Biorę cebulę, kiełbasę i łączę z kiszoną kapustą. Tak gotuję jednogarnkowe danie na jesienne dni. Wszyscy mówią, że smakuje jak bigos

Anna Daniluk
Szybkie, smaczne i niezawodne danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą, kiełbasą i cebulą. Idealne na jesienny obiad!
Szybkie, smaczne i niezawodne danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą, kiełbasą i cebulą. Idealne na jesienny obiad! gbh007/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Jesienią i zimą obowiązkowo gotuję rozgrzewające dania jednogarnkowe. Koniecznym składnikiem jest kiszona kapusta wraz z cennym sokiem. Wystarczą proste składniki, aby cieszyć się pożywnym daniem. Twoja rodzina i znajomi mogą uznać, że to posiłek podobny do bigosu. Jest kilka różnic, w szczególności w użytych przyprawach i sposobie gotowania. Poznaj przepis na sycące danie jednogarnkowe z kapustą kiszoną.

W skrócie:

Pyszne danie jednogarnkowe z kapusty kiszonej gotuję zazwyczaj, gdy nie chcę spędzać w kuchni wiele czasu, a szaruga za oknem sprawia, że nabieram ochoty na gotowanie sycących dań. To idealna propozycja na jesienne dni, gdy pragniemy gorącego, treściwego i zdrowego jedzenia. Nie musisz też mieć profesjonalnego sprzętu, ani specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Zapamiętaj prosty przepis i przekonaj się, jak bezproblemowo możesz ugotować smakowite danie dla całej rodziny.

Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 80 minut (w tym godzina gotowania).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej,

  • 300 g kiełbasy śląskiej,

  • 2 średnie ziemniaki,

  • 1 duża marchewka,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżka smalcu lub oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka kminku,

  • 2 liście laurowe,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,

  • sól, pieprz do smaku,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierz ziemniaki i pokrój w równą kostkę. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w równej grubości plastry.

  2. Następnie obierz z łupin cebulę, drobno posiekaj, a czosnek pokrój na plasterki. Weź kiełbasę i pokrój w plastry.

  3. W dużym garnku z grubym dnem na średniej mocy palnika rozgrzej smalec lub olej rzepakowy.

  4. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodaj kiełbasę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż kiełbasa nabierze brązowego koloru.

  5. Do podsmażonej kiełbasy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Podsmażaj wszystko przez 5 minut, mieszając, aby składniki przeszły smakami.

  6. Następnie weź kapustę kiszoną, odciśnij z nadmiaru soku, przesiekaj ją nożem i dodaj do warzyw.

  7. Następnie dodaj przyprawy, czyli liście laurowe, ziele angielskie, kminek i majeranek.

  8. Wszystkie składniki zalej bulionem tak, aby składniki były prawie całkowicie zanurzone.

  9. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem do 60 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie, a smaki dobrze się połączą.

  10. Tuż przed rozłożeniem do talerzy danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

  11. Przed podaniem posyp całość świeżo posiekaną natką pietruszki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pamiętaj, że ten rodzaj dania jednogarnkowego wyśmienicie smakuje nawet kolejnego dnia po zrobieniu, gdy wszystkie smaki mają czas, aby przeniknąć sobą nawzajem. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni