W skrócie:
Najsmaczniejsze masło jabłkowe zrobisz na bazie pokrojonych soczystych jabłek, masła i cukru. Zachęcam cię, aby skorzystać z cukru trzcinowego, który nadaje karmelowy smak i doprawić masę ulubionymi przyprawami korzennymi. Niemal obowiązkowym dodatkiem pośród przypraw jest mielony cynamon, choć śmiało możesz doprawić maślany mus jabłkowy kardamonem, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową. Czasem w książkach kucharskich pojawiają się przepisy na masło jabłkowe bez dodatku tłuszczu, a zamiast cukru i wody robione są na bazie soku jabłkowego. Tak zrobione jabłka nie będą miały takiej gęstej i maślanej konsystencji jak proponowany przeze mnie przepis na masło jabłkowe i w zasadzie nie różnią się od długo gotowanego musu. Poznaj przepis na domowy mus jabłkowy na podwieczorek.
Masło jabłkowe – prosty przepis na kanapki
Liczba porcji: na 2 słoiki.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 kg jabłek,
150 g zimnego masła,
50 g cukru trzcinowego,
1/3 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
szczypta mielonych goździków,
szczypta startej gałki muszkatołowej.
Jak zrobić masło jabłkowe?
Sposób przygotowania:
Na początku jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne.
W garnku o grubym dnie rozpuść 50 g masła.
Wrzuć jabłka i zasyp cukrem trzcinowym.
Dokładnie wymieszaj, aby jabłka nie przywarły do dna i zaczęły puszczać sok.
Na małej mocy palnika duś jabłka, aż zmiękną i zaczną się rozpadać.
W połowie gotowania dorzuć 50 g masła i korzenne przyprawy.
Dalej duś w garnku, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka nabiorą korzennego aromatu.
Mieszaj jabłka, aby nie przywarły i całkowicie się rozpadły na gładką masę.
Cały proces potrwa około godziny. Na sam koniec dorzuć pozostałe masło.
Masło jabłkowe odstaw do wystudzenia i jedz od razu. Możesz też przełożyć je do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia.
Masło jabłkowe z chrzanem
Domowe masło jabłkowe możesz też zrobić z ostrym chrzanem jako dodatek do mięsa. Taki przysmak będzie świetnie smakował do śledzia i kanapek z wędliną. Takie masło jabłkowe z chrzanem to także świetny dodatek do pieczonego mięsa. Jednak pamiętaj, aby wtedy zrezygnować z użycia cukru lub zmniejszyć jego ilość o połowę.
Niech ten przepis zainspiruje cię do kulinarnych eksperymentów i wypróbowania innego przepisu niż tradycyjny mus z jabłek.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?