Wyśmienite jajka po florencku na śniadanie. Zajadaj się nimi, gdy lubisz jajka w koszulkach. Rozkoszuj się posiłkiem jak z uznanego bistro

Anna Daniluk
Smakowite jajka po florencku podaje się z sosem holenderskim, grzankami i szpinakiem.
Smakowite jajka po florencku podaje się z sosem holenderskim, grzankami i szpinakiem. Getty Images/Irina Kozmova
Jajka po florencku to posiłek z prostych składników, który wygląda wyjątkowo efektownie. Idealna propozycja na śniadanie jak z francuskiego bistro. To kolejna odsłona jajek w koszulkach podana na grzance ze szpinakiem i sosem holenderskim. Zobacz przepis na apetyczne jajka po florencku.

W skrócie

Jajka po florencku to przykład międzynarodowego dania dla poszukiwaczy wyrafinowanych smaków. Nazwa odnosi się do Florencji, choć sam przysmak jest niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii, a pochodzi z kuchni francuskiej. Gotowe jajka w koszulkach skąpane są w sosie holenderskim, który również zabiera smakoszy w kulinarną wycieczkę. Sprawdź, jak zrobić pyszne jajka po florencku na śniadanie.

Jajka po florencku – przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 g soli,
  • 10 ml octu winnego,
  • 5 g masła np.: klarowanego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 kromki chleba pszennego,
  • 20 g liści szpinaku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Do podania:

Jak zrobić jajka po florencku?

Sposób przygotowania:

  1. Do wrzątku z octem i solą wrzuć po kolei rozbite jajka. Mieszaj łyżką wodę, aby ją wzburzyć. Dzięki temu ułatwisz jajku ścięcie białka i pozostawienie płynnego żółtka.
  2. Gotowe jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym.
  3. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Najlepiej sprawdzi się masło klarowane.
  4. Do masła dodaj posiekany ząbek czosnku i liście szpinaku.
  5. Warzywo smaż do momentu, gdy straci połowę objętości.
  6. Chleb połóż na patelni lub umieść w tosterze do zarumienienia na grzankę. Gdy będzie złoto-brązowy połóż go na talerzu.
  7. Na chlebie ułóż szpinak, jajko w koszulce i oblej przygotowanym wcześniej sosem holenderskim.
  8. Gotowe jajka po florencku można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jajka po florencku, a po benedyktyńsku?

Główna różnica między jajkami po florencku a jajkami po benedyktyńsku polega na użyciu liści szpinaku. W jajkach po florencku nie dodaje się boczku i nie używa się bułki pszennej. W obu wersjach korzysta się z sosu holenderskiego.

Przepisy z jajkami

Na śniadanie lub na kolację warto sięgać po dania z jajek. Świetnie smakują jajka po turecku w sosie pomidorowym albo jajka po wiedeńsku przygotowywane w szklance. Na śniadanie można też zrobić tradycyjną jajecznicę lub słodki omlet cesarski. Na święta wielkanocne proponujemy też zrobić jajka faszerowane łososiem lub sałatkę z jajkami i burakami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni