Na śniadanie polecam rozpływające się w ustach masło jabłkowe. Podaję je do gofrów i naleśników. Raz spróbujesz i będziesz do niego wracać

Anna Daniluk
Domowe masło jabłkowe to wyśmienity dodatek do naleśników i gofrów.
Domowe masło jabłkowe to wyśmienity dodatek do naleśników i gofrów. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Domowe masło jabłkowe to rodzaj musu przygotowanego z dodatkiem masła i korzennych przypraw. Jego konsystencja po wystudzeniu jest gęstsza niż klasycznego przecieru. Masło z jabłkami zastyga, tworząc aromatyczne smarowidło. Wystarczą tylko trzy składniki i cierpliwe gotowanie przez godzinę. Idealne do wyjadania prosto ze słoika.

W skrócie:

Najsmaczniejsze masło jabłkowe zrobisz na bazie pokrojonych soczystych jabłek, masła i cukru. Zachęcam cię, aby skorzystać z cukru trzcinowego, który nadaje karmelowy smak i doprawić masę ulubionymi przyprawami korzennymi. Niemal obowiązkowym dodatkiem pośród przypraw jest mielony cynamon, choć śmiało możesz doprawić maślany mus jabłkowy kardamonem, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową. Czasem w książkach kucharskich pojawiają się przepisy na masło jabłkowe bez dodatku tłuszczu, a zamiast cukru i wody robione są na bazie soku jabłkowego. Tak zrobione jabłka nie będą miały takiej gęstej i maślanej konsystencji jak proponowany przeze mnie przepis na masło jabłkowe i w zasadzie nie różnią się od długo gotowanego musu. Poznaj przepis na domowy mus jabłkowy na podwieczorek.

Masło jabłkowe – prosty przepis na kanapki

Liczba porcji: na 2 słoiki.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,

  • 150 g zimnego masła,

  • 50 g cukru trzcinowego,

  • 1/3 łyżeczki cynamonu,

  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,

  • szczypta mielonych goździków,

  • szczypta startej gałki muszkatołowej.

Jak zrobić masło jabłkowe?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne.

  2. W garnku o grubym dnie rozpuść 50 g masła.

  3. Wrzuć jabłka i zasyp cukrem trzcinowym.

  4. Dokładnie wymieszaj, aby jabłka nie przywarły do dna i zaczęły puszczać sok.

  5. Na małej mocy palnika duś jabłka, aż zmiękną i zaczną się rozpadać.

  6. W połowie gotowania dorzuć 50 g masła i korzenne przyprawy.

  7. Dalej duś w garnku, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka nabiorą korzennego aromatu.

  8. Mieszaj jabłka, aby nie przywarły i całkowicie się rozpadły na gładką masę.

  9. Cały proces potrwa około godziny. Na sam koniec dorzuć pozostałe masło.

  10. Masło jabłkowe odstaw do wystudzenia i jedz od razu. Możesz też przełożyć je do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia.

Masło jabłkowe z chrzanem

Domowe masło jabłkowe możesz też zrobić z ostrym chrzanem jako dodatek do mięsa. Taki przysmak będzie świetnie smakował do śledzia i kanapek z wędliną. Takie masło jabłkowe z chrzanem to także świetny dodatek do pieczonego mięsa. Jednak pamiętaj, aby wtedy zrezygnować z użycia cukru lub zmniejszyć jego ilość o połowę.

Niech ten przepis zainspiruje cię do kulinarnych eksperymentów i wypróbowania innego przepisu niż tradycyjny mus z jabłek.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni