dokładnie natrzeć ją solą i pieprzem.
  2. Podroby, kości wyjęte z gęsi i namoczone wcześniej grzyby zalać 1,5 l gorącej wody i gotować przez 15 minut.
  3. Kolejnym krokiem jest dorzucenie oczyszczonych warzyw i gotowanie ich przez 30 minut.
  4. Kaszę gryczaną niepaloną trzeba wymieszać z jajkiem i wysuszyć, rozcierając grudki. Wywar trzeba odcedzić i odparować do momentu uzyskania 600 ml płynu.
  5. Podroby należy oddzielić od mięsa i drobno posiekać z grzybami. Oba składniki trzeba dodać do wywaru i dodać masło z majerankiem.
  6. Następnie należy przyprawić wywar solą i pieprzem, a także dodać wcześniej wysuszoną kaszę.
  7. Taki farsz należy przykryć i umieścić na 45 minut w nagrzanym piekarniku do 150° Celsjusza.
  8. Nadzienie do pieczonej gęsi należy wystudzić i faszerować nim oczyszczoną gęś. Miejsce nadziewania należy zaszyć sznurkiem wędliniarskim. Gotową gęś należy umieścić w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.
  9. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ptaka. Gęś o wadze 1,5 kg powinna być pieczona przez 1 godzinę od czasu do czasu polewana tłuszczem. Należy przyjąć zasadę, że na każde 500 g mięsa trzeba piec je o 20 minut dłużej w temperaturze 175° Celsjusza.

Dlaczego gęsina popularna jest 11 listopada?

Według legendy święty Marcin nie chciał zostać biskupem i miał schować się przed sygnatariuszami papieskimi w szopie z gęsiami. Niestety duchownego zdradziły gęsi, które zaczęły hałasować na widok intruza. Drugim argumentem jest obserwowanie zmian zachodzących w naturze. W listopadzie gęsi były najtłustsze, aby mieć ciepło na zimę. Właśnie w listopadzie i grudniu trwa na nie sezon i można kupić świeżą gęsinę. Poza pieczoną gęsią warto wypróbować zupę z brukwi na gęsinie popularną na Kaszubach.

Przyprawy do gęsi

Tradycyjnie pieczona gęś przyprawiana jest majerankiem. Szczególnie warto dodać suszony majeranek, gdy do wnętrza gęsi wkładamy ćwiartki jabłek. Poza tym do pieczonej gęsi pasuje:

  • suszony koperek,
  • suszona natka pietruszki,
  • tymianek,
  • rozmaryn.

Z czym podawać?

Pieczoną gęś polecamy podawać z surówką z czerwonej kapusty, kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Można także zrobić domowe frytki z batatów albo przygotować tradycyjne kopytka.

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Jak widać po komentarzach, antypolskich przygłupów zaprogramowanych na Wiertniczej i Czerskiej nie brakuje:)

Macie się wstydzić, że jesteście Polakami:

https://youtu.be/G7FiZvoebeE
t
tureq
kebsa opirdoel
T
Tui
wolalbym pieczonego Kaczora !!
B
Buj
wolabym pieczona Kaczke !!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni