Przysmak bez grama mąki ze startej goudy. Pyszna rolada serowa na karnawał.Taka przystawka na zimno zbiera komplementy

Anna Daniluk
Domowa rolada serowa świetnie smakuje wypakowana liśćmi szpinaku i kawałkami szynki.
Domowa rolada serowa świetnie smakuje wypakowana liśćmi szpinaku i kawałkami szynki. 123rf.com/myviewpoint/zdjęcie ilustracyjne
Nie wiesz, co zrobić z resztką sera w lodówce? Rolada serowa to pomysł na proste i efektowne danie. Twoi domownicy i goście będą nim wprost zachwyceni. Bogactwo składników zamknięte w placku serowym nie pozostaw nikogo obojętnie. Oto przepis na klasyczną roladę serową, idealną zarówno na kolację, jak i na przyjęcie. To proste danie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a efekt robi wrażenie.

W skrócie:

Rolada serowa podawana na zimno nie należy do dietetycznych przysmaków. Jednak serowy placek połączony z kremowym nadzieniem to prawdziwie grzeszna przyjemność. Ten frykas jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z lodówki. Mogą to być pieczarki, ale też różnorodne warzywa, a nawet kawałki wędzonego kurczaka. Nadzienie możesz dostosować do swoich możliwości. Polecam ci zrobić go np. w Dniu Miłośników Sera przypadającego 20 stycznia.

Rolada serowa – przepis z żółtym serem

Porcje: dla 6 osób.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g żółtego sera np. gouda, edamski lub cheddar,

  • 2 jajka,

  • 4 łyżkami majonezu,

  • 100 g szynki,

  • 100 g liści szpinaku,

  • 1 papryka czerwona,

  • 50 g serka śmietankowego,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić roladę serowa?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj żółty ser, który jest bazą rolady. Zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.

  2. Połącz go z rozmieszanymi jajkami i majonezem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią serową masę. Uformuj prostokąt i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągnij blachę i wystudź serową masę.

  4. W międzyczasie przygotuj farsz.

  5. Paprykę pokrój na małe kawałki.

  6. W misce wymieszaj jajka, paprykę, drobno pokrojoną szynkę, serek śmietankowy i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  7. Na serowym placku równomiernie rozprowadź farsz, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca na brzegach.

  8. Następnie ostrożnie zwiń roladę, korzystając z papieru do pieczenia. Roladę owijamy w papier i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut, aby stężała.

  9. Gotową roladę serową możesz podawać z domowym ketchupem lub sosem tysiąca wysp.

  10. Po schłodzeniu pokrój roladę na plastry o grubości ok. 1 cm. Można podawać ją zarówno na zimno, jak i delikatnie podgrzaną.

Dodatki do rolady serowej

Jesteś fanem ostrych smaków? Zachęcam cię do dodania posiekanej papryczki chili lub odrobinę musztardy diżońskiej. Zamiast szpinaku można skorzystać z liści rukoli lub posiekanej natki pietruszki. Rolada świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach, w karnawale lub na urodziny. Możesz podać ją także jako uzupełnienie codziennego obiadu i kolacji.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni