Wyborna surówka z młodej kapusty z majonezem. Wiosenna przystawka do obiadu. Wypróbuj znaną surówkę w nietypowej odsłonie

Karolina Głogowska
Surówka coleslaw z młodej kapusty to wyśmienity dodatek do wiosennego obiadu
Surówka coleslaw z młodej kapusty to wyśmienity dodatek do wiosennego obiadu 123rf/ymelnik/zdjęcie ilustracyjne
Delikatna młoda kapustka, chrupiąca marchewka i odrobina majonezu to pomysł na wyśmienitą surówkę do obiadu. Jest pyszna i prosta do zrobienia. Pasuje do młodych ziemniaków, duszonego schabu, kotletów mielonych czy filetu z kurczaka. Wypróbuj przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem i majonezem.

W skrócie:

Młoda kapusta to pyszne warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Wiosną i latem często przygotowujemy z niej wyśmienite surówki. Do młodej kapusty wystarczy dodać marchewkę, odrobinę oleju oraz przyprawy. Znana jest także prosta i smaczna surówka z młodej kapusty i ogórka. Doskonale pasuje do młodych ziemniaków, kotletów mielonych, schabowych czy filetu z kurczaka. Dzisiaj chciałabym ci zaproponować równie pyszny dodatek do obiadu. To surówka z młodej kapusty z majonezem. To coś w rodzaju znanej sałatki coleslaw, ale w innej odsłonie, bo z młodych warzyw. Jest więc delikatniejsza w smaku, ale równie aromatyczna i prosta do zrobienia.

Surówka z młodej kapusty z majonezem – wiosenna surówka do obiadu

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,

  • 2 marchewki (najlepiej młode),

  • łyżka majonezu,

  • łyżeczka soku z cytryny,

  • łyżeczka soli,

  • pęczek koperku,

  • pieprz.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z majonezem?

  1. Kapustę poszatkowałam, umieściłam w dużej misce i zasypałam łyżeczką soli. Odstawiłam na 15 minut.

  2. W tym czasie obrałam marchewkę i starłam na tarce o grubych oczkach. Możesz także zetrzeć marchewkę na tarce julienne.

  3. Posiekałam koperek.

  4. Z kapusty odcisnęłam wodę, którą puściła dzięki soli. Skropiłam kapustę sokiem z cytryny i odstawiłam na kolejne pięć minut. W tym czasie kapusta nieco zmięknie.

  5. Po upływie 5 minut dodałam do kapusty marchew i wymieszałam.

  6. Następnie dodałam majonez, pieprz oraz koperek i ponownie wymieszałam surówkę.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni