W skrócie:
Przepis na kapustę pekińską może zawierać mięso, wędzone ryby lub być w pełni wegetariański. W przygotowaniu smacznych dań ogranicza cię tylko wyobraźnia. W szczególności polecam eksperymentować ze składnikami domowej sałatki z kapusty pekińskiej. Co więcej, kapusta pekińska przyda się do zrobienia dietetycznych wrapów z kawałkami kurczaka na rodzinne przyjęcia. Proponuję ci 5 niezawodnych przepisów z kapustą pekińską w roli głównej.
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu
Możesz zastanawiać się, jak zrobić pyszną sałatkę z kapusty pekińskiej. Najczęściej do obiadu nasze mamy i babcie przyrządzały surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy. Często łączy się ją z pokrojonym w kostkę pomidorem, cebulą i natką pietruszki. Klasycznie dodawany jest do niej sos na bazie majonezu, ale możesz też postawić na lekki dressing na bazie octu jabłkowego i oliwy. Poznaj przepis na tradycyjną surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu, która podbije podniebienie.
Jak przyrządzić kapustę pekińską do obiadu?
Kolejnym pomysłem na soczystą surówkę z kapusty pekińskiej jest połączenie jej z ogórkiem i jogurtem naturalnym. Jaki ogórek będzie najlepszy do kapusty pekińskiej? W proponowanym przez nas przepisie użyj ogórka szklarniowego typu wąż. Jednak możesz użyć takiego, jakiego masz pod ręką. Pokrojone w kostkę ogórki kiszone również zdadzą egzamin. Taka surówka z kapusty pekińskiej i ogórka świetnie smakuje do grillowanej piersi z kurczaka, kotletów schabowych i pieczonej karkówki.

Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i marchewki
Jeśli szukasz pomysłu na zagwarantowanie sobie dziennej porcji warzyw, to wypróbuj przepis na lekką surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Zrobisz ją w mniej niż kwadrans i zyskasz świetne źródło witamin. Jej smak możesz urozmaicić, dodając do niej suszone oregano, tymianek lub bazylię. Wypróbuj nasz przepis, który przeczytasz w poniższym artykule.
Co zrobić z pekińskiej? Dietetyczne wrapy na imprezę
Kapusta pekińska może być potraktowana jako baza do zrobienia lekkiej przekąski typu finger food. Wystarczy, że posmarujesz ją serkiem śmietankowym i zawiniesz w liście plastry wędzonego łososia. Taka przekąska będzie także świetnie smakować z podsmażonymi krewetkami z natką pietruszki, masłem i czosnkiem. Po prostu rarytas!
Zupa z kapustą pekińską
Ostatnim pomysłem na zrobienie kapusty pekińskiej na ciepło jest ugotowanie zupy. W ten sposób powstanie zaskakujący w smaku rodzaj kapuśniaku. Gotując smaczny wywar, połącz go z marchewką, ziemniakami, cebulą, czosnkiem i przyprawami znanymi z rosołu. Możesz ugotować go na bulionie warzywnym lub na domowym rosole. Gotową zupę z kapusty pekińskiej możesz udekorować kleksem kwaśnej śmietany.

Niech tych 5 pomysłów na wykorzystanie kapusty pekińskiej w kuchni urozmaici twój codzienny jadłospis. Smacznego!
Kulinaria

Poznaj także przepis na klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!