Lasagne ze szpinakiem i fetą. Sycąca, wegetariańska propozycja na obiad lub kolację na ciepło

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Lasagne posmakuje również dzieciom.
Lasagne posmakuje również dzieciom. Anna Guerrero/ pexels.com
Lasagne ze szpinakiem i serem feta to danie bardzo sycące, zdrowe i niedrogie. Taka zapiekanka jest świetnym rozwiązaniem na obiad, ponieważ jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wysiłku.

W skrócie

Lasagne pokochają dorośli, ale powinna przypaść do gustu również tym najmłodszym. Będzie też dobrą propozycją na rodzinne spotkanie lub domówkę z przyjaciółmi. Niech obecność szpinaku nie zraża! Nie musi on kojarzyć się z papką, którą wiele osób pamięta z dzieciństwa. Szpinak jest bardzo zdrowy, a dobrze przyprawiony naprawdę pyszny. Podajemy przepis na kremową lasagne.

Przepis na lasagne ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 12 płatków makaronu lasagne,

  • 2 litry wody,

    Nadzienie:

  • 450 gramów mrożonego szpinaku,

  • 2 cebule,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 125 mililitrów słodkiej śmietanki 18%,

  • 30 mililitrów oleju rzepakowego,

  • 270 gramów (1 kostka) sera feta,

  • 1 jajko,

  • sól,

  • pieprz

    Sos beszamelowy:

  • 30 gramów masła,

  • 250 mililitrów mleka,

  • 15 gramów mąki pszennej,

  • pieprz,

  • gałka muszkatołowa.

Jak przygotować lasagne ze szpinakiem i fetą?

  1. Zagotować w szerokim garnku wodę i ją osolić. Do wrzątku wrzucać płaty makaronu, gotowa po około 3 minuty. Wyjąć i odłożyć na czystą ściereczkę kuchenną bądź ręcznik papierowy tak, aby się nie dotykały, ponieważ makaron łatwo się skleja.
  2. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju na dużej patelni.
  3. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli. Smażyć krótko, mieszając, aby się nie przypalił.
  4. Dodać mrożony szpinak. Dusić pod przykryciem, aż się rozmrozi i zdjąć pokrywkę, by woda nieco odparowała.
  5. Dodać słodką śmietankę. Powinien powstać gęsty sos.
  6. Pokruszyć ser feta i dodać do szpinaku. Przestudzić.
  7. Do nadzienia wbić jajko i wymieszać.
  8. Należy przygotować sos beszamelowy. W rondelku roztopić masło i dodać do niego mąkę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Doprawić.
  9. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Wyłożyć na nie 4 plastry makaronu tak, by przykryły dno naczynia.
  10. Położyć połowę szpinaku i rozprowadzić. Na wierzch wylać około jednej trzeciej sosu beszamelowego.
  11. Wyłożyć kolejne cztery plastry makaronu. Położyć resztę szpinaku, wylać kolejną część sosu.
  12. Ponownie położyć makaron i wylać resztę sosu.
  13. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do zrumienienia góry.

Dodatki do lasagne ze szpinakiem

Jeżeli ktoś lubi sery, warto, aby prócz fety w zapiekance zagościły sery pleśniowe. Warto pamiętać, że oryginalna feta ma specyficzny zapach i smak. Można zastąpić ją popularnym zamiennikiem, który również jest intensywny i słony. Lasagne można urozmaicić, nadając jej nieco ostrości. Do nadzienia wystarczy dodać trochę, według upodobań, płatków chili.

Z czym jeść lasagne ze szpinakiem i fetą?

Lasagne ze szpinakiem i fetą jest już kompletnym daniem. Można jednak wzbogacić je o dodatkowe witaminy w postaci lekkiej sałatki. Warto, aby była wykonana z sezonowych warzyw. Z daniem dobrze będzie smakować sałatka z rukoli z pomidorami i sosem winegret.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni