Wyborna rolada szpinakowa. Sprawdzony przepis na roladę szpinakową z łososiem i serkiem. Najlepsza na Wielkanoc

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem. Przygotuj ją na specjalną okazję, a twoi goście będą zachwyceni. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem. Przygotuj ją na specjalną okazję, a twoi goście będą zachwyceni. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Rolada szpinakowa z łososiem to efektowna przekąska na Wielkanoc lub inną specjalną okazję. Mamy wypróbowany przepis na roladę, która nie pęka podczas zawijania i wybornie smakuje. To bardzo efektowne danie, które pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak zrobić roladę szpinakową.

W skrócie:

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem śmietankowym smakuje wyśmienicie. To ciekawy i efektowny sposób podania przekąski. Mam dla ciebie wypróbowany na lekkie i elastyczne ciasto szpinakowe, które nie pęka podczas zwijania w roladę i zachowuje kształt. Proponuję posmarować ciasto serkiem twarożkowym o smaku śmietankowym, ale jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz sięgnąć po serek ziołowy lub samemu doprawić go np. posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienitą roladę szpinakową z łososiem.

Przepis na roladę szpinakową z łososiem

czas przygotowania: ok. 2 godziny
duża porcja
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 450 g szpinaku (waga po odparowaniu mrożonego szpinaku na patelni),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 500 g sera twarożkowego śmietankowego lub ziołowego,
  • 200 g łososia wędzonego.

Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem?

  1. Rozmrożony szpinak przełóż na patelnie i podsmażaj, aż cała woda odparuje.
  2. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze minutę.
  3. Przełóż szpinak na gęste sitko, by jeszcze maksymalnie pozbyć się nadmiaru soków.
  4. Gdy szpinak wystygnie, możesz zacząć robić roladę. Rozdziel żółtka od białek.
  5. Białka ubij na sztywną pianę.
  6. Żółtka wymieszaj z przestudzonym szpinakiem i czubatą łyżką mąki pszennej.
  7. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
  8. Wylej ciasto na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Piecz ok. 30 minut w 170 stopniach.
  10. Jeszcze ciepłą roladę odwróć, zdejmij ostrożnie z papieru i zawiń w drugi papier na kształt rolady. Zostaw do wystudzenia.
  11. Wystudzone ciasto rozłóż na płasko i posmaruj serkiem twarożkowym. Poukładaj na nim plasterki łososia wędzonego.
  12. Zwiń całość w ciasną roladę i owiń folią spożywczą. Schowaj do lodówki na minimum godzinę, by całość się połączyła i ładnie kroiła na plastry.
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem. Przygotuj ją na specjalną okazję, a twoi goście będą zachwyceni. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyborna rolada szpinakowa. Sprawdzony przepis na roladę szpi...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni