Najlepsze sosy z grzybów leśnych. Wyborny dodatek do mięs, makaronu i placków. Dowiedz się, z jakich grzybów zrobisz najlepszy sos

Karolina Głogowska
Sosy grzybowe doskonale pasują do mięs, placków i makaronu
Sosy grzybowe doskonale pasują do mięs, placków i makaronu 123rf/parusnikov/zdjęcie ilustracyjne
Sos grzybowy to doskonały dodatek do pieczonych mięs, a także makaronu, klusek czy różnego rodzaju placków. Z tego artykułu dowiesz się, z jakich grzybów zrobisz najlepszy sos, co do niego dodać i jak podbić jego smak. Poznaj najlepsze przepisy na sosy z grzybów i ciesz się ich wyjątkowym smakiem.

W skrócie:

Masz ochotę na wyborny sos grzybowy? Proponuję ci trzy sprawdzone przepisy na sosy z grzybów, które wykorzystasz jako dodatek do obiadu czy kolacji. Pamiętaj o tym, by do sosu używać grzybów ze sprawdzonego źródła. Najlepiej też nie podawać ich małym dzieciom, których układ pokarmowy nie działa jeszcze tak sprawnie jak u dorosłych. Do sosu dodawaj tylko te grzyby, których jesteś pewien.

Z jakich grzybów jest najlepszy sos?

Najlepszy sos grzybowy zrobisz z podgrzybków i borowików. To właśnie one mają charakterystyczny, wyrazisty smak, który świetnie sprawdza się w sosie i podbija aromat mięsa. Wspaniałe sosy wychodzą także z innych grzybów, np. koźlarzy, kurek, kani, a nawet opieńków. Pamiętaj jednak o tym, że nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. To ważne, gdy chcesz zrobić sos z grzybów suszonych. Nie ma sensu suszyć np. maślaków, za to borowiki czy podgrzybki sprawdzą się doskonale. Niezależnie od sezonu, możesz przygotować prosty sos pieczarkowy, choć oczywiście nie będzie on miał charakterystycznego posmaku grzybów leśnych.

Co dodać do sosu grzybowego?

Do sosu grzybowego warto dodać składniki, które podkreślą jego smak. Najczęściej jest to podsmażona cebulka, która doskonale komponuje się z grzybami. Ważnym dodatkiem jest masło, które podbija smak każdej potrawy, zwłaszcza tej z użyciem grzybów. Do sosu grzybowego warto użyć prawdziwego masła wysokiej jakości. To tłuszcz, na którym grzyby smażą się doskonale. Grzyby smażone na maśle, np. maślaki czy rydze to pyszna potrawa sama w sobie i nie potrzebuje już innych dodatków. Do sosu grzybowego warto za to dodać świeżo mielony pieprz. Częstym składnikiem jest także śmietanka, a najlepiej sprawdzi się kremówka o wysokiej zawartości tłuszczu. Chcesz poznać świetny trik na podbicie aromatu sosu grzybowego, który wyszedł zbyt mdły? Dodaj do niego łyżeczkę octu. Wspaniale wydobędzie smak grzybów.

Jak długo smażyć grzyby na sos?

Grzyby na sos nie potrzebują długiego smażenia. Z reguły wystarczy od 10 do 20 minut, by puściły soki i rozszedł się wspaniały aromat. Najlepiej najpierw podsmażyć grzyby na rozgrzanym maśle, a dopiero później dodać śmietankę (jeśli jej używasz) i zostawić do podduszenia na kilka minut. Na sam koniec dodaj przyprawy. W trakcie smażenia sprawdzaj, czy grzyby są już wystarczająco miękkie, a sos wyszedł aromatyczny.

Sos grzybowo-śmietanowy

Tradycyjny sos grzybowy ze śmietaną to doskonały dodatek do mięsa, makaronu, klusek czy ugotowanych ziemniaków. Do jego przygotowania możesz użyć jako bazy różne grzyby leśne: borowiki, podgrzybki, a nawet maślaki czy kurki. Pamiętaj, że sos z wykorzystaniem np. borowików będzie bardziej wyrazisty, a ten z kurkami nieco łagodniejszy w smaku. Kolejny ważny składnik to oczywiście śmietanka, a w tym przypadku najlepiej zastosować kremówkę o zawartości 30 proc. tłuszczu. Grzyby podsmażamy na maśle z cebulką, a następnie dodajemy właśnie śmietankę oraz przyprawy. Sprawdź dokładny przepis na sos grzybowo-śmietanowy i podaj go do obiadu.

Sos grzybowo-cebulowy

To jeden z najprostszych sosów grzybowych, jaki można zrobić, a jego przygotowanie trwa naprawdę krótko. Wystarczy jeśli weźmiesz ok. 500 g ulubionych grzybów, np. podgrzybków, jedną cebulę, dwie łyżki oliwy i łyżkę mąki. Grzyby trzeba dokładnie oczyścić, a następnie pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę. Dodaj grzybki duś całość 10 minut, a pod koniec dodaj mąkę wymieszaną z odrobiną ciepłej wody i dopraw solą oraz pieprzem. Oto całe wykonanie tego prostego sosu grzybowego, który świetnie pasuje do mięs, takich jak polędwica, schab czy karkówka.

Sos z grzybów suszonych

Zwykle sięgamy po niego na święta Bożego Narodzenia, bo doskonale pasuje do tradycyjnych, potraw, np. pieczonego schabu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by sos z grzybów suszonych zrobić znacznie wcześniej i podać do mięsa, np. na niedzielny obiad. Najważniejszym etapem będzie oczywiście suszenie grzybów. Najlepiej sprawdzą się prawdziwki, podgrzybki, kanie i czerwone koźlarze. Dość trudno suszy się maślaki, ponieważ najpierw trzeba obrać ich kapelusze ze śliskiej skórki, a to mocno pracochłonne. Najlepszy sos z suszonych grzybów przygotujesz z dodatkiem cebulki i śmietany oraz świeżo mielonego, czarnego pieprzu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni