Na śniadanie polecam rozpływające się w ustach masło jabłkowe. Podaję je do gofrów i naleśników. Raz spróbujesz i będziesz do niego wracać

Anna Daniluk
Domowe masło jabłkowe to wyśmienity dodatek do naleśników i gofrów.
Domowe masło jabłkowe to wyśmienity dodatek do naleśników i gofrów. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Domowe masło jabłkowe to rodzaj musu przygotowanego z dodatkiem masła i korzennych przypraw. Jego konsystencja po wystudzeniu jest gęstsza niż klasycznego przecieru. Masło z jabłkami zastyga, tworząc aromatyczne smarowidło. Wystarczą tylko trzy składniki i cierpliwe gotowanie przez godzinę. Idealne do wyjadania prosto ze słoika.

W skrócie:

Najsmaczniejsze masło jabłkowe zrobisz na bazie pokrojonych soczystych jabłek, masła i cukru. Zachęcam cię, aby skorzystać z cukru trzcinowego, który nadaje karmelowy smak i doprawić masę ulubionymi przyprawami korzennymi. Niemal obowiązkowym dodatkiem pośród przypraw jest mielony cynamon, choć śmiało możesz doprawić maślany mus jabłkowy kardamonem, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową. Czasem w książkach kucharskich pojawiają się przepisy na masło jabłkowe bez dodatku tłuszczu, a zamiast cukru i wody robione są na bazie soku jabłkowego. Tak zrobione jabłka nie będą miały takiej gęstej i maślanej konsystencji jak proponowany przeze mnie przepis na masło jabłkowe i w zasadzie nie różnią się od długo gotowanego musu. Poznaj przepis na domowy mus jabłkowy na podwieczorek.

Masło jabłkowe – prosty przepis na kanapki

Liczba porcji: na 2 słoiki.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,

  • 150 g zimnego masła,

  • 50 g cukru trzcinowego,

  • 1/3 łyżeczki cynamonu,

  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,

  • szczypta mielonych goździków,

  • szczypta startej gałki muszkatołowej.

Jak zrobić masło jabłkowe?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne.

  2. W garnku o grubym dnie rozpuść 50 g masła.

  3. Wrzuć jabłka i zasyp cukrem trzcinowym.

  4. Dokładnie wymieszaj, aby jabłka nie przywarły do dna i zaczęły puszczać sok.

  5. Na małej mocy palnika duś jabłka, aż zmiękną i zaczną się rozpadać.

  6. W połowie gotowania dorzuć 50 g masła i korzenne przyprawy.

  7. Dalej duś w garnku, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka nabiorą korzennego aromatu.

  8. Mieszaj jabłka, aby nie przywarły i całkowicie się rozpadły na gładką masę.

  9. Cały proces potrwa około godziny. Na sam koniec dorzuć pozostałe masło.

  10. Masło jabłkowe odstaw do wystudzenia i jedz od razu. Możesz też przełożyć je do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia.

Masło jabłkowe z chrzanem

Domowe masło jabłkowe możesz też zrobić z ostrym chrzanem jako dodatek do mięsa. Taki przysmak będzie świetnie smakował do śledzia i kanapek z wędliną. Takie masło jabłkowe z chrzanem to także świetny dodatek do pieczonego mięsa. Jednak pamiętaj, aby wtedy zrezygnować z użycia cukru lub zmniejszyć jego ilość o połowę.

Niech ten przepis zainspiruje cię do kulinarnych eksperymentów i wypróbowania innego przepisu niż tradycyjny mus z jabłek.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni