
Sernik królewski
Najlepszy sernik, o idealnym smaku i konsystencji, przygotujemy z sera twarogowego półtłustego, który sami zmielimy w maszynce lub przeciśniemy przez praskę. Jeśli jednak nie masz na to czasu, możesz kupić ser gotowy, czyli z wiaderka. Sernik królewski to pyszne ciasto na kakaowym spodzie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałką lub gestem.

Sernik królewski. Krok 1
Zagnieć kruche ciasto z mąki, posiekanego masła, żółtek, cukru, kakao i proszku do pieczenia. Podziel ciasto na 2/3 i 1/3. Obie części owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki.

Sernik królewski. Krok 2
Ser razem z masłem przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Jeśli lubisz bardzo gładkie serniki możesz tę czynność wykonać dwukrotnie.

Sernik królewski. Krok 3
W dużej misce ubij pianę z białek. Następnie w oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią na jasną masę.