W skrócie
Jajka po florencku to przykład międzynarodowego dania dla poszukiwaczy wyrafinowanych smaków. Nazwa odnosi się do Florencji, choć sam przysmak jest niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii, a pochodzi z kuchni francuskiej. Gotowe jajka w koszulkach skąpane są w sosie holenderskim, który również zabiera smakoszy w kulinarną wycieczkę. Sprawdź, jak zrobić pyszne jajka po florencku na śniadanie.
Jajka po florencku – przepis na śniadanie
Jak zrobić jajka po florencku?
Sposób przygotowania:
- Do wrzątku z octem i solą wrzuć po kolei rozbite jajka. Mieszaj łyżką wodę, aby ją wzburzyć. Dzięki temu ułatwisz jajku ścięcie białka i pozostawienie płynnego żółtka.
- Gotowe jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Najlepiej sprawdzi się masło klarowane.
- Do masła dodaj posiekany ząbek czosnku i liście szpinaku.
- Warzywo smaż do momentu, gdy straci połowę objętości.
- Chleb połóż na patelni lub umieść w tosterze do zarumienienia na grzankę. Gdy będzie złoto-brązowy połóż go na talerzu.
- Na chlebie ułóż szpinak, jajko w koszulce i oblej przygotowanym wcześniej sosem holenderskim.
- Gotowe jajka po florencku można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Kulinaria

Jajka po florencku, a po benedyktyńsku?
Główna różnica między jajkami po florencku a jajkami po benedyktyńsku polega na użyciu liści szpinaku. W jajkach po florencku nie dodaje się boczku i nie używa się bułki pszennej. W obu wersjach korzysta się z sosu holenderskiego.
Przepisy z jajkami
Na śniadanie lub na kolację warto sięgać po dania z jajek. Świetnie smakują jajka po turecku w sosie pomidorowym albo jajka po wiedeńsku przygotowywane w szklance. Na śniadanie można też zrobić tradycyjną jajecznicę lub słodki omlet cesarski. Na święta wielkanocne proponujemy też zrobić jajka faszerowane łososiem lub sałatkę z jajkami i burakami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: