Sos cebulowy na ciepło. Przepis na intensywny w smaku dodatek do mięs. Do krojenia cebuli wykorzystaj jedno urządzenie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sos z cebuli wymaga długiego gotowania na małym ogniu.
Sos z cebuli wymaga długiego gotowania na małym ogniu. Getty Images/Fermate
Sos cebulowy to wyrazisty w smaku dodatek do pieczonego mięsa, frytek lub pieczonych ziemniaków. Można doprawić nim ugotowaną kaszę lub podać razem ze zrazami wołowymi. Oto prosty przepis na każdą kieszeń.

W skrócie

Sos cebulowy najlepiej zrobić z białej cebuli. Szczególnie, jeżeli zależy wam na złotobrązowym kolorze powstającym podczas długiego duszenia pod przykryciem. Domowy sos cebulowy można doprawić tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym lub estragonem.

Sos cebulowy – tani przepis

Czas przygotowania: 2 godziny,
liczba porcji: dla 5 osób,
stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg białej cebuli,
  • 40 ml oleju rzepakowego,
  • 200 ml bulionu,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Zobacz także: 10 niezawodnych sposobów na zagęszczenie sosu.

Jak zrobić sos cebulowy?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy umyć, obrać i cienko posiekać. Polecamy rozdrobnić cebulę przy pomocy urządzenia nazywanego mandoliną.
  2. Dzięki ustawieniu ostrzy na stałą grubość cebula będzie wyglądać i smażyć się równomiernie.
  3. W garnku o grubym dnie trzeba rozgrzać olej rzepakowy i dodać do niego cebulę.
  4. Następnie trzeba całość przez chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem.
  5. Potem cebulę trzeba co jakiś czas mieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem, dolewając porcjami bulion.
  6. Duszenie cebuli zajmie nawet 2 godziny.

Sposób podania sosu

Domowy sos cebulowy to także świetna propozycja do wykorzystania podczas rodzinnego grillowania lub robienia domowych hot dogów. Sos z cebuli może także wzbogacić smak burrito, tortilli lub kanapek z pieczonym mięsem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie