Jak zrobić domowy twaróg na sernik? Przepis na biały ser jest banalnie prosty. Taki twaróg jest zdrowy i zawsze się udaje

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ser gotowy. Możesz go dowolnie doprawić zarówno na słodko jak i wytrawnie.
Ser gotowy. Możesz go dowolnie doprawić zarówno na słodko jak i wytrawnie. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Chcecie zrobić domowy twaróg, idealny na serniki lub do przygotowania paschy wielkanocnej? Mamy dla Was idealny przepis, który zawsze się udaje. Podpowiadamy krok po kroku, jak zrobić twaróg - domowy i pyszny. Możesz wykorzystać go do słodkich i wytrawnych wypieków lub doprawić według uznania i zjeść, na przykład na kanapce. Zobacz, jakie to proste. Sprawdź nasz przepis na domowy ser.

W skrócie

Jak zrobić domowy twaróg na sernik?

Zastanawiasz się, jak zrobić twaróg na sernik na zimno lub na paschę wielkanocną?
Świetnie sprawdzi się np. podczas Wielkanocy 2022, ale nie tylko. Taki ser jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny.

Domowy twaróg powstaje z tłustego, świeżego mleka. Najlepiej użyć mleka sprzedawanego w butelkach, niepasteryzowanego, o zawartości tłuszczu 3,2%. Popularne Mleko UHT z kartonu nie zsiądzie się tak dobrze, ponieważ jest wyjałowione i jego bakterie mlekowe działają słabo.

By ser wytrącił się szybciej, proponujemy do mleka dodać kwaśnej śmietany. Taką mieszankę należy zagotować i poczekać, aż powstaną grudki twarożku.

Mamy dla Ciebie przepis na domowy biały ser, który idealnie nadaje się do przygotowania sernika na zimno lub wielkanocnej paschy. Oprócz śmietany i mleka należy dodać w tym wypadku także jajka.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak zrobić twaróg na sernik:

Przepis na domowy twaróg na sernik

(ok. 800 g sera, czas przygotowania: ok. 1 godzina)

Domowy ser na sernik jest pyszny i zdrowy. Zobacz dokładne wskazówki, jak go zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Domowy ser na sernik jest pyszny i zdrowy. Zobacz dokładne wskazówki, jak go zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 l świeżego, tłustego mleka np. 3,2%
  • 0,5 l kwaśnej śmietany 18%
  • 5 jajek

Jak zrobić twaróg?

  1. W dużym garnku zagotuj świeże mleko.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie kwaśną śmietanę z jajkami.
  3. Wlej masę śmietanowo jajeczną do gotującego się mleka, zamieszaj i zmniejsz ogień. Masa ma gotować się delikatnie.
  4. Po ok. 15 min. ser zacznie się oddzielać, a mleko zmieni kolor z białego na lekko zielonkawy, przeźroczysty.
  5. Postaw durszlak na garnku i wyłóż go gazą lub lnianą ściereczką.
  6. Przekładaj kawałki sera na gazę za pomocą łyżki cedzakowej.
  7. Zawiń gazę i obciąż np. talerzykiem, by odsączyć nadmiar płynu.
  8. Ser gotowy. Możesz go dowolnie doprawić zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

Smacznego!

Zobacz w galerii krok po kroku, jak zrobić twaróg, czyli domowy biały ser na sernik. Kliknij w zdjęcie:

Ser gotowy. Możesz go dowolnie doprawić zarówno na słodko jak i wytrawnie.

Jak zrobić domowy twaróg na sernik? Przepis na biały ser jes...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie