W skrócie
Najczęściej do ryby wybierana jest surówka z kiszonej kapusty. Wybierając kapustę, warto zwracać uwagę na jej kolor, zapach i smak. Kiszona kapusta nie powinna mieć w składzie octu, który zaburza naturalną fermentację. Przepis na kapustę kwaszoną znany jest już od XIX wieku i szeroko opisywała go w swoich książkach kucharskich Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Obecnie wiemy, że zdrowsza dla codziennej diety będzie kapusta kiszona.
W galerii możesz zobaczyć niezawodne propozycje na surówkę do ryby na 11 sposobów
Surówka z kiszonej kapusty do ryby – prosty przepis
Porcja dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g kiszonej kapusty,
- 1 twarde jabłko,
- 1 marchewka,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- opcjonalnie: szczypta cukru, soli, czarnego pieprzu lub kminku.
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty do ryby?
Przygotowanie:
- Na początku warto odcisnąć kapustę kiszoną z nadmiaru soku. Ważne, aby jej nie płukać pod wodą. Następnie należy pokroić kapustę na mniejsze kawałki.
- Kiszoną kapustę trzeba przełożyć do dużej miski i dodać startą marchewkę oraz jabłko.
- Surówka z kiszonej kapusty powinna być doprawiona olejem roślinnym i posiekaną natką pietruszki.
- Według upodobań smakowych surówka z kapusty może być przyprawiona cukrem, solą, pieprzem lub kminkiem.
- Przed podaniem surówka z kiszonej kapusty do ryby powinna być dokładnie wymieszana.
Surówka do ryby smażonej
Surówka obiadowa do ryby to szerokie pole do popisu dla miłośników gotowania. Ponadto idealna surówka podkreśli jej smak. Gwarantujemy, że smażony łosoś z porcją warzyw będzie smakował wyśmienicie. W naszej galerii zobaczycie aż 11 przepisów na surówki do ryby. Między innymi:
- surówka do ryby z marchewki i pora,
- surówka z kiszonej kapusty,
- surówka z czerwonej kapusty,
- surówka z młodej kapusty,
- surówka z ogórków,
- surówka z białej rzodkwi,
- surówka z buraków.
Surówka do ryby z kapusty pekińskiej
Kolejnym przykładem na urozmaicenie walorów smakowych pieczonej, smażonej lub gotowanej ryby jest podanie jej z surówką z kapusty pekińskiej. Szczególnie smaczna będzie surówka z kapusty pekińskiej z majonezem, a w wersji dietetycznej z dodatkiem oleju. Taka surówka może nabrać dodatkowej słodyczy poprzez dodatek rodzynek.
Sprawdź także: Rewelacyjny przepis inspirowany PRL-em. Przepis na paprykarz ze szczupakiem i papryką. Poznaj sposób na pożywny obiad z rybą
Patelnie w najlepszych cenach
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: