W skrócie:
Pyszny smalec gęsi to znakomity smakołyk doceniany za walory smakowe. W medycynie ludowej zalecano spożywać go na przeziębienia, a nawet nacierać nim klatkę piersiową. Miało to ułatwić oddychanie. Co więcej, jego jednorodna konsystencja i uniwersalność wzbogaca smak wielu domowych potraw. Szczególnie polecam odsmażyć na nim pierogi, aby były złociste, chrupiące i aromatyczne. Po prostu pyszny!
Przepis na smalec gęsi
Liczba porcji: 1 słoik o pojemności 500 ml.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
1 kg tłuszczu gęsiego z okolic podbrzusza i skrzydełek,
2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
2-3 liście laurowe,
5-6 ziaren ziela angielskiego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka suszonego majeranku.
Jak zrobić smalec gęsi?
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj łuszcz gęsi do wytapiania. Precyzyjnie go oczyść, pokrój w drobną kostkę i umieść w dużym garnku.
Następnie tłuszcz gęsi podgrzewaj na małym ogniu, aby się stopniowo wytapiał, a powstały smalec był klarowny.
Cały proces wytapiania tłuszczu będzie trwał nawet 2 godziny.
W momencie, gdy tłuszcz się wytopi, dodaj do garnka posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek.
Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie, które nadadzą przyjemnego zapachu. Podsmażaj całość, aż cebula się zarumieni.
Na koniec dopraw smalec solą, pieprzem i hojną porcją majeranku dla uzyskania głębszego aromatu.
Gotowy gęsi smalec odcedź przez sitko o drobnych oczkach do wyparzonych i wysuszonych słoików, aby oddzielić chrupiące skwarki i pozostałości przypraw.
Energicznie zamknij słoiki i odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Przechowywanie gęsiego smalcu
Właściwie wytopiony i zamknięty w słoiku smalec gęsi możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. W chłodnym miejscu, np. w spiżarni, wytrzyma do 2 miesięcy. Pamięta jednak, że smalec gęsi jest tłuszczem, nie zawiera konserwantów i może zjełczeć nieprawidłowo przechowywany. Zachęcam, aby zjeść go w ciągu 8 tygodni od przygotowania.
Jak jeść smalec gęsi?
Dawniej gęsi smalec był smarowany na kromce chleba. Często na wierzch kładziono plasterki świeżej cebuli i zagryzano ogórkiem kiszonym. Taka wiejska przekąska miała rozgrzać w chłodne dni. Ponadto smalec gęsi nadawał się do smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia. Polecam usmażyć na nim soczyste kotlety mielone, wyraziste kotlety schabowe, a nawet upiec na nim złociste ziemniaki. Gęsi smalec to także idealny dodatek do jesiennych zup. Warzywa do krupniku można najpierw podsmażyć, aby miały intensywniejszy smak.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!