Ta surówka to samo zdrowie! Prosty przepis na szybką sałatkę z kapusty kiszonej do obiadu. Zrobisz ją w 15 minut!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Surówka z kapusty gotowa. Smacznego!
Surówka z kapusty gotowa. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Surówki z warzyw dobrze wpływają na nasze zdrowie. Ta sałatka z kapusty kiszonej to pyszny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Idealnie pasuje zarówno do filetu z ryby, jak i tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami. Podpowiadamy, jak krok po kroku możesz przygotować ją samodzielnie w domu w jedyne 15 min. Zobacz nasz sprawdzony przepis na surówkę z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem.

Zdrowa surówka. Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona jest pyszna i bardzo zdrowa. Ma pozytywny wpływ na nasze trawienie, układ odpornościowy, układ krążenia, a także poprawia kondycje naszej skóry, włosów i paznokci. Zawiera m.in.

  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • witaminę A
  • witaminę K
  • magnez
  • potas
  • wapń
  • żelazo

Kapusta kiszona reguluje poziom glukozy we krwi. Jest także nieocenionym źródłem błonnika pokarmowego. Zalecana jest m.in. w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Powinny po nią sięgać także osoby na diecie, ponieważ 100 gram kapusty kiszonej zawiera od 16 do 19 kcal, jej sok ma od 12 do 33 kcal.

Jak samodzielnie zrobić kapustę kiszoną?

Kapustę kiszoną bardzo łatwo możesz zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy drobno pokroić świeżą białą kapustę i układać w dużym słoiku lub beczce kilkucentymetrowymi warstwami, zasypując każdą z nich solą i mocno ubijając.

Tak przygotowaną kapustę należy przykryć szczelnie i odstawić w chłodne miejsce na kilkanaście dni, by puściła soki. Podczas fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstanie kwas mlekowy, który nada kapuście charakterystyczny kwaśny smak.

Mamy dla Ciebie szybki do wykonania przepis na zdrową i sycącą surówkę z kapusty kiszonej, która będzie pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu.

Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej

Przepis na szybką surówkę z kapusty kiszonej

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: 15 min)

Kapustę odciśnij rękami z nadmiaru soku.
Kapustę odciśnij rękami z nadmiaru soku. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 2 małe, kwaśne jabłka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Jak przygotować surówkę z kapusty kiszonej?

  1. Kapustę kiszoną odciśnij rękami z nadmiaru soku.
  2. Posiekaj drobno kapustę i przełóż do salaterki.
  3. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Podobnie przygotuj jabłka- owoce umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  4. Cebulę drobno posiekaj.
  5. Wymieszaj wszystkie warzywa i dodaj olej, cukier, sól i pieprz.
  6. Na koniec posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj całość. Gotowe.

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!

Surówka z kapusty gotowa. Smacznego!

Ta surówka to samo zdrowie! Prosty przepis na szybką sałatkę...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie