W skrócie
Karmelizowana cebula nadaje wyrazisty smak i głębokiego koloru wielu potrawom. Ta przyrządzona cebula przydaje się do domowych cebularzy, do zupy cebulowej i do sosu cebulowego. Domowa karmelizowana cebula jest także podstawą do zrobienia konfitury idealnej do hamburgerów. Zobacz przepis na podstawową wersję karmelizowanej cebuli.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć do czego użyć karmelizowaną cebulę
Karmelizowana cebula – przepis uniwersalny
Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g białej cebuli,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 10 g miodu,
- 20 ml ciemnego octu balsamicznego,
- 10 ml sosu sojowego,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 3 g suszonego tymianku.
Jak zrobić karmelizowaną cebulę?
Przygotowanie:
- Olej należy rozgrzać na patelni o grubym dnie. Następnie cebulę należy obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Cebulę należy smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić.
- Kolejnym krokiem jest dodanie sosu sojowego, ciemnego octu balsamicznego i miodu.
- Cebulę należy smażyć przez kolejne 10 minut.
- Karmelizowaną cebulę należy doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem.
Sposób podania
Karmelizowana cebula w kuchni francuskiej serwowana jest z deską serów, z pieczonym mięsem, a także z kanapkami. Jeżeli zależy wam na korzennym smaku karmelizowanej cebuli, to można do niej dodać przyprawę piernikową bez cukru i bez mąki pszennej.
Uniwersalna karmelizowana cebula na obiad. Przepis na cebulę...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?