W skrócie:
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem śmietankowym smakuje wyśmienicie. To ciekawy i efektowny sposób podania przekąski. Mam dla ciebie wypróbowany na lekkie i elastyczne ciasto szpinakowe, które nie pęka podczas zwijania w roladę i zachowuje kształt. Proponuję posmarować ciasto serkiem twarożkowym o smaku śmietankowym, ale jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz sięgnąć po serek ziołowy lub samemu doprawić go np. posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienitą roladę szpinakową z łososiem.
Przepis na roladę szpinakową z łososiem
czas przygotowania: ok. 2 godziny
duża porcja
poziom trudności: średni
Składniki:
- 4 jajka,
- 450 g szpinaku (waga po odparowaniu mrożonego szpinaku na patelni),
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 500 g sera twarożkowego śmietankowego lub ziołowego,
- 200 g łososia wędzonego.
Zobacz także: Lasagne ze szpinakiem i fetą. Sycąca, wegetariańska propozycja na obiad lub kolację na ciepło
Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem?
- Rozmrożony szpinak przełóż na patelnie i podsmażaj, aż cała woda odparuje.
- Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze minutę.
- Przełóż szpinak na gęste sitko, by jeszcze maksymalnie pozbyć się nadmiaru soków.
- Gdy szpinak wystygnie, możesz zacząć robić roladę. Rozdziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Żółtka wymieszaj z przestudzonym szpinakiem i czubatą łyżką mąki pszennej.
- Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Wylej ciasto na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 30 minut w 170 stopniach.
- Jeszcze ciepłą roladę odwróć, zdejmij ostrożnie z papieru i zawiń w drugi papier na kształt rolady. Zostaw do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto rozłóż na płasko i posmaruj serkiem twarożkowym. Poukładaj na nim plasterki łososia wędzonego.
- Zwiń całość w ciasną roladę i owiń folią spożywczą. Schowaj do lodówki na minimum godzinę, by całość się połączyła i ładnie kroiła na plastry.
Czytaj także: Makaron ze szpinakiem. Przepis na szybki obiad. Dodaj fetę i pomidorki, a danie będzie smakować rewelacyjnie
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: