W skrócie
Paprykarz z ryb to rodzaj jednogarnkowego dania. Ryba duszona jest w sosie z dodatkiem warzyw i mielonej papryki. Zamiast szczupaka można w ten sposób przyrządzić karpia, lina, łososia, węgorza, jesiotra i dorsza. Podpowiadamy sposób na domowy paprykarz jak z czasów PRL-u.
Paprykarz – przepis z rybą
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: około 40 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Jak zrobić domowy paprykarz?
Przygotowanie:
- Wybraną rybę, w tym przypadku filet ze szczupaka, należy pokroić na duże porcje, posolić i odłożyć na bok na 30 minut.
- Następnie trzeba drobno pokroić cebulę i dusić na maśle. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki pszennej i podsmażenie do momentu stworzenia gęstej masy.
- Paprykę należy umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w większą kostkę.
- Następnie należy dolać wodę i dołożyć pokrojone kawałki ryby i pokrojone pomidory bez skórki.
- Sos należy gotować przez około 10 minut.
- Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany, zagotowanie i gotowanie jej przez około 15 minut.
- Pod koniec gotowania paprykarza należy go przyprawić solą i słodką mieloną papryką.
Sposób podania
Gotowy paprykarz najczęściej podawany jest z ugotowanymi makaronami, ziemniakami lub kaszami. Nawiązując do popularnej konserwy, paprykarz doskonale smakuje zaserwowany z gotowanym na sypko ryżem. Ponadto do paprykarza ze szczupakiem świetnie smakują kładzione kluski. W kuchni węgierskiej ziemniaki gotowane są bezpośrednio razem z rybą w paprykarzu. Charakterystyczne jest także podanie gęstej, kwaśnej śmietany. Paprykarz to danie, które można robić na biwakach. Często robiono go w kociołku ze świeżo złowionych i oczyszczonych ryb.
Zobacz także: Klasyczna ryba po grecku. Przepis na pyszną rybę z warzywami. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku
Nie tylko z rybą
W kuchni węgierskiej paprykarz wykonywany jest nie tylko na bazie ryby. Znane są paprykarze z kurczakiem, z cielęciną i wołowiną. Można też eksperymentować z dodatkiem wieprzowiny i innych rodzajów drobiu np. filetami z indyka.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?