W PRL-u sięgano po nie wyjątkowo chętnie. Dzieci pokochają te delikatne kuleczki. Poznaj przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Danie jest lekkie i sycące.
Danie jest lekkie i sycące. Anna Moyseowicz
Mają wyjątkowy smak i delikatną konsystencję, dzięki czemu przypadną do gustu i dorosłym, i dzieciom. Wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem, ponieważ były niezwykle popularne w czasach PRL-u, a to dzięki prostym, łatwo dostępnym i tanim składnikom. Warto sobie o nich przypomnieć, tym bardziej że ich przygotowanie nie jest szczególnie czasochłonne. Sprawdź przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami.

Kotlety jajeczne z pieczarkami posmakują nie tylko wegetarianom. To pyszna propozycja na lekki obiad bądź kolację. Wymagają nieco cierpliwości i odrobiny pracy, ale zdecydowanie warto się na nie skusić.

Przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Liczba porcji: 15 kotletów
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 9 jajek,
  • 10 pieczarek,
  • pęczek szczypiorku,
  • ok. 130 gramów żółtego sera,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 6 łyżek oleju roślinnego.

Czytaj też: Tanie kotlety warzywne. Przepis na budżetowy obiad dla całej rodziny. Niezawodny patent na wykorzystanie warzyw z rosołu

Jak zrobić kotlety jajeczne z pieczarkami?

  1. 7 jajek ugotuj na twardo i obierz. Posiekaj w drobną kostkę. Dwa surowe jajka zostaw, będą potrzebne później.
  2. Pieczarki umyj i opcjonalnie obierz ze skórki, również pokrój je w kostkę.
  3. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pieczarki.
  4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Szczypiorek umyj i drobno pokrój.
  6. Jajka przełóż do wysokiej miski. Dodaj przestudzone pieczarki, szczypiorek, 3 łyżki bułki tartej, starty ser i przyprawy. Wbij dwa surowe jajka i dokładnie wymieszaj.
  7. Uformuj kotleciki o podobnej wielkości. Obtaczaj w pozostałej bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotleciki po kilka minut z każdej strony. Wyłóż na talerz z papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kotlety jajeczne z pieczarkami – z czym je podawać?

Kotlety jajeczne z pieczarkami można jeść bez żadnych dodatków. Jeśli jednak chcemy, aby były bardziej sycące, zdecydujmy się na ziemniaki bądź pieczywo. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sałata masłowa ze śmietaną, surówka z czarnej rzepy bądź surówka z marchewki i jabłka.

Danie jest lekkie i sycące.

W PRL-u sięgano po nie wyjątkowo chętnie. Dzieci pokochają t...

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni