Sprytna szarlotka sypana to prawdziwy hit – składniki wsypujesz prosto do formy. Przepis na pyszną domową szarlotkę, która zawsze się udaje

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Szarlotka sypana zachwyca smakiem. Zobacz, jak bardzo prosto możesz ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Szarlotka sypana zachwyca smakiem. Zobacz, jak bardzo prosto możesz ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szarlotka sypana to wyśmienite, domowe ciasto, którego przygotowanie jest banalnie proste. Nie musisz zagniatać czy miksować ciasta. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do formy i upiec. Efekt z pewnością cię zachwyci! Przekonaj się, jakie to łatwe i pyszne. Wypróbuj najlepszy przepis na szarlotkę sypaną.

Spis treści

Szarlotka, która zawsze się udaje

Szarlotka sypana to pyszne i bardzo proste do przygotowania ciasto. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. Warstwy jabłek doprawiłam cynamonem. Dzięki temu ciasto smakuje jeszcze lepiej, a podczas pieczenia dom wypełni się pięknym zapachem. Kruche ciasto z kaszy manny jest banalnie proste. Ważne, by masło było mocno schłodzone, najlepiej wstawić je na pół godziny wcześniej do zamrażarki.

Przepis na szarlotkę sypaną

czas przygotowania: ok. 15 minut + godzina pieczenia
liczba porcji: ok. 12 kawałków
poziom trudności: bardzo łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 100 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła bardzo zimnego, schłodzonego w zamrażarce,
  • 2 kg jabłek,
  • cynamon do posypania.

Jak zrobić najlepszą szarlotkę sypaną?

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni i opcję góra-dół.
  2. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  3. Jabłka umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Podziel suche składniki na 3 części, a jabłka na 2 części.
  6. Posyp dno tortownicy pierwszą częścią suchych składników i połóż pierwszą część jabłek.
  7. Posyp jabłka cynamonem.
  8. Posyp jabłka drugą częścią suchych składników i wyłóż na nią resztę jabłek.
  9. Posyp jabłka cynamonem.
  10. Na koniec posyp całość trzecią częścią suchych składników.
  11. Wierzch ciasta posyp startym na tarce masłem.
  12. Piecz ciasto przez około 60 minut.
  13. Gotowe ciasto dobrze wystudź przed krojeniem.
Szarlotka sypana zachwyca smakiem. Zobacz, jak bardzo prosto możesz ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Sprytna szarlotka sypana to prawdziwy hit – składniki wsypuj...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Słodko-kwaśna sałata do obiadu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dora
Swoją popisową szarlotkę robię ekspresowo w multicookerze. Dzięki dużej mocy i łopatce do zagniatania ciasta wszystko idzie jak z płatka.ja mam akurat kohersen
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie