W skrócie:
Rolada serowa podawana na zimno nie należy do dietetycznych przysmaków. Jednak serowy placek połączony z kremowym nadzieniem to prawdziwie grzeszna przyjemność. Ten frykas jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z lodówki. Mogą to być pieczarki, ale też różnorodne warzywa, a nawet kawałki wędzonego kurczaka. Nadzienie możesz dostosować do swoich możliwości. Polecam ci zrobić go np. w Dniu Miłośników Sera przypadającego 20 stycznia.
Rolada serowa – przepis z żółtym serem
Porcje: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
400 g żółtego sera np. gouda, edamski lub cheddar,
2 jajka,
4 łyżkami majonezu,
100 g szynki,
100 g liści szpinaku,
1 papryka czerwona,
50 g serka śmietankowego,
sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić roladę serowa?
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj żółty ser, który jest bazą rolady. Zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
Połącz go z rozmieszanymi jajkami i majonezem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią serową masę. Uformuj prostokąt i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągnij blachę i wystudź serową masę.
W międzyczasie przygotuj farsz.
Paprykę pokrój na małe kawałki.
W misce wymieszaj jajka, paprykę, drobno pokrojoną szynkę, serek śmietankowy i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na serowym placku równomiernie rozprowadź farsz, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca na brzegach.
Następnie ostrożnie zwiń roladę, korzystając z papieru do pieczenia. Roladę owijamy w papier i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut, aby stężała.
Gotową roladę serową możesz podawać z domowym ketchupem lub sosem tysiąca wysp.
Po schłodzeniu pokrój roladę na plastry o grubości ok. 1 cm. Można podawać ją zarówno na zimno, jak i delikatnie podgrzaną.
Dodatki do rolady serowej
Jesteś fanem ostrych smaków? Zachęcam cię do dodania posiekanej papryczki chili lub odrobinę musztardy diżońskiej. Zamiast szpinaku można skorzystać z liści rukoli lub posiekanej natki pietruszki. Rolada świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach, w karnawale lub na urodziny. Możesz podać ją także jako uzupełnienie codziennego obiadu i kolacji.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!