Lasagne ze szpinakiem i fetą. Sycąca, wegetariańska propozycja na obiad lub kolację na ciepło

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Lasagne posmakuje również dzieciom.
Lasagne posmakuje również dzieciom. Anna Guerrero/ pexels.com
Lasagne ze szpinakiem i serem feta to danie bardzo sycące, zdrowe i niedrogie. Taka zapiekanka jest świetnym rozwiązaniem na obiad, ponieważ jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wysiłku.

W skrócie

Lasagne pokochają dorośli, ale powinna przypaść do gustu również tym najmłodszym. Będzie też dobrą propozycją na rodzinne spotkanie lub domówkę z przyjaciółmi. Niech obecność szpinaku nie zraża! Nie musi on kojarzyć się z papką, którą wiele osób pamięta z dzieciństwa. Szpinak jest bardzo zdrowy, a dobrze przyprawiony naprawdę pyszny. Podajemy przepis na kremową lasagne.

Przepis na lasagne ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 12 płatków makaronu lasagne,

  • 2 litry wody,

    Nadzienie:

  • 450 gramów mrożonego szpinaku,

  • 2 cebule,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 125 mililitrów słodkiej śmietanki 18%,

  • 30 mililitrów oleju rzepakowego,

  • 270 gramów (1 kostka) sera feta,

  • 1 jajko,

  • sól,

  • pieprz

    Sos beszamelowy:

  • 30 gramów masła,

  • 250 mililitrów mleka,

  • 15 gramów mąki pszennej,

  • pieprz,

  • gałka muszkatołowa.

Jak przygotować lasagne ze szpinakiem i fetą?

  1. Zagotować w szerokim garnku wodę i ją osolić. Do wrzątku wrzucać płaty makaronu, gotowa po około 3 minuty. Wyjąć i odłożyć na czystą ściereczkę kuchenną bądź ręcznik papierowy tak, aby się nie dotykały, ponieważ makaron łatwo się skleja.
  2. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju na dużej patelni.
  3. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli. Smażyć krótko, mieszając, aby się nie przypalił.
  4. Dodać mrożony szpinak. Dusić pod przykryciem, aż się rozmrozi i zdjąć pokrywkę, by woda nieco odparowała.
  5. Dodać słodką śmietankę. Powinien powstać gęsty sos.
  6. Pokruszyć ser feta i dodać do szpinaku. Przestudzić.
  7. Do nadzienia wbić jajko i wymieszać.
  8. Należy przygotować sos beszamelowy. W rondelku roztopić masło i dodać do niego mąkę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Doprawić.
  9. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Wyłożyć na nie 4 plastry makaronu tak, by przykryły dno naczynia.
  10. Położyć połowę szpinaku i rozprowadzić. Na wierzch wylać około jednej trzeciej sosu beszamelowego.
  11. Wyłożyć kolejne cztery plastry makaronu. Położyć resztę szpinaku, wylać kolejną część sosu.
  12. Ponownie położyć makaron i wylać resztę sosu.
  13. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do zrumienienia góry.

Dodatki do lasagne ze szpinakiem

Jeżeli ktoś lubi sery, warto, aby prócz fety w zapiekance zagościły sery pleśniowe. Warto pamiętać, że oryginalna feta ma specyficzny zapach i smak. Można zastąpić ją popularnym zamiennikiem, który również jest intensywny i słony. Lasagne można urozmaicić, nadając jej nieco ostrości. Do nadzienia wystarczy dodać trochę, według upodobań, płatków chili.

Z czym jeść lasagne ze szpinakiem i fetą?

Lasagne ze szpinakiem i fetą jest już kompletnym daniem. Można jednak wzbogacić je o dodatkowe witaminy w postaci lekkiej sałatki. Warto, aby była wykonana z sezonowych warzyw. Z daniem dobrze będzie smakować sałatka z rukoli z pomidorami i sosem winegret.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera