Szybkie burgery z łososia. Robię do nich prosty sos chrzanowy. Wypróbuj przepis na smakowite kotlety rybne, przy których się nie napracujesz

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Burgery z łososia to pomysł na pyszny obiad z rybą
Burgery z łososia to pomysł na pyszny obiad z rybą 123rf/ryzhkov86/zdjęcie ilustracyjne
Burgery z łososia to pomysł na pyszny i pożywny obiad z rybą. Są łatwe do przygotowania, a smakują i wyglądają jak danie podane w restauracji. Kotlety rybne z łososia robi się w kilka minut. Proponuję przygotować do nich pyszny sos, który podkręci smak ryby.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Mam dla ciebie świetny przepis na burgery z łososia, które robi się w kilka chwil. To danie, przy którym nie trzeba się wiele napracować, za to efekt jest zachwycający. Burgery z łososia są soczyste, aromatyczne i smakowite. Zwłaszcza jeśli zrobisz do nich wyśmienity sos chrzanowy. Kotleciki możesz podać w gotowym pieczywie albo zrobić do nich domowe bułki do burgerów. Zajmie to trochę więcej czasu, ale efekt będzie jeszcze lepszy. Burgery z łososia są bardzo sycące, ale jeśli chcesz, możesz podać do nich dodatki, np. frytki oraz sałatkę coleslaw z młodej kapusty. Na koniec jeszcze jedna rada. Łosoś bywa drogi, więc jeśli chcesz obniżyć koszt tego dania, możesz zblendować tę rybę np. z tańszym pstrągiem łososiowym.

Burgery z łososia – pomysł na obiad z rybą

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 2 burgery

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia,

  • pół szalotki,

  • ząbek czosnku,

  • sól, pieprz,

  • pęczek pietruszki,

  • 2 bułki do burgerów,

  • 2 liście sałaty,

  • 2 korniszony,

  • olej.

Na sos chrzanowy:

  • 2 łyżki majonezu,

  • łyżka śmietany,

  • łyżeczka musztardy,

  • łyżeczka chrzanu,

  • pół łyżeczki soku z cytryny,

  • szczypiorek,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić burgery z łososia?

  1. Najpierw przygotowałam sos. Wszystkie składniki na sos wymieszałam na gładką masę, dodałam posiekany szczypiorek, doprawiłam i wstawiłam do lodówki.

  2. Bułki do burgerów przekroiłam i włożyłam na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 100 stopni.

  3. Łososia, pietruszkę, cebulkę i czosnek zblendowałam. Doprawiłam solą i pieprzem.

  4. Z masy uformowałam dwa płaskie burgery, po czym usmażyłam je z obu stron na oleju.

  5. Wyjęłam bułki, ułożyłam na nich sałatę, usmażone burgery z łososia, a następnie pokrojone korniszony. Na to wyłożyłam po łyżce sosu i przykryłam drugą częścią bułki.

  6. Burgery podałam na ciepło.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni