Niebanalna propozycja dla wegetarian i nie tylko. Wypróbuj przepis na sycące i zdrowe pierogi z soczewicą. Zasmakują każdemu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pierogi z soczewicą są delikatne i pożywne. Z podsmażoną cebulką smakują wyśmienicie! Zobacz, jak je zrobić.
Pierogi z soczewicą są delikatne i pożywne. Z podsmażoną cebulką smakują wyśmienicie! Zobacz, jak je zrobić. Katarzyna Puczyńska
Miłośnikom kuchni wegetariańskiej proponujemy przepis na pierogi z soczewicą. Wykonasz go z dodatkiem podsmażonej cebulki. To pyszne bezmięsne danie warto przygotować na obiad. Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a z naszym przepisem i dokładnymi wskazówkami krok po kroku, z pewnością udadzą się i zasmakują każdemu. Zobacz, jak zrobić pierogi z soczewicą.

W skrócie

Pierogi z soczewicą to znakomity przepis na obiad dla całej rodziny. Można je zrobić na piątkowy obiad lub dla osób, które stronią od jedzenia mięsa. Domowe pierogi z farszem z soczewicy znakomicie smakują z podsmażoną na złoto cebulką. Sprawdź przepis na pierogi z nadzieniem z soczewicy.

Mamy dla Ciebie przepis ze wskazówkami, jak krok po kroku przygotować pyszne pierogi z soczewicą:

Pierogi z soczewicą. Przepis na wegetariański obiad

Porcja na ok. 60 pierogów,
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Ulep wszystkie pierogi. Połóż je na desce podsypanej delikatnie mąką i przykryj ściereczką
Ulep wszystkie pierogi. Połóż je na desce podsypanej delikatnie mąką i przykryj ściereczką Katarzyna Puczyńska

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 4 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 300 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 400 g soczewicy zielonej,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia i gotowania.

Jak zrobić pierogi z soczewicą?

  1. Zacznij od przygotowania farszu z soczewicy.
  2. Soczewicę wypłucz w wodzie, zalej świeżą wodą i gotuj przez ok. 15 minut. Odcedź.
  3. Obierz trzy cebule i drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż posiekaną cebulę.
  5. Gdy cebula się zrumieni wsyp soczewicę, dodaj przyprawy i podsmaż całość przez minutę.
  6. Następnie przepuść soczewicę z cebulą przez maszynkę do mielenia na średnich oczkach lub użyj blendera.
  7. Jeśli farsz wydaje Ci się za suchy, możesz dodać kilka łyżek wody.
  8. Gdy farsz jest gotowy, możesz przystąpić do przygotowania ciasta na pierogi.
  9. Ze składników na ciasto na pierogi należy zagnieść zwarte ciasto. Po 20 minutach można przystąpić do lepienia.
  10. Rozwałkuj porcję ciasta na grubość ok. 2-3 mm.
  11. Wycinaj kółka np. za pomocą szklanki.
  12. Na każde kółko kładź łyżeczkę farszu i zlep dokładnie brzegi ciasta.
  13. Zlepione pierogi kładź na tacce lub desce posypanej odrobiną mąki – pierogi nie mogą się przyklejać.
  14. Przygotuj tak wszystkie pierogi. Przykryj je ściereczką, by nie wyschły.
  15. Zagotuj wodę w dużym garnku, z łyżką soli i łyżką oleju.
  16. Gotuj pierogi porcjami, przez ok. 3 min. od wypłynięcia.
  17. Gotowe pierogi możesz podawać same lub z podsmażoną cebulką. Smacznego!

Farsz do pierogów: soczewica jako alternatywa dla mięsa

W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g białka. Warzywo to może stanowić alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego, a w połączeniu z produktami zbożowymi (mąką) może być podstawą pełnowartościowego posiłku.

– Dobrym sposobem na zwiększenie wartości biologicznej białka w posiłku, w skład którego wchodzą rośliny strączkowe, jest łączenie ich z produktami zbożowymi, zwłaszcza z pszenicą, ponieważ białka obecne w tych produktach dopełniają się pod względem zawartości aminokwasów egzogennych, co w rezultacie znacznie zwiększa wykorzystanie spożytego białka – czytamy w opracowaniu Czy wiesz ile potrzebujesz białka? Instytutu Żywności i Żywienia.

Warzywa strączkowe są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Najważniejsze z nich to:

  • groch,
  • soczewica,
  • ciecierzyca,
  • fasola,
  • bób.

Zobacz także: Barszcz czerwony na Wigilię. Przepis na zupę na zakwasie buraczanym

Pierogi z soczewicą są delikatne i pożywne. Z podsmażoną cebulką smakują wyśmienicie! Zobacz, jak je zrobić.

Niebanalna propozycja dla wegetarian i nie tylko. Wypróbuj p...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!