Uniwersalna karmelizowana cebula na obiad. Przepis na cebulę idealną do sosów, zup i wypieków. Dodaj jeden składnik, a podkręcisz smak

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Do karmelizowanej cebuli można dodać odrobinę miodu lub cukru.
Do karmelizowanej cebuli można dodać odrobinę miodu lub cukru. Getty Images/bhofack2
Karmelizowana cebula to składnik, który idealnie nadaje się do urozmaicenia wytrawnych ciast, zup i domowych sosów. Głęboki słono-kwaśny smak nadaje mieszanka octu balsamicznego z sosem sojowym. Prosta i szybka przekąska na każdą kieszeń.

W skrócie

Karmelizowana cebula nadaje wyrazisty smak i głębokiego koloru wielu potrawom. Ta przyrządzona cebula przydaje się do domowych cebularzy, do zupy cebulowej i do sosu cebulowego. Domowa karmelizowana cebula jest także podstawą do zrobienia konfitury idealnej do hamburgerów. Zobacz przepis na podstawową wersję karmelizowanej cebuli.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć do czego użyć karmelizowaną cebulę

Karmelizowana cebula – przepis uniwersalny

Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g białej cebuli,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 10 g miodu,
  • 20 ml ciemnego octu balsamicznego,
  • 10 ml sosu sojowego,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 3 g suszonego tymianku.

Jak zrobić karmelizowaną cebulę?

Przygotowanie:

  1. Olej należy rozgrzać na patelni o grubym dnie. Następnie cebulę należy obrać i pokroić w cienkie plastry.
  2. Cebulę należy smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie sosu sojowego, ciemnego octu balsamicznego i miodu.
  4. Cebulę należy smażyć przez kolejne 10 minut.
  5. Karmelizowaną cebulę należy doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem.

Sposób podania

Karmelizowana cebula w kuchni francuskiej serwowana jest z deską serów, z pieczonym mięsem, a także z kanapkami. Jeżeli zależy wam na korzennym smaku karmelizowanej cebuli, to można do niej dodać przyprawę piernikową bez cukru i bez mąki pszennej.

Do karmelizowanej cebuli można dodać odrobinę miodu lub cukru.

Uniwersalna karmelizowana cebula na obiad. Przepis na cebulę...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni