Kurczak z miodem i sezamem, genialny patent na obiad. Znudziła ci się pierś z kurczaka w panierce? Wypróbuj przepis Plate By Kate

Kasia Nowicka
Kurczak z miodem i sezamem to prawdziwy przysmak. Autorka kulinarnego bloga Plate By Kate poleca go na obiad.
Kurczak z miodem i sezamem to prawdziwy przysmak. Autorka kulinarnego bloga Plate By Kate poleca go na obiad. Kasia Nowicka
Udostępnij:
Pomysł idealny, gdy nie masz pomysłu na obiad, masz ochotę na coś pysznego i zdecydowanie przejadła Ci się pierś kurczaka w panierce. Idealny dla zabieganych i tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Pokochają go też osoby na diecie, bo kurczak z miodem i sezamem to patent genialny.

Spis treści

Szybki obiad z kurczakiem

Są przepisy idealne i te, które ocierają się o geniusz. Dla mnie to te, dzięki którym w czasie krótszym niż 2 kwadranse mogę wyczarować obiad. W dodatku obiad pyszny, który nie jest kotletem. Na liście takich przepisów mam sałatki, makarony i moje ukochane omlety. Jest na niej też kurczak z mozzarellą i pomidorami. I mój ulubiony kurczak z miodem i sezamem.

Pierś z kurczaka to mięso na wszelkie kuchenne awarie. Neutralna w smaku świetnie przyjmuje przyprawy i sosy, nie wymaga długiego duszenia i pieczenia. Jest miękka i soczysta, oczywiście pod warunkiem, że się nie zagapimy. Zbyt długie smażenie czy pieczenie z mięsa zrobi wiór. Nie polecam.

Pierś z kurczaka polecają dietetycy pracujący ze sportowcami, ale nie tylko, bo to niemal czyste białko, niewiele tłuszczu i kalorii. Pod warunkiem że nie ma w niej antybiotyków i hormonów, którymi w pogoni za zyskiem faszerują drób niektórzy nieuczciwi hodowcy. Takiego kurczaka najlepiej omijać szerokim łukiem.

Kurczak w azjatyckich smakach

Kurczak z miodem i sezamem to obiad dla miłośników azjatyckich klimatów. Łączy słodycz miodu z aromatem oleju z prażonych ziaren sezamu. Do przygotowania sosu potrzebny jest jeszcze ocet ryżowy i skrobia kukurydziana. Warto mieć ją w spiżarni, bo genialnie zagęszcza sosy i desery. Równie dobrze sprawdzi się skrobia ziemniaczana.

Składniki na sos mieszamy. Kurczaka smażymy na oleju sezamowym. Dodajemy sos, zagotowujemy i gotowe. Można prościej? Ryż, gotowane warzywa i mamy obiad.

Przepis na kurczaka z miodem i sezamem

(porcja dla 2 osób)

Smacznego!
Smacznego! Kasia Nowicka

Składniki:

  • 2 łyżki oleju z prażonego sezamu,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek dymki,
  • sól,
    SOS
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka keczupu,
  • 100 ml wody,
    DO PODANIA
  • sezam,
  • cebula dymka.

Jak zrobić kurczaka w miodzie i sezamie?

  1. Wymieszaj mąkę kukurydzianą i ocet ryżowy, a następnie dodaj pozostałe składniki sosu i wodę.
  2. Pierś z kurczaka pokrój na 1-centymetrowe kawałki. Posól.
  3. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej olej sezamowy. Dodaj kurczaka i smaż, mieszając do momentu, aż się zarumieni. Dodaj przygotowany sos i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  4. Podawaj z ryżem i ugotowanymi na parze brokułami posypane sezamem i pokrojoną dymką.

Zobacz inne przepisy z bloga Plate By Kate pod linkiem: blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę autorki na na Facebooku i zaobserwować jej profil na Instagramie.

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie