Szybka pinsa na śniadanie lub obiad. Poznaj wyjątkowy przepis na rzymski podpłomyk. To pieczywo zawojowało podniebienia smakoszy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Rzymska pinsa to rodzaj cienkiego placka o prostokątnym lub owalnym kształcie. Ciasto zbliżone jest do tego na pizzę, jednak różni się kształtem, najczęściej brakiem sosu pomidorowego i położeniem składników na już upieczonym placku. W 2023 roku według statystyk przeglądarki Google placek zyskał na popularności, gdy pojawił się w wielu dyskontach spożywczych. Poznaj przepis na domową pinsę, którą zrobisz w 10 minut.

W skrócie

W sklepach spożywczych pinsa ułożona jest w dziale gotowego pieczywa obok tortilli i pity. Takie placki zdecydowanie przyspieszą przyrządzenie posiłku i skrócą czas w kuchni. Warto czytać składy na opakowaniu i wybrać te o jak najkrótszej liście. Zachęcam też do zrobienia ciasta np.: jak na pizzę Margheritę i z niego uformowanie domowej pinsy. Poznaj przepis na gotową pinsę.

Gotowa pinsa rzymska z plastrami szynki i posypana listkami rukoli.
Gotowa pinsa rzymska z plastrami szynki i posypana listkami rukoli. Vitalii Kholmohorov-Getty Images

Pinsa romana – prosty przepis jak z Rzymu

Liczba porcji: dla 2 osób

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

Dodatki:

  • 8 pomidorków koktajlowych,

  • 1 kulka mozzarelli,

  • 5 plasterków szynki długo dojrzewającej,

  • 20 g liści bazylii lub rukoli.

Jak zrobić pinsę romana?

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 220° Celsjusza.

  2. Gotową pinsę ułóż na blaszce, polew oliwą i wstaw do piekarnika. Pinsę piecz przez 4 minuty.

  3. Wyjmij ją z piekarnika, sprawnie ułóż pokrojone dodatki i piecz przez 2-3 minuty.

  4. Upieczoną pinsę obsyp ulubionymi ziołami.

Druga metoda:

  1. Można także ciasto na pizzę rozciągnąć na prostokątnej blaszce obsypanej mąką ryżową lub kukurydzianą.

  2. Wierzch polać oliwą z oliwek i zapiekać przez 6 minut.

  3. Potem można ułożyć na wierzchu wybrane dodatki i piec przez kolejne 4 minuty, aż ser się rozpuści.

  4. Przed podaniem wierzch pinsy warto posypać rukolą lub bazylią.

Rodzaje włoskiej pinsy

We Włoszech w zależności od regionu podaje się pinsę z różnymi dodatkami. Poza pinsą rzymską podawana jest pinsa bianca na wzór pizzy białej. Taką pinsę zapieka się z serami, polewa oliwą z oliwek i dodaje zioła, takie jak rozmaryn, tymianek i oregano. Rzadziej spotykana jest także pinsa rosso, której czerwień bierze się od sosu pomidorowego. W smaku podobna jest do pizzy, jednak różni się sposobem przygotowania. Najpierw zapieka się samo ciasto, a następnie kładzie składniki i zapieka. Dzięki temu ser nie jest spieczony jak w przypadku pieczonych razem z ciastem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni