W skrócie:
Gęś pieczona w kawałkach z jabłkami to doskonały wybór, gdy chcesz uniknąć czasochłonnego przyrządzania ptactwa w całości. Co więcej, uzyskasz oczekiwany tradycyjny, wykwintny smak na wyjątkowe święta takie jak zbliżający się Dzień Niepodległości lub uroczystości rodzinne. Podzielenie gęsi na kawałki ma także dwie istotne zalety. Po pierwsze upieczesz porcje mięsa równomiernie. Po drugie możesz wybrać takie kawałki gęsi, które najbardziej ci smakują. Po upieczeniu możesz polać mięso domowym sosem pieczeniowym i dodać łyżkę sosu żurawinowego. Pamiętaj o dodaniu nieoczywistego i nieco zapomnianego dodatku do pieczonej gęsi, czyli pokrojonym selerze naciowym. Właśnie on dodaje daniu zapachu anyżu.
Pieczona gęś w kawałkach – przepis na soczyste mięso
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
1 gęś o wadze około 3-4 kg, podzielona na kawałki (udka, skrzydełka, piersi, szyja),
4 ząbki czosnku,
2 kwaśne jabłka np.: szara reneta,
1 duża cebula,
2 marchewki,
2 łodygi selera naciowego,
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego,
1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub wody,
2 łyżki suszonego majeranku,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
1 liść laurowy,
2-3 ziarna ziela angielskiego.
Jak zrobić pieczoną gęś w kawałkach?
Sposób przygotowania:
Osusz dokładnie kawałki gęsiny papierowym ręcznikiem.
Następnie posól mięso oraz dopraw pieprzem i posyp suszonym majerankiem. Natrzyj mięso dokładnie, aby przyprawy równomiernie weszły w każdy zakamarek.
Pokrój kwaśne jabłka w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Marchewki i seler naciowy pokrój w grube plastry, a cebulę w półksiężyce.
Ząbki czosnku obierz i posiekaj na cienkie plasterki.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do dużego naczynia żaroodpornego wyłóż kawałki gęsi, skórką do góry.
Dodaj pokrojone warzywa i owoce, a także liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlej na dno naczynia wybrany bulion oraz wino (lub wodę).
Wstaw gęś do piekarnika i piecz przez około 2 godziny. Co 30 minut polewaj mięso sokami zbierającymi się na dnie formy. Dzięki temu skórka będzie idealnie chrupiąca, a mięso soczyste.
Sprawdzaj, czy bulion nie wyparowuje i w razie potrzeby dolej 200 ml.
Na 30 minut przed końcem pieczenia gęsi w kawałkach zwiększ temperaturę do 200°C, aby skórka stała się jeszcze bardziej rumiana.
Sprawdź miękkość mięsa – jeśli widelec lub nóż łatwo wchodzi w mięso, gęś jest gotowa.
Wyciągnij pieczoną gęś w kawałkach z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby mięso odpoczęło.
Przed podaniem ułóż na półmisku kawałki mięsa z warzywami i pieczonymi jabłkami.
Kulinaria

Zapamiętaj, że wytopiony podczas pieczenia tłuszcz możesz przelać do słoika, wystudzić i używać do pieczenia warzyw lub smażenia innych rodzajów mięsa. Z pewnością nabierze intensywnego smaku. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!