Gęsty sos z suszonych grzybów na Boże Narodzenie. Zrób przepis idealny do łazanek. Tego dania nie może zabraknąć

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sos z suszonych grzybów to przysmak idealny do mięsa, makaronu lub ziemniaków.
Domowy sos z suszonych grzybów to przysmak idealny do mięsa, makaronu lub ziemniaków. Getty Images/StaryLyss-IS/zdjęcie ilustracyjne
Pyszny sos z suszonych grzybów ze śmietaną to przysmak, który urozmaici menu serwowane na świątecznym stole. Można polewać nim ugotowane ziemniaki w mundurkach lub wymieszać z ulubionym makaronem. W Boże Narodzenie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa. Poznaj prosty przepis na sos z suszonych grzybów.

W skrócie

Suszone grzyby w kuchni polskiej mają szczególne miejsce. Najczęściej robi się z nich zupę grzybową lub wyrazisty w smaku farsz do uszek wigilijnych. Idąc tym tropem, zachęcam do zrobienia prostego sosu z suszonych grzybów. Należy on do tak zwanych sosów na ciemnym wywarze, które zabiela się tłustą śmietaną. Wśród grzybów suszonych najczęściej sięga się po borowiki szlachetne lub podgrzybki. Wyjątkowo smaczny sos z suszonych grzybów powstanie ze smardzów, które rozwinął smak przyprawione odrobiną soku z cytryny. Wypróbuj pyszny sos z suszonych grzybów doskonały na Wigilię.

Sos z suszonych grzybów – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny moczenia grzybów + 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 20 g masła,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 procent,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 1/ 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Do dekoracji:

  • 20 g posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić sos z suszonych grzybów?

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby umyłam i zalałam 500 ml ciepłej wody. Moczyłam je przez 2 godziny.
  2. Następnie ugotowałam je w tej samej wodzie do miękkości. Zajmuje to 30-50 minut.
  3. Grzyby wyjęłam, pokroiłam je w średniej wielkości kostkę.
  4. Cebulę obrałam, umyłam i posiekałam w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzałam masło i przesmażyłam na nim cebulę.
  5. Wywar grzybowy przecedziłam i wlałam na cebulę.
  6. Dalej gotowałam, aż wywar grzybowy wyparuje i zmniejszy objętość o połowę.
  7. Następnie dodałam posiekane grzyby, wlałam śmietankę wymieszaną z mąką pszenną i doprawioną solą i pieprzem.
  8. Sos z suszonych grzybów zagotowałam i przelałam do ozdobnej miski lub sosjerki.
  9. Tuż przed podaniem sos grzybowy posypałam posiekaną natką pietruszki.

Taki sos grzybowy można doprawić odrobiną świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, a nawet łyżką koniaku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni