W skrócie
Najpopularniejszymi kapustami do kiszenia w Polsce są kapusta biała i czerwona. Można je kisić w całych główkach, w formie liści wykorzystywanych następnie do bożonarodzeniowych gołąbków lub poszatkowane na cienkie paski. Kapusta może być kiszona tradycyjnie, w drewnianych beczkach, w dużych słoikach lub kamionkowych garnkach.
Zobacz dania z wykorzystaniem kiszonej kapusty
Kapusta kiszona – prosty przepis
Liczba porcji: duży kamienny garnek, mieszczący minimum 5 litrów lub 8 półlitrowych słoików.
Czas przygotowania: 3 godziny + 2 tygodnie kiszenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 kg kapusty białej (lub kapusty czerwonej),
- 70 g soli,
- 4 liście laurowe,
- 10–20 g kminku,
- 200 g marchewki.
W naszej galerii możecie zobaczyć dania z kiszoną kapustą
Jak zrobić kiszoną kapustę w kamiennym garnku?
Przygotowanie kapusty kiszonej krok po kroku:
- Z kapusty białej trzeba zdjąć wierzchnie liście, przekroić ją na pół lub ćwiartki i wykroić kapuściany głąb.
- Kapustę należy cienko pokroić i dokładnie posolić.
- Obraną marchewkę trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Na dnie garnka warto rozłożyć liście kapusty, a następnie warstwowo kłaść poszatkowaną kapustę, marchew, liście laurowe i kminek.
- Kapustę w garnku należy dokładnie ubijać dłońmi, aż do momentu puszczenia soku.
- Tak przygotowaną kapustę trzeba przykryć pokrywką lub talerzem (który warto obciążyć, by dociskał kiszonkę) i zostawić w temperaturze pokojowej (około 20 stopni Celsjusza) na trzy dni.
- Po tym czasie za pomocą drewnianej łyżki lub tłuczka należy ubić kapustę do dna garnka, aby pozbyć się nagromadzonego gazu.
- Po kilku godzinach garnek można znowu przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
- Uwaga! Kapusta kiszona powinna być zatopiona w soku, aby nie dopuścić do jej pleśnienia.
- Domowa kapusta kiszona jest gotowa po 2 tygodniach.
Kiszenie kapusty w słoikach
W podobny sposób przebiega kiszenie kapusty w słoikach. Proponowana przez nas ilość składników wystarcza na około 8 słoików o pojemności 500 ml. Poszatkowaną kapustę należy umieścić w dużej misce, dodać marchew i przyprawy oraz posypać solą. Po ugnieceniu dłońmi i odczekaniu 30 minut, by kapusta puściła sok, napełniamy słoiki (wcześnie wyparzone).
Zobacz także: Przepis na pieczoną brukselkę. Zasmakuje nawet niejadkom
Dodatki do kiszonej kapusty
W przeciwieństwie do kapusty kwaszonej, kapusta kiszona nie zawiera octu. Warto wiedzieć, że kapusta kiszona podlega naturalnej fermentacji, która korzystnie wpływa na organizm człowieka. Domową kapustę kiszoną można doprawić:
- kminkiem,
- liściem laurowym,
- zielem angielskim,
- suszoną żurawiną.
Sok z kiszonej kapusty w kuchni
Poza jedzeniem kiszonki warto też pić sok z kiszonej kapusty. To znakomite źródło witaminy C, a także źródło elektrolitów. Świeży sok z kiszonej kapusty ma przyjemny zapach i jasnożółty kolor wpadający w zieleń. Sok z kiszonej kapusty to cenny składnik, który zakwasi smak kapuśniaku, zupy ziemniaczanej, krupniku, bigosu i zupy pomidorowej.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Najlepszy bigos z kiszonej kapusty. Tradycyjny przepis na obiad
- Smaczne gołąbki wigilijne bez mięsa. Sekret smaku tkwi w popularnej kaszy
- Panczkraut to rarytas kuchni śląskiej. Przepis na proste danie z ziemniaków i kapusty
- Robią kimchi, jakiego do tej pory w Polsce nie było. Matka z córką stworzyły biznes
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?