Rewelacyjny przepis inspirowany PRL-em. Przepis na paprykarz ze szczupakiem i papryką. Poznaj sposób na pożywny obiad z rybą

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjnie paprykarz to jednogarnkowe danie z rybą bez ości, którą dusi się w sosie paprykowym.
Tradycyjnie paprykarz to jednogarnkowe danie z rybą bez ości, którą dusi się w sosie paprykowym. Getty Images/MychkoAlezander 
Najczęściej paprykarz kojarzy z konserwą rybną, która zawiera w składzie ryż i sos pomidorowy. Warto pamiętać, że oryginalny paprykarz pochodzi z kuchni węgierskiej. W czasach komunizmu paprykarz przyrządzany był z różnych, aktualnie dostępnych gatunków ryb. Zobacz przepis na tradycyjny posiłek.

W skrócie

Paprykarz z ryb to rodzaj jednogarnkowego dania. Ryba duszona jest w sosie z dodatkiem warzyw i mielonej papryki. Zamiast szczupaka można w ten sposób przyrządzić karpia, lina, łososia, węgorza, jesiotra i dorsza. Podpowiadamy sposób na domowy paprykarz jak z czasów PRL-u.

Paprykarz – przepis z rybą

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: około 40 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 800 g ryby bez ości np.: szczupaka, karpia, lina,
  • 2 cebule,
  • 2 pomidory,
  • 50 g masła,
  • 200 ml wody,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka zielona,
  • 30 g mąki,
  • 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • sól do smaku.

Jak zrobić domowy paprykarz?

Przygotowanie:

  1. Wybraną rybę, w tym przypadku filet ze szczupaka, należy pokroić na duże porcje, posolić i odłożyć na bok na 30 minut.
  2. Następnie trzeba drobno pokroić cebulę i dusić na maśle. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki pszennej i podsmażenie do momentu stworzenia gęstej masy.
  3. Paprykę należy umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w większą kostkę.
  4. Następnie należy dolać wodę i dołożyć pokrojone kawałki ryby i pokrojone pomidory bez skórki.
  5. Sos należy gotować przez około 10 minut.
  6. Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany, zagotowanie i gotowanie jej przez około 15 minut.
  7. Pod koniec gotowania paprykarza należy go przyprawić solą i słodką mieloną papryką.

Sposób podania

Gotowy paprykarz najczęściej podawany jest z ugotowanymi makaronami, ziemniakami lub kaszami. Nawiązując do popularnej konserwy, paprykarz doskonale smakuje zaserwowany z gotowanym na sypko ryżem. Ponadto do paprykarza ze szczupakiem świetnie smakują kładzione kluski. W kuchni węgierskiej ziemniaki gotowane są bezpośrednio razem z rybą w paprykarzu. Charakterystyczne jest także podanie gęstej, kwaśnej śmietany. Paprykarz to danie, które można robić na biwakach. Często robiono go w kociołku ze świeżo złowionych i oczyszczonych ryb.

Nie tylko z rybą

W kuchni węgierskiej paprykarz wykonywany jest nie tylko na bazie ryby. Znane są paprykarze z kurczakiem, z cielęciną i wołowiną. Można też eksperymentować z dodatkiem wieprzowiny i innych rodzajów drobiu np. filetami z indyka.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!