Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na pyszne danie, nie tylko na Boże Narodzenie. Jak zrobić farsz z kapusty i grzybów?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne i delikatne pierogi z kapustą i grzybami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i delikatne pierogi z kapustą i grzybami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Domowe pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwy przysmak, który warto zrobić nie tylko na święta. Podane z podsmażonym boczkiem, skwarkami czy cebulką smakują rewelacyjnie. Mam dla ciebie dokładny przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak wykonać delikatne ciasto na pierogi i idealnie doprawiony farsz z kapustą i grzybami. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis.

Spis treści

Pierogi z kapustą i grzybami to dla wielu ulubiony przysmak, przygotowywany zwykle na święta. Farsz z kiszonej kapusty, pachnący grzybami leśnymi i doprawiony kminkiem, majerankiem i zrumienioną cebulką smakuje wyśmienicie. Proponuję podać pierogi ze skwarkami lub podsmażonym boczkiem.

Jeśli nie masz lub nie lubisz grzybów leśnych, możesz dodać do kapusty pieczarki - obierz je, drobno posiekaj i podsmaż na patelni razem z cebulką, połącz z kapustą. Do ciasta na pierogi dodaję jajko, by było nieco bardziej wyraziste. Nie jest to jednak konieczne, możesz je pominąć i dodać odrobinę więcej wody.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

czas przygotowania: ok. 2 godziny + moczenie suszonych grzybów w wodzie (kilka godzin)
porcja na ok. 60 pierogów
poziom trudności: średni

Ulepione pierogi kładź na desce wysypanej mąką pszenną, by się nie skleiły.
Ulepione pierogi kładź na desce wysypanej mąką pszenną, by się nie skleiły. Katarzyna Puczyńska

Składniki:
Ciasto na pierogi:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 300 ml gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli.

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 60 g suszonych grzybów,
  • 1 cebulka,
  • 0,5 łyżeczka kminku mielonego,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia farszu.

Zobacz także: Domowe gołąbki wigilijne. Przepis na danie z kaszą gryczaną i grzybami. Zdrowe i pyszne danie na święta

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

  1. Namoczone grzyby odcedź i wypłucz.
  2. Następnie ponownie zalej je wodą i gotuj przez ok. 40 min. Odcedź zachowując wodę z ich gotowania.
  3. Odciśnij kapustę kiszoną i zalej wodą z gotowania grzybów. Gotuj ok. 45 minut. Odcedź.
  4. Posiekaj drobno kapustę i grzyby.
  5. Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj posiekaną kapustę i grzyby.
  6. Dopraw farsz kminkiem mielonym, majerankiem i solą i pieprzem do smaku.
  7. Przygotuj ciasto na pierogi: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wodę, jajko, olej i sól.
  8. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na kilka minut.
  9. W dużym garnku nalej wody, dodaj łyżkę soli i wstaw na mały ogień.
  10. Porcje ciasta wałkuj na grubość 2 milimetrów i wykrawaj krążki za pomocą szklanki lub foremki.
  11. Każdy krążek ciasta nadziej farszem i zlep.
  12. Gotuj pierogi przez 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe.

Zobacz także: Domowa kapusta kiszona. Prosty przepis na tradycyjną kiszonkę. Sprawdź, jak kisić kapustę

Zobacz także inne przepisy na pierogi ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

kup najtaniej

MPM

MPM MSG-01

259,00 zł122,00 zł-53%

kup najtaniej

Berdsen

Berdsen Suszarka spożywcza do grzybów i owoców 400W 10L

260,99 zł179,00 zł-31%

kup najtaniej

Niewiadów

NIEWIADÓW 970.01 PP

179,00 zł169,00 zł-6%

kup najtaniej

Niewiadów

Niewiadów 972.02

193,55 zł189,98 zł

kup najtaniej

Zelmer

Zelmer FD1001

169,00 zł

kup najtaniej

Yoer

Yoer VitaSave FD01S

318,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie