Aromatyczny łosoś z piekarnika na zdrowy obiad. Zrób przepis na pieczonego łososia w musztardzie. Niezawodny sposób na rybę w 20 minut

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Filet z łososia w marynacie z musztardy świetnie smakuje podany z młodymi ziemniakami i liśćmi szpinaku.
Filet z łososia w marynacie z musztardy świetnie smakuje podany z młodymi ziemniakami i liśćmi szpinaku. Anna Daniluk
Pyszny łosoś z piekarnika to proste i szybkie danie, które można zrobić np.: na piątkowy obiad. Wystarczy mieć filet z łososia, ostrą musztardę Dijon, sok z cytryny i odrobinę czarnego pieprzu. W czasie, gdy przyrządzamy łososia, można też piec ulubione warzywa. W ten sposób zaoszczędzicie czas i użyjecie jedno naczynie. Zobacz przepis na pyszną rybę z piekarnika.

W skrócie

Proste i wygodne w przygotowaniu danie obiadowe. Sprawdzi się, szczególnie gdy macie mało czasu, brakuje wam pomysłu lub nie chcecie brudzić wielu garnków. Wystarczy wokół łososia ułożyć pokrojone warzywa i piec w jednym żaroodpornym naczyniu. Wypróbuj przepis na łososia z piekarnika w musztardzie.

W naszej galerii możecie zobaczyć sposób podania łososia z piekarnika

Łosoś z piekarnika – przepis z marynatą z musztardy

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 + 20 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia ze skórą,
  • 1 łyżka oleju,
  • 20 g musztardy np.: Dijon lub francuskiej z całymi ziarnami gorczycy,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 20 ml soku z cytryny.

Jak zrobić łososia z piekarnika w musztardzie?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190° Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź olej i ułóż filet z łososia skórą do dołu.
  2. Filet z łososia skrop sokiem z cytryny, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i rozsmaruj na wierzchu musztardę.
  3. Łososia piecz w piekarniku przez 20 minut.
  4. Gdy łosoś lekko się zarumieni, jest gotowy do podania.

Pieczony łosoś w folii

Innym sposobem na upieczenie łososia jest ułożenie go w folii aluminiowej spryskanej olejem i ułożenie bezpośrednio na blasze piekarnika. Tak upieczonego łososia można podawać z upieczoną lub ugotowaną fasolką szparagową oraz purée ziemniaczanym. Łosoś z piekarnika świetnie smakuje podany z pieczonymi ziemniakami lub sałatką z młodych ziemniaków. Ponadto świetnie sprawdza się ciecierzyca w puszce. Można ją odcedzić i zapiec razem z rybą. Dzięki temu będzie mniej naczyń do mycia, a także zyskamy dodatkową porcję białka.

Surówki do pieczonego łososia

Podając łososia z piekarnika w sosie musztardowym, nie można zapomnieć o porcji surówki. Smakowitą propozycją będzie surówka z kapusty pekińskiej albo soczysta surówka z pora i jabłka. Warto też jeść porcję gotowanych warzyw, takich jak kalafior lub brokuł. Z nimi łosoś w marynacie z musztardy będzie pożywną i zdrową propozycją na rodzinny posiłek.

Filet z łososia w marynacie z musztardy świetnie smakuje podany z młodymi ziemniakami i liśćmi szpinaku.

Aromatyczny łosoś z piekarnika na zdrowy obiad. Zrób przepis...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni