Tradycyjny sernik królewski. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi i nigdy nie opada. Sernik na kakaowym cieście

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sernik królewski to pyszne ciasto na kakaowym spodzie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałką lub gestem.
Sernik królewski to pyszne ciasto na kakaowym spodzie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałką lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sernik królewski to prawdziwy rarytas. Kruche, kakaowe ciasto z tradycyjną masą serową i kakaową kruszonką smakuje wyśmienicie. Mam dla ciebie niezawodny przepis na ten wypiek. Z pewnością się uda i posmakuje każdemu. Wypróbuj przepis na sernik królewski.

Spis treści

Masz ochotę na sernik? Proponuję niezawodny przepis na sernik królewski. Składa się on z masy serowej doprawionej jedynie wanilią oraz kruchego, kakaowego ciasta. To sernik, które zawsze się udaje i nie opada. Proponuję doprawić masę serową jedynie wanilią, ale równie pysznie będzie smakować z odrobiną skórki cytryny, czy zapachem pomarańczowym. Zachęcamy także do spróbowania przepisu na sernik przekładany kruchym ciastem siostry Anastazji.

Zobacz w galerii, jak zrobić wyśmienity sernik królewski.

Sernik królewski - przepis

czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas pieczenia: ok. 1 godzina i 15 minut
porcja na dużą blaszkę 23x 36 cm
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego,
  • 200 g masła,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opakowanie cukru waniliowego (16g) lub łyżeczka esencji waniliowej,
    kakaowe ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki kakao,
  • pół szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak zrobić sernik królewski?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem.
  2. Dodaj żółtka, kakao, cukier i proszek dopieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto, odkrój 1/3 i schowaj obie części do zamrażarki, owinięte w folię spożywczą.
  4. Ser razem z masłem przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Jeśli lubisz gładkie serniki możesz tę czynność wykonać dwukrotnie.
  5. W dużej misce ubij pianę z białek
  6. Następnie w oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią na jasną masę.
  7. Wsyp mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawaj ser, cały czas miksując.
  8. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
  9. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  10. Na spód zetrzyj na tarce większą część ciasta.
  11. Wyłóż na nie masę serową, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta.
  12. Piecz w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut.

Sernik znany na całym świecie

Sernik to znane na całym świecie ciasto, które ma wiele odmian, smaków i sposobów przygotowania.

Tradycyjnie sernik przygotowuje się z białego sera. Najlepiej wybrać półtłusty twaróg i zmielić go samodzielnie za pomocą maszynki do mielenia lub przecisnąć przez praskę. Zobacz, jak zrobić twaróg na sernik.

Popularne przepisy na sernik:

Sernik królewski to pyszne ciasto na kakaowym spodzie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałką lub gestem.

Tradycyjny sernik królewski. Przepis na sernik, który zawsze...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Maszynki do mielenia w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie