Surówka do ryby nie musi być nudna. Wybieraj 11 przepisów na warzywne dodatki do obiadu. Poznaj niebanalne składniki dodające smaku

Anna Daniluk
Surówka z kapusty kiszonej to najpopularniejszy dodatek do obiadu z rybą w roli głównej. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć zdjęcia dodatków do ryby.
Surówka z kapusty kiszonej to najpopularniejszy dodatek do obiadu z rybą w roli głównej. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć zdjęcia dodatków do ryby. 123rf.com/rawlik/zdjęcie ilustracyjne
W piątek w wielu domach sięga się po smażonego dorsza lub pangę. Najczęściej danie podawane jest z ziemniakami. Wywodzi się to z tradycji chrześcijańskiej kultywowanej w wielu rodzinach. Przygotowując obiad, można zastanawiać się, jaka surówka do ryby i frytek będzie najsmaczniejsza. Sprawdź, jakie surówki do ryby będą najbardziej pasować i poznaj nasze przepisy.

W skrócie

Najczęściej do ryby wybierana jest surówka z kiszonej kapusty. Wybierając kapustę, warto zwracać uwagę na jej kolor, zapach i smak. Kiszona kapusta nie powinna mieć w składzie octu, który zaburza naturalną fermentację. Przepis na kapustę kwaszoną znany jest już od XIX wieku i szeroko opisywała go w swoich książkach kucharskich Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Obecnie wiemy, że zdrowsza dla codziennej diety będzie kapusta kiszona.

W galerii możesz zobaczyć niezawodne propozycje na surówkę do ryby na 11 sposobów

Surówka z kiszonej kapusty do ryby – prosty przepis

Porcja dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 1 twarde jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • opcjonalnie: szczypta cukru, soli, czarnego pieprzu lub kminku.

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty do ryby?

Przygotowanie:

  1. Na początku warto odcisnąć kapustę kiszoną z nadmiaru soku. Ważne, aby jej nie płukać pod wodą. Następnie należy pokroić kapustę na mniejsze kawałki.
  2. Kiszoną kapustę trzeba przełożyć do dużej miski i dodać startą marchewkę oraz jabłko.
  3. Surówka z kiszonej kapusty powinna być doprawiona olejem roślinnym i posiekaną natką pietruszki.
  4. Według upodobań smakowych surówka z kapusty może być przyprawiona cukrem, solą, pieprzem lub kminkiem.
  5. Przed podaniem surówka z kiszonej kapusty do ryby powinna być dokładnie wymieszana.

Surówka do ryby smażonej

Surówka obiadowa do ryby to szerokie pole do popisu dla miłośników gotowania. Ponadto idealna surówka podkreśli jej smak. Gwarantujemy, że smażony łosoś z porcją warzyw będzie smakował wyśmienicie. W naszej galerii zobaczycie aż 11 przepisów na surówki do ryby. Między innymi:

Surówka do ryby z kapusty pekińskiej

Kolejnym przykładem na urozmaicenie walorów smakowych pieczonej, smażonej lub gotowanej ryby jest podanie jej z surówką z kapusty pekińskiej. Szczególnie smaczna będzie surówka z kapusty pekińskiej z majonezem, a w wersji dietetycznej z dodatkiem oleju. Taka surówka może nabrać dodatkowej słodyczy poprzez dodatek rodzynek.

Sprawdź także: Rewelacyjny przepis inspirowany PRL-em. Przepis na paprykarz ze szczupakiem i papryką. Poznaj sposób na pożywny obiad z rybą

Surówka z kapusty kiszonej to najpopularniejszy dodatek do obiadu z rybą w roli głównej. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć zdjęcia dodatków do ryby.

Surówka do ryby nie musi być nudna. Wybieraj 11 przepisów na...

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni