W skrócie
Zupa grzybowa z suszonymi grzybami to tradycyjny przepis na Boże Narodzenie. W wielu domach zupa grzybowa podawana jest zamiast barszczu czerwonego. Grzybowa wigilijna jest zupą postną, czyli zrobioną na wywarze z warzyw. Ważne, aby wśród suszonych grzybów użytych do jej przygotowania znalazły się aromatyczne borowiki. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjną zupę grzybową nie tylko na wigilię, ale też na zwykły obiad.
Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Czas przygotowania: 3,5 godziny (w tym 2 godziny moczenia suszonych grzybów),
Liczba porcji: na 6 osób.
Składniki:
- 60 g suszony grzybów (podgrzybki, borowiki szlachetne),
- 500 ml wody,
- 1 duża cebula,
- 1 marchewka,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 1 łyżka masła,
- 1 liść laurowy,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić zupę grzybową z suszonymi grzybami?
- Grzyby suszone należy przepłukać i zalać 500 ml ciepłej wody. Po 2 godzinach trzeba je ugotować w ten samej wodzie z liściem laurowym.
- Następnie grzyby należy wyjąć, wywar przecedzić i gotować, aż zmniejszy objętość o połowę. Ugotowane grzyby należy cienko pokroić.
- W garnku o grubym dnie należy rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Grzyby należy dusić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Do warzyw dolać bulion warzywny i zredukowany wywar grzybowy, a następnie całość gotować około 20 minut.
- Do zupy grzybowej na koniec należy dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem.
- Zupa grzybowa jest gotowa do podania.
Z czym podawać zupę z suszonych grzybów?
Czysta zupa grzybowa może być podawana z kluskami kładzionymi, ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, uszkami, kluskami z grzybów, lanymi kluskami, łazankami, makaronem rosołowym lub domowymi grzankami. W niektórych rodzinach chętnie sięga się po zupę grzybową z ziemniakami. Zupa z suszonych grzybów świetnie smakuje podana także z krokietami, pasztecikami z kapustą i grzybami lub naleśnikami pokrojonymi w cienkie paski.
Jakie przyprawy dodać do zupy grzybowej?
Najlepsza zupa grzybowa doprawiana jest w najprostszy sposób. Wśród ziół, które nadają jej wyrazistego smaku, są liście laurowe, ziele angielskie, pietruszka, koperek, tymianek, oregano i rozmaryn. Zupę grzybową można doprawić też domową vegetą, która podkreśli smak warzywnych składników.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?