Kurczak z miodem i sezamem, genialny patent na obiad. Znudziła ci się pierś z kurczaka w panierce? Wypróbuj przepis Plate By Kate

Kasia Nowicka
Kurczak z miodem i sezamem to prawdziwy przysmak. Autorka kulinarnego bloga Plate By Kate poleca go na obiad.
Kurczak z miodem i sezamem to prawdziwy przysmak. Autorka kulinarnego bloga Plate By Kate poleca go na obiad. Kasia Nowicka
Pomysł idealny, gdy nie masz pomysłu na obiad, masz ochotę na coś pysznego i zdecydowanie przejadła Ci się pierś kurczaka w panierce. Idealny dla zabieganych i tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Pokochają go też osoby na diecie, bo kurczak z miodem i sezamem to patent genialny.

Spis treści

Szybki obiad z kurczakiem

Są przepisy idealne i te, które ocierają się o geniusz. Dla mnie to te, dzięki którym w czasie krótszym niż 2 kwadranse mogę wyczarować obiad. W dodatku obiad pyszny, który nie jest kotletem. Na liście takich przepisów mam sałatki, makarony i moje ukochane omlety. Jest na niej też kurczak z mozzarellą i pomidorami. I mój ulubiony kurczak z miodem i sezamem.

Pierś z kurczaka to mięso na wszelkie kuchenne awarie. Neutralna w smaku świetnie przyjmuje przyprawy i sosy, nie wymaga długiego duszenia i pieczenia. Jest miękka i soczysta, oczywiście pod warunkiem, że się nie zagapimy. Zbyt długie smażenie czy pieczenie z mięsa zrobi wiór. Nie polecam.

Pierś z kurczaka polecają dietetycy pracujący ze sportowcami, ale nie tylko, bo to niemal czyste białko, niewiele tłuszczu i kalorii. Pod warunkiem że nie ma w niej antybiotyków i hormonów, którymi w pogoni za zyskiem faszerują drób niektórzy nieuczciwi hodowcy. Takiego kurczaka najlepiej omijać szerokim łukiem.

Kurczak w azjatyckich smakach

Kurczak z miodem i sezamem to obiad dla miłośników azjatyckich klimatów. Łączy słodycz miodu z aromatem oleju z prażonych ziaren sezamu. Do przygotowania sosu potrzebny jest jeszcze ocet ryżowy i skrobia kukurydziana. Warto mieć ją w spiżarni, bo genialnie zagęszcza sosy i desery. Równie dobrze sprawdzi się skrobia ziemniaczana.

Składniki na sos mieszamy. Kurczaka smażymy na oleju sezamowym. Dodajemy sos, zagotowujemy i gotowe. Można prościej? Ryż, gotowane warzywa i mamy obiad.

Przepis na kurczaka z miodem i sezamem

(porcja dla 2 osób)

Smacznego!
Smacznego! Kasia Nowicka

Składniki:

  • 2 łyżki oleju z prażonego sezamu,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek dymki,
  • sól,
    SOS
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka keczupu,
  • 100 ml wody,
    DO PODANIA
  • sezam,
  • cebula dymka.

Jak zrobić kurczaka w miodzie i sezamie?

  1. Wymieszaj mąkę kukurydzianą i ocet ryżowy, a następnie dodaj pozostałe składniki sosu i wodę.
  2. Pierś z kurczaka pokrój na 1-centymetrowe kawałki. Posól.
  3. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej olej sezamowy. Dodaj kurczaka i smaż, mieszając do momentu, aż się zarumieni. Dodaj przygotowany sos i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  4. Podawaj z ryżem i ugotowanymi na parze brokułami posypane sezamem i pokrojoną dymką.

Zobacz inne przepisy z bloga Plate By Kate pod linkiem: blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę autorki na na Facebooku i zaobserwować jej profil na Instagramie.

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie