W skrócie
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami pochodzą z terenów Lubelszczyzny. Właśnie w tym regionie Polski na żyznych glebach uprawia się grykę, która jest istotnym składnikiem nadzienia gołąbków wigilijnych. Danie można przygotować ze świeżych lub kiszonych liści kapusty. Sprawdź sposób na postne gołąbki. Wigilijne gołąbki to danie dla wegetarian i fleksitarian, czyli osób ograniczających mięso w swojej diecie.
Gołąbki wigilijne – przepis z kaszą gryczaną i grzybami
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 główka kapusty,
- 450 g kaszy gryczanej,
- 500 g suszonych leśnych grzybów lub pieczarek,
- około 2 l bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1/2 kminku,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- do smaku sól i czarny pieprz.
Jak zrobić domowe gołąbki wigilijne?
Przygotowanie:
- Na początku trzeba zdjąć zewnętrzne liście kapusty. W około 5 l garnku należy zagotować wodę. Następnie włóż kapustę do wrzątku. Potem trzeba wyjąć kapustę z garnka, gdy liście zmiękną. Liście kapusty trzeba powoli zdejmować nożem.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia do gołąbków. Cebulę i czosnek należy obrać i drobno posiekać.
- Kaszę gryczaną trzeba ugotować we wrzątku przez 10 minut.
- Warzywa trzeba usmażyć na złotobrązowy kolor na klarowanym maśle.
- Suszone leśne grzyby należy namoczyć, obgotować i drobno pokroić. Następnie trzeba je obsmażyć z cebulą i czosnkiem.
- Farsz do gołąbków wigilijnych trzeba przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Później trzeba posiekać i dodać koperek oraz natkę pietruszki.
- Kaszę gryczaną należy doprawić majerankiem.
- Na sparzonych liściach kapusty umieścić farsz do 3/4 wielkości. Boki liścia kapusty, załóż do środka gołąbka i ciasno zawiń.
- Wszystkie gołąbki umieść w garnku o grubym dnie z wyłożonymi na dnie liśćmi kapusty. Na nich ściśle układaj gołąbki.
- Następnie zalej je gorącym bulionem warzywnym z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i liści laurowych.
- Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
- Domowe gołąbki można też upiec w 200° Celsjusza w naczyniu żaroodpornym. Zajmie to około 40 minut.
- W zależności od grubości liści może to potrwać nawet do godziny.
Z czym podawać gołąbki wigilijne?
Najczęściej gołąbki wigilijne podaje się bez dodatków, choć świetnie smakują polane sosem grzybowym. Taki sos można wykonać z grzybów mrożonych, suszonych lub świeżych np.: pieczarek. Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami często polewa się olejem lnianym, który nadaje im wyjątkowego aromatu.
Czy do farszu na gołąbki dodaje się jajko?
Tradycyjnie do farszu na postne gołąbki nie daje się jajka. Jajko czasami dodawane jest do nadzienia przygotowywanego z mięsem i ryżem. Dzięki jajku będzie bardziej zwarte i dzięki temu maleje szansa na rozsypanie się składników podczas gotowania.
Zobacz także: Wegańskie steki na walentynki. Przepis na kolację dla zakochanych. Pomysłowe danie z kapusty z sałatką z kaszy jaglanej
Gołąbki wigilijne z ziemniakami
Warto też wiedzieć, że w niektórych polskich domach na Wigilię przyrządza się gołąbki wypełnione ziemniakami i grzybami. Czasem ziemniaki są używane zamiast kaszy, a niekiedy stanowią uzupełnienie listy składników.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?