W skrócie
Szczecinianka Anna Hurning przez wiele lat mieszkała w Stanach Zjednoczonych. Chęć prowadzenia bloga i dzielenia się przepisami na dania kuchni polskiej wynikła u niej z przyczyn osobistych. Chciała przekazywać rodzinną tradycję gotowania, zaszczepioną przez mamę i babcię, swojej córce. Efektem jej działalności jest nie tylko blog kulinarny. Anna Hurning pokazuje przepisy na kanale YouTube i w wydanej książce kucharskiej „Polish your kitchen. My family table”.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć pierogi z jagodami
Przedstawiamy przepis na pierogi z jagodami Anny Hurning, który został przetłumaczony z języka angielskiego. Oryginalnie był przygotowany dla osób nieznających polskiej kuchni i kultury kulinarnej, a które są nią zainteresowane.
Przepis na pierogi z jagodami
Liczba porcji: 55 – 60 pierogów,
Czas przygotowania: 25 minut, gotowanie: 45 minut,
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kilogram świeżych lub mrożonych jagód, lub truskawek
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 300 ml ciepłej wody.
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana,
- cukier.
Do gotowania:
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka soli.
Jak zrobić pierogi z jagodami?
Przygotowanie:
- Aby przygotować ciasto, umieść jajko i sól w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą i stworzą kulę ciasta. Wyrabiaj rękoma przez 2-3 minuty. Weź porcję ciasta i na oprószonej mąką powierzchni wałkuj na 2 milimetry.
- Wykrawaj 6 – 7-centymetrowe krążki przy pomocy szklanki. Umieść 5-8 jagód lub 2-3 połówki truskawek na środku każdego krążka i posyp cukrem kryształem. Zamknij połówki i sklej brzegi.
- Użyj widelca do zrobienia falbanek na cieście dla bardziej dekoracyjnego efektu.
- Pozostaw na powierzchni oprószonej mąką do zagotowania wody.
- Gotuj na małym ogniu w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch. Nie wrzucaj wszystkich na raz.
- Wyjmij z garnka i rozłóż do wystygnięcia (bez dotykania) lub podawaj od razu z kwaśną śmietaną, posypane cukrem.
Pierogi z jagodami są gotowe do podania. Smacznego!
Pierogi, kluski i naleśniki od Anny Hurning
Anna Hurning doskonale zdaje sobie sprawę, że kuchnia polska w Stanach Zjednoczonych postrzegana jest przez pryzmat pierogów. Książka napisana została w języku angielskim i głównie kierowana jest do zagranicznego czytelnika. W wydanej przez nią książce nie mogło zabraknąć rozdziału poświęconego daniom mącznym. Blogerka podpowiada na kartkach książki, jak zrobić idealne ciasto pierogowe i twaróg do pierogów.
Jak zrobić pierogi z jagodami? W nagraniu autorka bloga zamiennie używa truskawek i jagód. Zobacz wideo na Youtube z kanału Polish your table
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?