W skrócie
Książka kucharska z TikToka
TikTok to popularna na całym świecie aplikacja internetowa, umożliwiająca zamieszczanie krótkich materiałów wideo. Można w niej znaleźć wiele filmików kulinarnych ze wskazówkami i przepisami, które często zaskakują pomysłowością.
Popularność kulinarnych treści z TikToka z roku na rok jest w Polsce coraz większa. 29 czerwca na rynku pojawi się książka kulinarna z przepisami najbardziej lubianych tiktokerów pt. „Tak gotuje TikTok. Ekskluzywne przepisy od ponad 40 twórców i ulubione dania fanów”.
Przedmowę do publikacji napisali Gordon Ramsay (popularny kucharz, restaurator, autor książek kucharskich, znany także jako prowadzący programy telewizyjne, m.in. amerykańskie i brytyjskie wersje „Hell’s Kitchen”) oraz jego córka Tilly.
- Kiedy pierwszy raz usłyszałem o TikToku od swojej córki Tilly, która już wtedy roztańczyła się na nim na dobre, pomyślałem, że chodzi w nim tylko o taniec i wygłupy. Ale potem zobaczyłem, jak dużo radości sprawia jej oglądanie tiktoków, i postanowiłem lepiej się mu przyjrzeć. Dzięki temu odkryłem, jak niezwykle pomysłowi potrafią być tiktokerzy, jeśli chodzi o jedzenie: od tworzenia viralowych przepisów przez pokazywanie kulinarnych sztuczek mocno ułatwiających życie, aż po najbardziej ekstrawaganckie dania, jakie w życiu widziałem! Wtedy uświadomiłem sobie, że TikTok to coś więcej niż tylko rozrywka – to też narzędzie, które buduje kolejne pokolenie smakoszy - podkreśla Gordon Ramsay w przedmowie do książki „Tak gotuje TikTok. Ekskluzywne przepisy od ponad 40 twórców i ulubione dania fanów”.

Tilly, córka Gordona Ramsaya przyznaje, że sama często podpatruje kulinarne nowinki na TikToku. - Uwielbiam uczyć się nowych przepisów, a dzięki TikTokowi chyba nawet udało mi się nauczyć tatę kilku nowych tricków - czytamy w przedmowie książki.
Sprawdź także: Wyśmienite ciasto na pierogi jak u mamy. Przepis na ciasto uniwersalne na co dzień i na Boże Narodzenie. Najważniejsze są 2 składniki
Przepis na smażone pierożki z wieprzowiną i szczypiorkiem od @diana_mengyan
Przepis tiktokerki Diany Mengyan na smażone pierożki z wieprzowiną i szczypiorkiem ma już ponad milion wyświetleń i tysiące polubień. Fani doceniają ją za ciekawy i sprawny sposób lepienia pierogów. „Tak proste, a wygląda wspaniale”, „zawijasz je tak perfekcyjnie, cudowne”, „wyglądają wspaniale” - czytamy w komentarzach pod filmikiem.
Zobacz przepis Diany Mengyan na smażone pierożki z wieprzowiną i szczypiorkiem na TikToku:
Składniki na smażone pierożki:
- 680 g mielonej wieprzowiny,
- 240 g pokrojonej dymki (tylko zielone części) plus więcej do dekoracji,
- 32 g świeżego imbiru, obranego i startego na tarce,
- 1 duże jajko,
- 3 łyżki neutralnego w smaku oleju roślinnego plus więcej do smażenia (w razie potrzeby),
- 1 łyżka sosu sojowego plus więcej do podania,
- 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego,
- 1 łyżeczka soli kuchennej,
- 200 g szczypiorku czosnkowego, bardzo drobno posiekanego,
- 2 opakowania (285 g) okrągłego, gotowego ciasta do pierożków o śr. 10 cm, łącznie około 80 sztuk - (red. w Polsce gotowe ciasto na pierogi dostępne jest tylko w nielicznych sklepach, najlepiej przygotować je samodzielnie, np. z tego przepisu: Ciasto na pierogi: jak je zrobić?
- mąka uniwersalna,
- 1 łyżeczka prażonych nasion sezamu,
- czarny ocet ryżowy (opcjonalnie), do podania - czarny ocet, znany również jako ocet Chinkiang lub ocet z czarnego ryżu, jest popularnym składnikiem kuchni chińskiej. Znajdziesz go w sklepach z chińskimi produktami lub online.
- Dzięki chrupiącym, koronkowym „spodniczkom” – powstającym z mieszanki mąki dodanej do pierożków podczas ostatnich kilku minut gotowania – to pyszne danie Mengyan zrobi wrażenie na wszystkich twoich znajomych. A propos: kilkoro znajomych przyda ci się do pomocy w zjedzeniu (i zrobieniu!) wszystkich tych pierożków. Zorganizuj więc imprezę pod hasłem „Nadziewamy i smażymy”, a potem rozkoszuj się efektami waszej ciężkiej pracy. Albo nagrodź siebie z przyszłości zamrażarką pełną pierożków - czytamy w „Tak gotuje TikTok. Ekskluzywne przepisy od ponad 40 twórców i ulubione dania fanów”.
Jak zrobić smażone pierożki z przepisu z TikToka od @diana_mengyan?
- Do dużej miski wrzuć wieprzowinę, pokrojoną zieloną dymkę, imbir, jajko, 1 łyżkę oleju roślinnego, sos sojowy, olej sezamowy, sól i 1 łyżkę wody.
- Wymieszaj je wszystkie razem, robiąc ruchy pałeczkami w jednym kierunku (Mengyan mówi, że dzięki temu nadzienie jest bardziej elastyczne i nie rozpada się po ugotowaniu), a następnie odstaw na 20 minut.
- Dodaj szczypiorek do mieszanki wieprzowej i ponownie wymieszaj pałeczkami w jednym kierunku. Jeśli nadzienie wygląda na zbyt suche, dodaj więcej oleju roślinnego lub wody (po 1 łyżeczce na raz).
- Teraz napełnij wodą małą miskę i postaw obok miejsca, gdzie będziesz robić pierożki.
- Połóż jedno okrągłe ciasto do pierożka na blacie i na środek nałóż 1 czubatą łyżkę wieprzowego nadzienia.
- Zanurz palec w wodzie i zwilż jedną połowę krawędzi ciasta, a następnie złóż koło na pół (w kształt klasycznego pieroga). Porządnie dociśnij krawędź tak, żeby nadzienie potem nie wypłynęło.
- Powtórz z pozostałym nadzieniem i gotowymi kołami z ciasta.
- W innej małej misce wymieszaj 2 łyżeczki mąki z 80 ml wody i postaw ją przy kuchence.
- Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej, na średnim ogniu, 2 łyżki oleju roślinnego.
- Kładź na nią partie po 8 pierogów. (Jeśli na twojej patelni swobodnie zmieści się ich więcej, możesz oczywiście kłaść większą ilość na raz).
- Gdy spód pierożków zacznie brązowieć, po około 1,5 minuty, dodaj 1 łyżkę wody i przykryj patelnię pokrywką.
- Gotuj w ten sposób przez 5 minut.
- Aby zrobić chrupiącą „spódniczkę”, zdejmij pokrywkę i wlej zawiesinę mąki i wody wokół krawędzi patelni (użyj całej porcji – na następną partię pierogów zrobisz nową). Gotuj dalej bez przykrywki przez mniej więcej 3 minuty, aż woda wyparuje, mąka utworzy złotą i chrupiącą warstwę, a krawędzie „spódniczki” zaczną odchodzić od patelni.
- Gotowe pierożki przełóż na talerz (mączną spódniczkę najłatwiej rozbić jeszcze na patelni szpatułką). Dla każdej kolejnej partii pierożków przygotuj nową mieszankę mąki z wodą (2 łyżeczki mąki i 80 ml wody) i dodaj dodatkowe 2 łyżki oleju na patelnię.
- Kiedy wszystkie pierożki będą gotowe, posyp je nasionami sezamu i szczypiorem z dymki. Podawaj z sosem sojowym lub czarnym octem do maczania.
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?