Tradycyjna kapusta kiszona w słoiku. Poznaj prosty przepis na zdrową kiszonkę. Sprawdź, jak łatwo kisić kapustę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kiszona kapusta tradycyjnie doprawiana jest liściem laurowym i startą marchewką.
Kiszona kapusta tradycyjnie doprawiana jest liściem laurowym i startą marchewką. 123rf.com/bhofack2
Sezon na kiszenie kapusty przypada we wrześniu i w październiku. Właśnie teraz przygotowujemy kiszonki, które przydadzą się m.in. do świątecznego bigosu lub do pierogów z grzybami. Polecamy przepis na tę zdrową i pyszną domową kapustę ukiszoną w tradycyjny sposób.

W skrócie

Najpopularniejszymi kapustami do kiszenia w Polsce są kapusta biała i czerwona. Można je kisić w całych główkach, w formie liści wykorzystywanych następnie do bożonarodzeniowych gołąbków lub poszatkowane na cienkie paski. Kapusta może być kiszona tradycyjnie, w drewnianych beczkach, w dużych słoikach lub kamionkowych garnkach.

Zobacz dania z wykorzystaniem kiszonej kapusty

Kapusta kiszona – prosty przepis

Liczba porcji: duży kamienny garnek, mieszczący minimum 5 litrów lub 8 półlitrowych słoików.
Czas przygotowania: 3 godziny + 2 tygodnie kiszenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 kg kapusty białej (lub kapusty czerwonej),
  • 70 g soli,
  • 4 liście laurowe,
  • 10–20 g kminku,
  • 200 g marchewki.

W naszej galerii możecie zobaczyć dania z kiszoną kapustą

Jak zrobić kiszoną kapustę w kamiennym garnku?

Przygotowanie kapusty kiszonej krok po kroku:

  1. Z kapusty białej trzeba zdjąć wierzchnie liście, przekroić ją na pół lub ćwiartki i wykroić kapuściany głąb.
  2. Kapustę należy cienko pokroić i dokładnie posolić.
  3. Obraną marchewkę trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  4. Na dnie garnka warto rozłożyć liście kapusty, a następnie warstwowo kłaść poszatkowaną kapustę, marchew, liście laurowe i kminek.
  5. Kapustę w garnku należy dokładnie ubijać dłońmi, aż do momentu puszczenia soku.
  6. Tak przygotowaną kapustę trzeba przykryć pokrywką lub talerzem (który warto obciążyć, by dociskał kiszonkę) i zostawić w temperaturze pokojowej (około 20 stopni Celsjusza) na trzy dni.
  7. Po tym czasie za pomocą drewnianej łyżki lub tłuczka należy ubić kapustę do dna garnka, aby pozbyć się nagromadzonego gazu.
  8. Po kilku godzinach garnek można znowu przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
  9. Uwaga! Kapusta kiszona powinna być zatopiona w soku, aby nie dopuścić do jej pleśnienia.
  10. Domowa kapusta kiszona jest gotowa po 2 tygodniach.

Kiszenie kapusty w słoikach

W podobny sposób przebiega kiszenie kapusty w słoikach. Proponowana przez nas ilość składników wystarcza na około 8 słoików o pojemności 500 ml. Poszatkowaną kapustę należy umieścić w dużej misce, dodać marchew i przyprawy oraz posypać solą. Po ugnieceniu dłońmi i odczekaniu 30 minut, by kapusta puściła sok, napełniamy słoiki (wcześnie wyparzone).

Dodatki do kiszonej kapusty

W przeciwieństwie do kapusty kwaszonej, kapusta kiszona nie zawiera octu. Warto wiedzieć, że kapusta kiszona podlega naturalnej fermentacji, która korzystnie wpływa na organizm człowieka. Domową kapustę kiszoną można doprawić:

  • kminkiem,
  • liściem laurowym,
  • zielem angielskim,
  • suszoną żurawiną.

Sok z kiszonej kapusty w kuchni

Poza jedzeniem kiszonki warto też pić sok z kiszonej kapusty. To znakomite źródło witaminy C, a także źródło elektrolitów. Świeży sok z kiszonej kapusty ma przyjemny zapach i jasnożółty kolor wpadający w zieleń. Sok z kiszonej kapusty to cenny składnik, który zakwasi smak kapuśniaku, zupy ziemniaczanej, krupniku, bigosu i zupy pomidorowej.

Kiszona kapusta tradycyjnie doprawiana jest liściem laurowym i startą marchewką.

Tradycyjna kapusta kiszona w słoiku. Poznaj prosty przepis n...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.