Weź ziemniaki i przygotuj tradycyjne kluski śląskie. Idealny przepis na tani obiad. Dowiedz się, jak zrobić kluski śląskie

Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii.
Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii. Katarzyna Puczyńska
Kluski śląskie to pyszna potrawa, która nie zrujnuje domowego budżetu. Może to być dodatek do obiadu lub pełnoprawne danie. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Można użyć ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków. Takie kluseczki sprawdzą się zarówno do mięsnego gulaszu, sosu grzybowego, jak i okraszone skwarkami czy podsmażoną cebulą. Zobacz, jak zrobić kluski śląskie. Smacznego!

W skrócie

Kluski śląskie to bez wątpienia jedno z najbardziej lubianych dań w polskiej kuchni. Są bardzo łatwe do przygotowywania, a dodatkowo dość tanie. Aby je zrobić, potrzebujemy jedynie ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Ugotowane w osolonej wodzie, polane masełkiem lub podsmażoną na oleju cebulką smakują wyśmienicie. Ich charakterystyczne wgłębienie nie tylko je zdobi, ale również pomaga je równomiernie ugotować. Dodatkowo, jeśli podamy kluski np. z gulaszem, „dziurka” zatrzyma sos.

Zobacz, jak krok po kroku zrobić kluski śląskie

Kluski śląskie – przepis na tradycyjny posiłek

Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 450 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Zobacz także: Jak zrobić idealne kopytka? Przepis

Jak zrobić kluski śląskie krok po kroku?

  1. Nalej garnek wody, dodaj 1 łyżkę soli i nastaw, by się zagotowała.
  2. Ugotowane ziemniaki ubij dokładnie z masłem, przełóż do miski i dokładnie wyrównaj.
  3. Podziel ciasto na 4 części i wyjmij 1/4 ziemniaków na talerz.
  4. Miejsce po ziemniakach wypełnij mąką ziemniaczaną.
  5. Następnie dodaj wyjęte wcześniej ziemniaki, wsyp szczyptę soli i wbij 1 jajko.
  6. Wyrób całość rękami na gładkie ciasto.
  7. Formuj rękami kulki wielkości orzecha włoskiego.
  8. Palcem lub końcówką drewnianej łyżki zrób w każdej kulce dziurkę.
  9. Wrzucaj kluski porcjami do wrzącej wody, zmniejsz nieco gaz i gotuj około 2 minuty. Gotowe!

Z czym podawać kluski?

Domowe kluski śląskie świetnie smakują podane go strogonowa lub gulaszu węgierskiego. Kluski śląskie to także wyśmienity dodatek do surówki z czerwonej kapusty i pieczonej gęsi. Tradycyjnie kluski śląskie razem z modrą kapustą podawane są do rolady wołowej.

Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii.

Weź ziemniaki i przygotuj tradycyjne kluski śląskie. Idealny...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Aga
Jest pani bardzo zmieniona do nie poznania ale napewno czuje się pani zdrowo i elegancko aby tak dalej pozdrawiam
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni