Tradycyjne pierogi z jagodami. Zrób przepis od autorki bloga Polish your kitchen. Pomysł na łatwy obiad

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Przepis na pierogi z jagodami to dla wielu osób smak wakacji. Na kanale Youtube Anna Hurning pokazała, że zamiast jagód można użyć truskawek.
Przepis na pierogi z jagodami to dla wielu osób smak wakacji. Na kanale Youtube Anna Hurning pokazała, że zamiast jagód można użyć truskawek. Anna Hurning
Anna Hurning ze Szczecina na blogu kulinarnym Polish your kitchen pokazuje kuchnię polską anglojęzycznym odbiorcom. Zbiera w internecie znane i lubiane przepisy znane od pokoleń. W ten sposób promuje polskie potrawy na świecie. Dzięki uprzejmości autorki bloga i książki „Polish your kitchen. My family table” przedstawiamy przepis na pierogi z jagodami.

W skrócie

Szczecinianka Anna Hurning przez wiele lat mieszkała w Stanach Zjednoczonych. Chęć prowadzenia bloga i dzielenia się przepisami na dania kuchni polskiej wynikła z przyczyn osobistych. Chciała przekazywać rodzinną tradycję gotowania, zaszczepioną przez mamę i babcię, swojej córce. Efektem jej działalności jest nie tylko blog kulinarny. Anna Hurning pokazuje przepisy na kanale YouTube i w wydanej książce kucharskiej „Polish your kitchen. My family table”.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć pierogi z jagodami

Pierogi, kluski i naleśniki od Anny Hurning

Anna Hurning doskonale zdaje sobie sprawę, że kuchnia polska w Stanach Zjednoczonych postrzegana jest przez pryzmat pierogów. Książka napisana została w języku angielskim i głównie kierowana jest do zagranicznego czytelnika. W wydanej przez nią książce nie mogło zabraknąć rozdziału poświęconego daniom mącznym. Blogerka podpowiada na kartkach książki, jak zrobić idealne ciasto pierogowe i twaróg do pierogów.

Przedstawiamy przepis na pierogi z jagodami Anny Hurning, który został przetłumaczony z języka angielskiego. Oryginalnie był przygotowany dla osób nieznających polskiej kuchni i kultury kulinarnej, a które są nią zainteresowane.

Przepis na pierogi z jagodami

[Ilość: 55-60 pierogów, czas przygotowania: 25 minut, gotowanie: 45 minut]
Składniki:

  • 1 kilogram świeżych lub mrożonych jagód lub truskawek

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 300 ml ciepłej wody.

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana,
  • cukier.

Do gotowania:

  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka soli.

Jak zrobić pierogi z jagodami?

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować ciasto, umieść jajko i sól w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą i stworzą kulę ciasta. Wyrabiaj rękoma przez 2-3 minuty. Weź porcję ciasta i na oprószonej mąką powierzchni wałkuj na 2 milimetry.
  2. Wykrawaj 6-7-centymetrowe krążki przy pomocy szklanki. Umieść 5-8 jagód lub 2-3 połówki truskawek na środku każdego krążka i posyp cukrem kryształem. Zamknij połówki i sklej brzegi.
  3. Użyj widelca do zrobienia falbanek na cieście, dla bardziej dekoracyjnego efektu.
  4. Pozostaw na powierzchni oprószonej mąką, do zagotowania wody.
  5. Gotuj na małym ogniu w lekko osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierzch. Nie wrzucaj wszystkich na raz.
  6. Wyjmij z garnka i rozłóż do wystygnięcia (bez dotykania) lub podawaj od razu z kwaśną śmietaną, posypane cukrem.

Pierogi z jagodami są gotowe do podania. Smacznego!

Jak zrobić pierogi z jagodami? W nagraniu autorka bloga zamiennie używa truskawek i jagód. Zobacz wideo na Youtube z kanału Polish your table

Dodaj firmę
Logo firmy Polska Organizacja Turystyczna
Warszawa, Chałubińskiego 8
Autopromocja

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie