Czy panga jest zdrowa? To popularna i tania ryba, która budzi wątpliwości. Zobacz, co można z niej przyrządzić

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Panga ma wielu zwolenników. Głównie ze względu na niską cenę oraz delikatny smak.
Panga ma wielu zwolenników. Głównie ze względu na niską cenę oraz delikatny smak. AnjelaGr / gettyimages.com
Rybą, która doczekała się złej sławy, jest panga. Tania i powszechnie dostępna ryba pochodzi z Wietnamu. Jest sztucznie hodowana w rzece Mekong jednej z najbardziej zanieczyszczonych wód na świecie. Czy można jeść pangę i jak ją wykorzystywać w kuchni? Przeczytaj w poniższym artykule.

Panga ma wielu zwolenników: jest tania, można ją łatwo kupić i przyrządzić z niej wiele smacznych dań. Jednak ta ryba nie jest często polecana z racji, że rzeka Mekong, w której jest hodowana, jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych na świecie. W 2018 roku podano, że panga przekroczyła zawartość dopuszczalnego limitu substancji toksycznych, w tym rtęci. Przyczyną tego stanu jest używanie nawozów np. do uprawy ryżu. Przy długim i częstym spożyciu ma to negatywny wpływ na zdrowie.

Ryba panga – czym się żywi?

Choć pojawiają się głosy, że panga jest karmiona paszą z dodatkiem mączki rybną i odżywkami mającymi przyspieszyć ich wzrost nie braknie smakoszy tej ryby. Ceni się jej delikatność, łatwe oddzielenie mięsa od skóry i małą ilość ości. Specjaliści rybołówstwa podkreślają, że hodowla pangi jest wydajna, dzięki stosowaniu paszy na bazie ziaren lub tajemniczo brzmiących rolniczych produktów ubocznych. Alternatywną paszą używaną do karmienia ryb jest też mączka mięsno-kostna, produkty uboczne z hodowli drobiu, a także soja, kukurydza wraz z nasionami bawełny.

Panga – sposoby na rybne danie

Jeżeli zdecydujecie się jeść pangę, to istnieje wiele przepisów wartych uwagi. W daniach panga stosowana jest jako tańszy odpowiednik dorsza. Panga wyśmienicie smakuje podawana z sosami śmietankowymi z dodatkiem świeżych ziół albo jako pieczona z piekarnika. W wersji dietetycznej można ugotować ją na parze z warzywami. Sięgając po pangę, można zrobić między innymi:

  • rybę po grecku,
  • pangę smażoną w panierce,
  • zapiekankę rybną ze szpinakiem,
  • pangę w sosie koperkowym,
  • pangę w zalewie octowej,
  • pangę gotowaną na parze,
  • pangę duszoną z porami,
  • i pangę w cieście.
Materiały promocyjne partnera

Panga dobrze sprawdza się jako składnik dań z ryżem inspirowanych kuchnią azjatycką. A jako przekąskę na imprezę można wziąć ze sobą koperty z ciasta francuskiego z zapieczoną pangą. Jeśli chcecie przygotować posiłki na każdą kieszeń, to od czasu do czasu można sięgnąć po pangę.

Źródło:

Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie